beteenden-undvika

Tre beteenden du bör undvika

Ledarskapsförfattarna och konsulterna Amy Jen Su och Muriel Maignan Wilkins bloggar återkommande på Harvard Business Reviews sajt. De har gått igenom tusentals 360-utvärderingar av chefer, och hittat tre beteenden som kolleger och medarbetare har svårt att acceptera.

Det här ska du (framför allt) undvika:

1. Dömande kroppsspråk
Suckar, blickar, axelryckningar. Det kan handlar om små nyanser, men vi människor är väldigt duktiga på att tolka även subtila signaler. Forskning visar att 75 till 90 procent av den påverkan vi har på andra kommer från vårt kroppspråk. Även ditt tonläge spelar stor roll. Låter du vänlig eller sarkastisk? Kritisk eller inbjudande? Du är förmodligen inte medvetet brysk. Det är mer sannolikt att det bara slinker ur dig, särskilt när du är stressad. Men det påverkar dina anställda mer än vad du tror.

2. Avbryta eller förhöra
 Att skapa en trygg miljö där medarbetarna fritt kan föra fram sina idéer, sägs vara bra för kreativitet och innovationskraft. Enligt samma filosofi bör du stävja din impuls att avbryta medarbetare som kommer med lite halvt genomtänkta förslag. Ställ öppna frågor för att ta reda på mer om idén. Självklart är det viktigt att medarbetarna kommunicerar tydligt och begripligt, men ibland behöver man lite hjälp på traven.

3. Inkonsekvens
Både kolleger och medarbetare kommenterar ofta i 360-undersökningar hur avskräckande det är att ha en chef med ”två ansikten”. Chefen kanske är charmerande i ledningsgruppen, men respektlös gentemot sina underställda.  Det gör medarbetarna väldigt nervösa, eftersom de inte vet hur chefen ska bete sig just den dagen. Det kan skapa ett passivt-aggressivt beteende hos medarbetarna eftersom man försöker undvika konflikter.

Relaterade artiklar

Collage av de ledarskapspoddar som nämns i artikeln
Kommunikation

10 ledarskapspoddar du inte vill missa

Poddar om ledarskap, karriär och arbetsliv har fullkomligt exploderat på sistone. Vi har listat 10 av de bästa just nu.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Tips: Se till att kameran är avstängd när du går på toa.
Arbetsmiljö

”Oj då, var kameran på...?” – här är 4 episka Zoom-misstag

Märkliga smeknamn, familjekonflikter och toalettbesök – mycket kan avslöjas under videomöten i hemmet. Så här undviker du några vanliga pinsamheter.
chefer-3
Kommunikation

Så förmedlar 3 chefer trygghet i coronakrisen

”Det nya coronaviruset prövar oss som medmänniskor. Nu behöver varje person förbereda sig mentalt på vad som väntar,” sa statsministern i sitt tal till nationen. En central uppgift för ledare i kristider är att vara en trygg punkt. Chef frågade tre chefer hur de agerar gentemot medarbetarna.

orony
Kommunikation

”Som ledare har man inte lyxen att ge efter för oron”

Det är viktigt för chefen att sprida lugn bland medarbetarna i coronatider. Och för att själv behålla lugnet kan det vara bra att begränsa sin nyhetskonsumtion. Det var några av råden när psykologen Björn Hedensjö besvarade frågor i Chefs nya facebookgrupp Chefa i coronakrisen på fredagen.

Chefs expert Sofia Kacim ger tips för din kriskommunikation.
Kommunikation

Expertens kristips: ”Orka skapa dialog med dina medarbetare”

Hur ska du prata med medarbetarna i coronatider? Chefs expert Sofia Kacim ger tips för din kriskommunikation. En grundbult: ”Människor är i första hand människor och man behöver bemöta deras rädsla.”
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Bild på ledare som motar bort coronavirus
Kommunikation

Coronakrisen: Nytt diskussionsforum för chefer

Det nya coronaviruset har skapat svåra situationer för chefer och ledare över hela världen, och vi på Chef får många frågor från människor som står inför stora beslut. Vi startar nu därför en Facebookgrupp där chefer kan diskutera och stötta varandra.