Två hundar i videokonferens...

”Var inte en Zoom-tråkmåns” och 5 andra tips för distansmötet

Visst är det praktiskt med videokonferenser under coronans tid – men också risk för ett virtuellt vilda västern för dem som kastas in i den digitala mötesdjungeln utan manual. Här är 6 förslag till bättre vett och etikett på Zoom-mötena.

Användandet av de digitala mötesplattformarna har formligen exploderat under coronakrisen. Zoom noterar exempelvis en ökning av antalet dagliga användare från 10 miljoner till 200 miljoner på bara tre månader, men att som ovan deltagare hitta de rätta mötesformerna är inte alltid så lätt. Behovet av vett och etikett tycks många gånger akut, menar kolumnisten Pilita Clark på Financial Times som rycker ut med några tips för minskat kaos på Zoom-mötena.

1. Var inte en Zoom-tråkmåns.
Arbetsplatsens notoriska pratkvarn får via dåligt ledda videokonferenser en ny chans att köra över folk med sitt babbel, liksom tråkmånsen som just lärt sig tekniken och därför översköljer kollegorna med oombedda råd. Undvik att vara någon av dem.

2. Lär dig att använda mute-knappen.
Inne på sjätte veckan av hemifrån-arbete är det fortfarande många som inte begriper hur tröttsamt det kan vara att få videokonferenserna sönderhackade av harklingar, hostningar och suckar ur en odämpad mikrofon. Lär dig att använda ”mute”-knappen och håll gärna mikrofonen avstängd om du inte uppmanas till annat.

3. Var inte en bredbands-snobb.
Har du en supersnabb bredbandsförbindelse i toppklass – grattis! Men var samtidigt medveten om att alla inte är lika bra uppkopplade. Fnissa inte åt kollegor vars nunor blir suddiga eller fryser till stillbild på länk. Var tålmodig och föreslå att de stänger av kameran i stället.

4. Var inte en bakgrunds-skrytmåns.
Grattis också om du bor i ett smakfullt designat hem med sjöutsikt, men om du jobbar med människor som inte gör det: undvik att skryta och överväg en neutral bakgrund för videokonferenserna.

5. Ignorera tillfälliga inslag av katter och barn.
Borde vara uppenbart vid det här laget. Likaså värdet av att hålla mötena korta och kärnfulla.

6. Bjud in med måtta.
Folk som deltar i möten utan att egentligen ha någon anledning kan vara en plåga på vilka sammanträden som helst, men kanske särskilt när de sker digitalt. Öka inte på den stress som redan kan vara utbredd på grund av fallerande teknik, genom inbjudningar till folk vars närvaro är av högst begränsad betydelse.

 

woman-sitting-at-desk-watching-new-videoconference-application-online-review

Läs också: ”Oj då, var kameran på...?” – här är 4 episka Zoom-misstag

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

En dator med en kopp kaffe bredvid. Över den ser man ett par händer som jobbar med en telefon.
Digital utveckling

3 skäl – därför bryter medarbetare mot it-säkerheten

En av tio kontorsarbetare har någon gång brutit mot sin arbetsplats it-säkerhetsregler. Anledningen? Att de var tvungna för att kunna göra sitt jobb. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Citrix.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Collage med övervakningskamera, skolplattformen, passerkort till Riksdagen.
Digital utveckling

Säkerhetshaverierna som cheferna helst vill glömma

38 000 läckta filer, kassasystem som slås ut och känslig digital information som delas till icke säkerhetskontrollerad personal. Konsekvenserna kan bli stora vid it-haverier.
underso%cc%88kningen-nr-5-webb_rityta-1
Digital utveckling

Var tredje chef utsatt för it-brott det senaste året

En tredjedel av Sveriges chefer har drabbats av digital brottslighet det senaste året, visar Chefs undersökning. Samtidigt har risken för digitala säkerhetsproblem ökat under pandemin.
Porträtt av Anne-Marie Eklund-Löwinder
Digital utveckling

Så höjer du säkerheten – it-expertens 5 bästa tips

Så här skapar du en säker användning av it-teknik inom företag och verksamheter.
Person som försöker skriva ett säkert lösenord och gömmer sig bakom sin laptop...
Digital utveckling

Bästa lösenordet är snuskigt

J€R3m&CsP? Nej, så krångligt behöver lösenordet inte vara. Bästa skyddet får du med en mening på fyra ord.
Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Elaine Eksvärd, retorikexpert
Arbetsmiljö

5 misstag du ska undvika på videomötet

Dålig digital mötesteknik är det snabbaste sättet att trötta ut människor. Det menar retorikexperten Elaine Eksvärd. "Därför behöver vi identifiera och ta bort de element som missgynnar våra digitala arbetsklimat", säger hon.