ronny_color_103
Ronny Svensson är vd för ­rådgivningsföretaget Ynnor.

Tjänstebil? 7 viktiga tips inför förhandlingen

I dag har över 245 000 a­nställda en tjänstebil. Varje årsskifte ­tillkommer ­mellan 7 000 och 10 000 nya tjänstebils­innehavare, och vart tredje år ska avtalen för tjänstebilen förhandlas om. Här är 7 viktiga tips när du börjar förhandla med din arbetsgivare om tjänstebilen.

1. Behov
Läs noga igenom företagets bilpolicy. Kanske passar en tjänstebil inte in i ditt liv. Vilka inskränkningar finns? Hur får familjen använda bilen? Får den köras på privata utlandsresor?

– I de flesta avtal finns ett villkor om att bilen inte får användas i annan affärsverksamhet, säger Ronny ­Svensson, vd för rådgivningsföretaget Ynnor. Det betyder att ens make inte får låna tjänstebilen för att köra till en konferens med sitt jobb.

2. Säkerhet
Nästan alla arbetsgivare låter tjänstebilsinnehavaren själv välja extra utrustning på bilen upp till 7,5 basbelopp, eller 333 750 kronor för 2015. Då är det lätt att låta sig bländas av aluminiumfälgar och dvd-skärmar i bak­sätet.

Men Ronny Svenssons råd är att alltid välja säkerhet före underhållning.

– Om valet står mellan en radio och ett antispinnsystem, välj antispinn.

Missa inte: Så undviker du glädjekalkyl när du tecknar tjänstebilsavtal

3. Integritet
Ronny Svensson påminner om att alltid föra körjournal över tjänsteresorna. Om resan inte finns upptagen i körjournalen räknas den som privatresa och ska beskattas. I dag finns elektroniska körjournaler i bilarna, vilket gör det enkelt att föra journal, men Ronny Svensson avråder ändå från sådana. Inte minst av integritetsskäl.

– Den elektroniska körjournalen registrerar alla resor, även dina privata, säger han. Din arbetsgivare kan se alla dina bilresor, vart du har kört och när. Vill du det? Och vem äger den informationen?

Hans råd är att man bör tänka sig för både en och två gånger innan man slentrianmässigt accepterar elektronik, som vid första anblicken känns helt okej – som alkolås, som ju inte höjer förmånsvärdet. Vad händer till exempel om du ”blåser rött” – bortsett från att du hindras från att bli en trafikfara, alltså? Alkolåset har ju en logg, där allt registreras – vems är den informationen?

4. Körsträcka
Den som kör över 3 000 mil om året i tjänsten får kraftigt reducerat förmånsvärde. Om du kör så långt i tjänsten är laddhybrid med diesel förmodligen det bästa alternativet.

– Det blir inget förmånsvärde alls och låga driftkostnader, säger Håkan Nilsson, motorskribent på Autoinfo.se

Många tror att bensin/hybrid ger den bästa ekonomin, men vid landsvägskörning drar bensin­förbrukningen ofta iväg rätt kraftigt jämfört med bilfabrikanternas uppgifter.

Den som inte kör så långt bör i stället välja en hybrid, och då är det mindre viktigt om det är en bensin – eller dieselhybrid, enligt Håkan Nilsson. Försök gärna att tänka på miljön vid valet av bil.

5. Framförhållning
Se inte enbart till dags­behovet. Barnen växer upp och om ett par år kanske ni behöver en större bil. Eller kanske ska ni flytta och parkeringsmöjligheterna försämras – det kan också påverka behovet av bil.

6. Individualisering
Företagen binder upp sig för vissa bilmärken, men dessa kanske inte alls passar dig. Läs på, ta initiativ och våga visa på alternativ. Många gånger kan det löna sig både för dig och ditt företag att vara mer flexibla.

– I dag är det HR- eller ekonomiavdelningarna som vanligtvis arbetar med tjänstebilsavtalen och de tar gärna den enklaste vägen, säger Håkan Nilsson.

Samma sak gäller extrautrustningen. De färdiga paket som bilhandlarna erbjuder passar inte alla. Utgå hellre från en ”ren” bil och välj det gör livet lättare för dig, inte för bilhandlaren. Det kan dessutom bli billigare.

7. Smarta bilar
Ett område som kommer starkt, inte minst för att det höjer säkerheten. Det handlar om funktioner som drar igång utan att föraren ­behöver ­göra något. Här är ett urval: Vindrutetorkare som startar när det regnar, bromsassistans, automatisk inkoppling av fyrhjulsdrift och andra finesser som ser till att bilen körs miljö- och energi­mässigt optimalt.

Läs också: Läs alla Chefs artiklar om tjänstebilen 2015

Relaterade artiklar

Illustration med en liten stuga med skylten kontor framför ett fjäll.
 

5 nya arbetssätt i hybridvärlden

Har du hört talas om hybrid 3:2, on demand- och scaleup-kontor? Det är några av de allra senaste arbetssätten i framtidens ännu mer flexibla arbetsliv. 
Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
tomtkontor-2
Ledarskap

Äntligen tillsammans, eller?

Tomma kontor trots att restriktioner lyfts? Under pandemin väntade många på att saker och ting skulle bli som vanligt igen. Nu när det börjar ljusna kring pandemin väntas det fortfarande på att det ska bli som vanligt. Förgäves menar ekonomiprofessorn Nicholas Bloom i ett uttalande till BBC:  ”Komma tillbaka till kontoret-dagen är död”.

siriwikanderhelbild1800-1680x945-1024x576-2
webbcaxton
Karriär

Världsmästaren i mentorskap: Så ska du göra som chef

Det stod mellan sex finalister från olika delar av världen. Nu har Caxton Njuki tagit hem den globala vinsten i Mentor of the Year Award 2021. Chef ställde frågan om vilka tips han vill dela med Sveriges chefer för att de ska bli bättre mentorer och hur han vill fortsätta med sitt mentorskap.

fredrik-webb
Ledarskap

Jobbsökanden tar för givet att chefen ska vara bra

Hur stor roll spelar du som chef för en arbetssökande? När kandidater fått svara på vilken fråga som är viktigast under rekryteringsprocessen uppger allt färre att en bra chef är det mest avgörande. Men siffrorna är inte allt, det handlar snarare om att allt fler tar för givet att chefen är bra, säger Fredrik Hillelson, vd och grundare för Novare som gjort undersökningen.

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
En spargris, miniräknare och mynt
Karriär

Jobben som ger dig en topplön

Är du sugen på att ge dig själv ett rejält lönelyft? Då gäller det inte bara att ha ett stort driv utan också att välja rätt arbetsgivare! Chef listar var du hittar de 10 bäst betalande företagen.