Sverige bästa landet i världen att arbeta i för kvinnor

Tidningen Economists årliga ”glastaksindex” som mäter kvinnors inflytande i arbetslivet i de mestadels rika OECD-länderna visar att Sverige är det bästa landet i världen för arbetande kvinnor.

Mångfald
Publicerad
ILLUSTRATION: KRISTIN LIDSTRÖM

Sverige är det bästa landet i världen för arbetande kvinnor, enligt tidningen Economists årliga ”glastaksindex” som mäter kvinnors inflytande i arbetslivet i de mestadels rika OECD-länderna. Detta enligt en mängd sammanvägda parametrar som löneskillnad, föräldraledighet samt representation på högre chefsposter och i politiken. 

Andelen kvinnor i svenska bolagsstyrelser har emellertid minskat en aning de senaste åren, något som går på tvärs med den generella trenden internationellt. 38 procent av ledamöterna i de svenska styrelserna är kvinnor, vilket är bättre än i exempelvis USA och Kanada, men sämre än i Island (47 %), Frankrike (45 %), Nya Zealand (44 %) och Norge (42 %). 

I Sverige innehas 42 procent av alla chefsjobb av kvinnor, en andel som bara toppas av Polen med sina 43 procent kvinnliga chefer. 

Trots att flickorna får bättre betyg än pojkarna i skolan, tjänar kvinnor mindre än män – vart man än vänder sig i OECD-länderna. I Sverige är lönegapet jämförelsevis blygsamt (7 %), men fortfarande sämre än Belgien, som i det här avseendet är bäst i klassen med sina 3,8 procents löneskillnad. I Sydkorea tjänar kvinnorna i genomsnitt 32 procent sämre än män. 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden