En kvinna i gul kavaj sitter framför en laptop i soffan och gäspar.

Trendspaning: Snart dags för avatarer på morgonmötena

Avatarer på de digitala mötena och initiativ som för människor samman – det är några av de trender vi ser inför det kommande året.

Mycket har förändrats i spåren av pandemin. Vi har blivit vana vid att mycket arbete har förlagts på distans. Restriktionerna, förvisso olika strikta i olika länder, har medfört att fler människor blivit socialt isolerade och känt sig ensamma. Det syns också i följande trender och spaningar, som Chef har snappat upp från den senaste framtidsspaningen från det internationella analysföretaget Kairos Future. 

Teknologi och att leda på distans är en fortsatt utmaning

En ny studie som Kairos Future har gjort tillsammans med chefsnätverket EGN, där 2000 chefer runt om i Europa deltagit, visar att cheferna upplever sig ha hög kompetens när det gäller att sätta ihop team som samarbetar bra, att skapa förtroende, förstå andras känslor, strategiskt och analytiskt tänkande och att arbeta mot långsiktiga mål. Däremot är det fler chefer som är osäkra och känner att det finns ett utvecklingsbehov gällande självledarskap, teknologi, att hålla koll på nya trender, att snabbt lära sig nya saker och framförallt – att leda på distans.

Avatarer på morgonmötet nästa?
Vem har inte känt att ens uppsyn ser lite väl morgontrött ut då och då när det är dags för digitala möten på jobbet? Kanske är det med detta i åtanke som Microsoft om några månader kommer att väva in avatar-möjligheter i sitt program Teams. Det återstår alltså att se om vi alla snart kommer att vara avatarer på morgonmötena i stället för att sätta på kameran!

Till vänster: en övervakningskamera och ett folkhav. Till höger: En kvinna på ett kontor med munskydd på sig.

Läs också: Hybridbråk och metavärldar – här är ditt chefsår 2022

Happy to chat-bänkar nu också i Polen

Det finns studier som visar att mer än halva befolkningen i ett flertal länder känner genuin ensamhet, enligt Kairos Future. Det är en utmaning för alla som arbetar med människor, i såväl ledande position som på andra sätt. Nu har Polen tagit ett steg mot att hjälpa människor att mötas, vilket anses extra viktigt i spåren av pandemin och den sociala isolering den lett till för många människor där. Polen och staden Krakow fick i september sin första ”Happy to chat”-bänk, det vill säga en bänk där främlingar uppmuntras att prata med varandra. På bänken står instruktioner på polska, jiddisch och engelska. 

Initiativet kommer ursprungligen från Storbritannien och har spridit sig till Kanada, USA, Australien, Schweiz, Ukraina och nu också till Polen. Kanske kommer vi snart att se liknande initiativ även i Sverige och andra länder?

Ny app för samman synskadade med volontärer

Något annat som kan hjälpa till att föra människor samman är en app som just nu är under utveckling i Storbritannien och som parar ihop synskadade med volontärer. Den synskadade kommer att kunna boka in att hen vill ha hjälp att ta sig från plats A till B och paras då ihop med en volontär som ledsagar personen dit. Verksamheten, som heter Travel Hands, är redan igång och bokas via till exempel ett telefonsamtal, men ska snart finnas också i app-format. På hemsidan betonas att verksamheten även kan vara ett bra sätt att få nya vänner och bekanta.

 

Illustration med kvinna som har ett zoom-möte i ett stökigt rum med tomflaskor.

Läs också: Fyra av tio chefer ser tecken på missbruk bland medarbetarna

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

fredrik-webb
Ledarskap

Jobbsökanden tar för givet att chefen ska vara bra

Hur stor roll spelar du som chef för en arbetssökande? När kandidater fått svara på vilken fråga som är viktigast under rekryteringsprocessen uppger allt färre att en bra chef är det mest avgörande. Men siffrorna är inte allt, det handlar snarare om att allt fler tar för givet att chefen är bra, säger Fredrik Hillelson, vd och grundare för Novare som gjort undersökningen.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
davos-sajt_intervjuperson
Ledarskap

Fem lärdomar från ledarskapseliten

Nu är Världsekonomiskt forum igång, den årliga internationella konferensen där ledarskapseliten sätter agendan. Här är lärdomarna du kan ta med dig som chef.

Till vänster: en övervakningskamera och ett folkhav. Till höger: En kvinna på ett kontor med munskydd på sig.
Ledarskap

Hybridbråk och metavärldar – här är ditt chefsår 2022

Nytt år, nya utmaningar i ditt ledarskap. Vad behöver du ta tag i 2022? En hel del, visar det sig i Chefs framtidsspaning. Men misströsta inte – det här kan bli riktigt spännande!

Fyrverkerier mot en mörk himmel.
Ledarskap

Topplistan: De 10 mest lästa artiklarna på chef.se 2021

Kan du ha missat några av guldkornen på chef.se? Spana in vår lista på årets mest lästa artiklar på sajten.

Annemarie Gardshol står utomhus en vinterdag.
Ledarskap

PostNords koncernchef: ”Det fanns en enorm revanschlystnad”

Jätteförluster, rekordlågt förtroende och oro internt. Annemarie Gardshol, koncernchef på PostNord, tog till en diamantformad ledarskapsmetod för att vända det tuffa läget.”Jag möttes av en enorm revanschlystnad i organisationen när jag började”, berättar hon i podden Chef Dilemma.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
En ung kvinna står med armarna i kors framför en grupp med kollegor.
Ledarskap

”Dagens unga vill leda sig själva”

I boken Aktivt självledarskap utmanar ledarskapsexperten och organisationskonsulten Anna Tufvesson läsaren till självinsikt. Det, menar hon, är grundbulten i självledarskapet.