”Tegnell tillämpar ett modernt agilt ledarskap”, skriver Chefs gästkrönikör Siri Wikander. ”Han vet att han måste agera på begränsade beslutsunderlag, så han tar beslut, men han lyssnar noga på data och experter och justerar sedan.”
I dag ringde redaktionschefen på tidningen Chef till mig. Hon ville att jag skulle skriva en krönika om Anders Tegnells ledarskap. Min post på Linkedin om just detta hade fått stor spridning och det verkade finnas ett intresse.
Men jag vill inte skriva om Tegnells ledarskap. Jag vill skriva om det ledarskap vi alla längtar efter. Ett ledarskap som är äkta och så djupt förankrat att det går rakt genom bruset och in i våra hjärtan. Det som hjälper oss att förstå verkligheten samtidigt som det ger oss hopp.
Tegnell tillämpar ett modernt agilt ledarskap. Han vet att han måste agera på begränsade beslutsunderlag, så han tar beslut, men han lyssnar noga på data och experter och justerar sedan. Han är öppen med vad som går bra och vad som kunde ha gjorts bättre. Varje dag tar han nya beslut som justeras efter ny input. Och så fortsätter det. Som han själv beskriver det:
”Det går en dag i sänder.”
Hans beslut tas inom ramen för den långsiktiga strategin som han och krisgruppen har beslutat om och som baseras på forskning och praktisk erfarenhet. Tegnell uttrycker tydligt sin övertygelse att vi medborgare kan och ska ta ansvar och att svenskarna har folkvett. Så här låter det när han resonerar.
”Är den bästa motivationen att om jag gör det här så behöver inte mina föräldrar bli sjuka? Eller är den bästa motivationen ett hot?”
Hans människosyn får mig att tänka på Douglas McGregors X- och Y-teori från 60-talet om vad som motiverar människor. Teori X betonar vikten av strikt övervakning, yttre belöningar och straff medan Teori Y belyser trivsel och uppmuntrar arbetare att närma sig uppgifter utan direkt överinseende. All modern ledarskaps- och organisationsutveckling utgår från Y-teorin och medarbetarnas vilja att göra skillnad och bidra.
Världen vi levde i före corona och den som kommer finnas kvar när vi kommer ut på andra sidan brukar beskrivas som ”raplex” eller snabbföränderlig. Troligen kommer corona göra att förändringstakten går ännu snabbare.
Digitaliseringen gör att vi kan lösa vanliga problem med ny teknik. Våra affärsmodeller och interna processer utmanas därmed av nya lösningar. Våra marginaler riskerar att sjunka och vi måste vara innovativa och smarta för att klara den nya konkurrensen.
I en sån värld krävs att vi alla tar ansvar för vårt eget informationsintag och dagliga lärande och att vi uppmuntras att direkt använda den nya kunskapen för att vara kreativa och hjälpa till och lösa utmaningar kontinuerligt. Eller som Tegnell uttryckte det:
”Det är viktigt att man kan bryta ner saker i sina delar. Om man försöker lösa allt på en gång så blir det för komplext. Man får se vilka delar man kan lösa först, vilka frukter man kan nå, plocka bort dem och sedan så småningom nå fram till det som är svårt. Det är viktigt att man visar för sig själv och för sina medarbetare att vi har löst det här, nu har vi kommit en liten bit till och kan komma vidare.”
Den komplexa världen kräver att vi samarbetar. Effektiva team är duktiga på att ställa frågor, undersöka varandras perspektiv och ge varandra massor med beröm. Individer i högpresterande team är inriktade på att testa nya saker och att dela kunskap med varandra. Deras fokus ligger på att göra, lära och göra ännu bättre. Framdriften är det viktiga.
I en sån värld behöver vi vd:ar och ledare som gör det Tegnell gör nu. Visar riktning, uppmuntrar samarbete, visar sårbarhet och lämnar över ansvaret så att medarbetarna får använda sina fulla potential till att bidra till att vi uppnår de gemensamma målen.
