Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

”Var inte en Zoom-tråkmåns” och 5 andra tips för distansmötet

Visst är det praktiskt med videokonferenser under coronans tid – men också risk för ett virtuellt vilda västern för dem som kastas in i den digitala mötesdjungeln utan manual. Här är 6 förslag till bättre vett och etikett på Zoom-mötena.

Digital utveckling
Publicerad
Två hundar i videokonferens...

Användandet av de digitala mötesplattformarna har formligen exploderat under coronakrisen. Zoom noterar exempelvis en ökning av antalet dagliga användare från 10 miljoner till 200 miljoner på bara tre månader, men att som ovan deltagare hitta de rätta mötesformerna är inte alltid så lätt. Behovet av vett och etikett tycks många gånger akut, menar kolumnisten Pilita Clark på Financial Times som rycker ut med några tips för minskat kaos på Zoom-mötena.

1. Var inte en Zoom-tråkmåns.
Arbetsplatsens notoriska pratkvarn får via dåligt ledda videokonferenser en ny chans att köra över folk med sitt babbel, liksom tråkmånsen som just lärt sig tekniken och därför översköljer kollegorna med oombedda råd. Undvik att vara någon av dem.

2. Lär dig att använda mute-knappen.
Inne på sjätte veckan av hemifrån-arbete är det fortfarande många som inte begriper hur tröttsamt det kan vara att få videokonferenserna sönderhackade av harklingar, hostningar och suckar ur en odämpad mikrofon. Lär dig att använda ”mute”-knappen och håll gärna mikrofonen avstängd om du inte uppmanas till annat.

3. Var inte en bredbands-snobb.
Har du en supersnabb bredbandsförbindelse i toppklass – grattis! Men var samtidigt medveten om att alla inte är lika bra uppkopplade. Fnissa inte åt kollegor vars nunor blir suddiga eller fryser till stillbild på länk. Var tålmodig och föreslå att de stänger av kameran i stället.

4. Var inte en bakgrunds-skrytmåns.
Grattis också om du bor i ett smakfullt designat hem med sjöutsikt, men om du jobbar med människor som inte gör det: undvik att skryta och överväg en neutral bakgrund för videokonferenserna.

5. Ignorera tillfälliga inslag av katter och barn.
Borde vara uppenbart vid det här laget. Likaså värdet av att hålla mötena korta och kärnfulla.

6. Bjud in med måtta.
Folk som deltar i möten utan att egentligen ha någon anledning kan vara en plåga på vilka sammanträden som helst, men kanske särskilt när de sker digitalt. Öka inte på den stress som redan kan vara utbredd på grund av fallerande teknik, genom inbjudningar till folk vars närvaro är av högst begränsad betydelse.

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden