Collage: Siri Wikander och Anders Tegnell
Siri Wikander, ledarskapskonsult, och Anders Tegnell, statsepidemiolog

”Tegnell utbildar Sverige i modernt ledarskap”

”Tegnell tillämpar ett modernt agilt ledarskap”, skriver Chefs gästkrönikör Siri Wikander. ”Han vet att han måste agera på begränsade beslutsunderlag, så han tar beslut, men han lyssnar noga på data och experter och justerar sedan.”

I dag ringde redaktionschefen på tidningen Chef till mig. Hon ville att jag skulle skriva en krönika om Anders Tegnells ledarskap. Min post på Linkedin om just detta hade fått stor spridning och det verkade finnas ett intresse.

Men jag vill inte skriva om Tegnells ledarskap. Jag vill skriva om det ledarskap vi alla längtar efter. Ett ledarskap som är äkta och så djupt förankrat att det går rakt genom bruset och in i våra hjärtan. Det som hjälper oss att förstå verkligheten samtidigt som det ger oss hopp.

Tegnell tillämpar ett modernt agilt ledarskap. Han vet att han måste agera på begränsade beslutsunderlag, så han tar beslut, men han lyssnar noga på data och experter och justerar sedan. Han är öppen med vad som går bra och vad som kunde ha gjorts bättre. Varje dag tar han nya beslut som justeras efter ny input. Och så fortsätter det. Som han själv beskriver det:

”Det går en dag i sänder.”

Hans beslut tas inom ramen för den långsiktiga strategin som han och krisgruppen har beslutat om och som baseras på forskning och praktisk erfarenhet. Tegnell uttrycker tydligt sin övertygelse att vi medborgare kan och ska ta ansvar och att svenskarna har folkvett. Så här låter det när han resonerar.

Är den bästa motivationen att om jag gör det här så behöver inte mina föräldrar bli sjuka? Eller är den bästa motivationen ett hot?”

Hans människosyn får mig att tänka på Douglas McGregors X- och Y-teori från 60-talet om vad som motiverar människor. Teori X betonar vikten av strikt övervakning, yttre belöningar och straff medan Teori Y belyser trivsel och uppmuntrar arbetare att närma sig uppgifter utan direkt överinseende. All modern ledarskaps- och organisationsutveckling utgår från Y-teorin och medarbetarnas vilja att göra skillnad och bidra.

Världen vi levde i före corona och den som kommer finnas kvar när vi kommer ut på andra sidan brukar beskrivas som ”raplex” eller snabbföränderlig. Troligen kommer corona göra att förändringstakten går ännu snabbare.

informella_ledare

Läs också: Informella ledare i kris: Så ger de oss hopp

Digitaliseringen gör att vi kan lösa vanliga problem med ny teknik. Våra affärsmodeller och interna processer utmanas därmed av nya lösningar. Våra marginaler riskerar att sjunka och vi måste vara innovativa och smarta för att klara den nya konkurrensen.

I en sån värld krävs att vi alla tar ansvar för vårt eget informationsintag och dagliga lärande och att vi uppmuntras att direkt använda den nya kunskapen för att vara kreativa och hjälpa till och lösa utmaningar kontinuerligt. Eller som Tegnell uttryckte det:

”Det är viktigt att man kan bryta ner saker i sina delar. Om man försöker lösa allt på en gång så blir det för komplext. Man får se vilka delar man kan lösa först, vilka frukter man kan nå, plocka bort dem och sedan så småningom nå fram till det som är svårt. Det är viktigt att man visar för sig själv och för sina medarbetare att vi har löst det här, nu har vi kommit en liten bit till och kan komma vidare.” 

Den komplexa världen kräver att vi samarbetar. Effektiva team är duktiga på att ställa frågor, undersöka varandras perspektiv och ge varandra massor med beröm. Individer i högpresterande team är inriktade på att testa nya saker och att dela kunskap med varandra. Deras fokus ligger på att göra, lära och göra ännu bättre. Framdriften är det viktiga.

I en sån värld behöver vi vd:ar och ledare som gör det Tegnell gör nu. Visar riktning, uppmuntrar samarbete, visar sårbarhet och lämnar över ansvaret så att medarbetarna får använda sina fulla potential till att bidra till att vi uppnår de gemensamma målen.

Vi behöver ett ledarskap som hjälper oss att navigera i en komplex värld.

/Siri Wikander, konsult och föreläsare kultur, ledarskap och lärande

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Ett haveri i direktsändning”

chefdagen-egenannons-1
Chefdagen | 15 oktober | Digitalt

Sveriges viktigaste ledarskapsdag

Chefdagen 2020 handlar om att leda efter krisen och vad som krävs för att framtidssäkra dig själv och din organisation. Inspireras av konkreta case, best practise och verktyg från verkligheten.

Relaterade artiklar

Vad gör vi av alla corona-valpar när vi återgår till kontoren?
Karriär

Veckans trendspaning: Vad ska arbetsgivarna göra med alla corona-valpar?

”Jaså har du också blivit med corona-valp?” frågar vi numera varandra på redaktionen. Och det är inte bara vi. Husdjursförsäljningen har gått upp så mycket att det till och med är smådjursbrist på vissa håll.
Annonssamarbete Chef + &frankly

”Chefer – se upp med de oskrivna reglerna”

Tuffa tider flyttar chefers fokus mot prestation och leverans. Företagskulturen kan hamna i skymundan.
”Tappa inte bort kulturbyggandet”, varnar hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.

Kvinna som har händerna vid tinningarna
Ledarskap

Forskning: Övermäktiga krav får chefer att sluta

Chefsuppdraget har svällt och kraven blivit övermäktiga, menar Linda Corin, doktor i arbetsvetenskap, som studerat anledningen till att chefer i offentlig sektor slutar på sina jobb.
spritmuseum1800
Ledarskap

”Förlåt, jag är museichef egentligen!”

På Spritmuseum i Stockholm får cheferna rycka in i kassa, disk och servis sedan medarbetarskaran krympt med en tredjedel. ”Ett sätt att ta sig igenom en svår period”, säger museichefen Ingrid Leffler.

Greta Thunberg, Micael Bydén, Mona Sahlin
Ledarskap

Cheferna och ledarna som sommarpratar i år

Årets sommarpratare i P1 är presenterade, och inleder gör Greta Thunberg – som yngsta sommarvärd någonsin. Men även många andra chefer och ledare finns med på listan.
sja%cc%88lvledarskap-webb2
Ledarskap

7 steg till självledarskap för ditt team

Det har aldrig ställts så höga krav på självledarskap som nu – när så många jobbar hemifrån och chefen är på avstånd. Här är 7 steg för hur du kan främja självledarskapet i ditt team.
kompass-2
Annonssamarbete Chef + Skandia

Trygg arbetsgivare lockar i osäkra tider

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet.
”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.