Vi behöver ett ledarskap som hjälper oss att navigera i en komplex värld.
/Siri Wikander, konsult och föreläsare kultur, ledarskap och lärande
Chefdagen 2020 handlar om att leda efter krisen och vad som krävs för att framtidssäkra dig själv och din organisation. Inspireras av konkreta case, best practise och verktyg från verkligheten.
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Hur peppar och motiverar vi oss bäst under gråa vinterdagar i coronakrisens tid? Under 24 dagar i december svarade chefer och ledare på frågan hur de motiverar sig själva och sina medarbetare just nu. Här är deras bästa tips att ta med sig in i det nya året.
46:07
Annonssamarbete
Chef + Handelshögskolan i Stockholm
Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.
Fyra av fem yrkesarbetande svenskar tror att deras kompetens kommer att vara lika attraktiv på marknaden om fem år, enligt en ny Sifoundersökning. Men det mesta pekar på att det är helt fel. Ett psykologiskt fenomen kallat Dunning-Kruger-effekten ligger bakom denna överdrivna tilltro till vår förmåga.
I år kommer de flesta chefer och medarbetare inte äta julbord, dela ut julklappar och sjunga om tomtegubbar ihop på arbetsplatsen. Så vad gör vi? Och hur viktig är egentligen julfesten?
”Jaså har du också blivit med corona-valp?” frågar vi numera varandra på redaktionen. Och det är inte bara vi. Husdjursförsäljningen har gått upp så mycket att det till och med är smådjursbrist på vissa håll.
Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.
Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
Chefsuppdraget har svällt och kraven blivit övermäktiga, menar Linda Corin, doktor i arbetsvetenskap, som studerat anledningen till att chefer i offentlig sektor slutar på sina jobb.
Under pandemin har korttidspermitteringar och ökat hemarbete frigjort tid för många svenskar, tid som kunde ha utnyttjats till kompetensutveckling. Men lärandet ligger i stort sett stilla – trots stora behov.
Bristande arbetsglädje kan sänka livskvaliteten, och för chefer i högre positioner kan jobbet i ett sådant läge kännas som en återvändsgränd. Så här kan du ta dig ur karriärfällan.
Visst är det härligt när alla är överens. Men du som gått över helt till digitala möten märker kanske att ja-sägandet ökat? Såhär kan du göra för att istället främja fritt och kreativt tänkande.
Vi behöver ägna 101 dagar åt kompetensutveckling för att ens kunna utföra våra grundläggande arbetsuppgifter år 2022 enligt World Economic Forum. Det är 25–30 dagar per år. Eller 5 timmar i veckan. Hur många timmar ägnar du och ditt team?
Det livslånga lärandet har på senare år lyfts fram som en karriärnödvändighet. World Economic Forum går nu steget längre, och utropar en akut global kunskapskris. Och organisationen pekar ut en viss färdighet som viktigare än alla andra att tillägna sig.
Hjärnan är fantastisk, men när det gäller att lära sig nya saker så har den sina begränsningar. Så här kan du behålla kunskapen med smarta mobilverktyg.
karriären – hemifrån Måste karriärutvecklingen sättas på paus under ett globalt krisläge? Inte nödvändigtvis. Här är fem tips för att fortsätta växa professionellt trots att du sitter ensam på hemmakontoret.
Videomötena avlöser varandra som aldrig förr under covid-19. Och även om det är praktiskt att kunna ses utan att träffas kan videosamtalen upplevas som mer utmattande än vanliga möten. Detta kan du göra för att minimera Zoom-tröttheten.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Vi är glada för att du besöker Chef.se! Vi vill gärna veta mer om dig och varför du besöker oss.
Vill du delta i vår undersökning? Det tar bara tre minuter – vi lovar!Om du väljer att lämna din e-postadress tävlar du om en valfri webbkurs från Chef.
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se