Sverige bästa landet i världen att arbeta i för kvinnor

Tidningen Economists årliga ”glastaksindex” som mäter kvinnors inflytande i arbetslivet i de mestadels rika OECD-länderna visar att Sverige är det bästa landet i världen för arbetande kvinnor.

Mångfald
Publicerad
ILLUSTRATION: KRISTIN LIDSTRÖM

Sverige är det bästa landet i världen för arbetande kvinnor, enligt tidningen Economists årliga ”glastaksindex” som mäter kvinnors inflytande i arbetslivet i de mestadels rika OECD-länderna. Detta enligt en mängd sammanvägda parametrar som löneskillnad, föräldraledighet samt representation på högre chefsposter och i politiken. 

Andelen kvinnor i svenska bolagsstyrelser har emellertid minskat en aning de senaste åren, något som går på tvärs med den generella trenden internationellt. 38 procent av ledamöterna i de svenska styrelserna är kvinnor, vilket är bättre än i exempelvis USA och Kanada, men sämre än i Island (47 %), Frankrike (45 %), Nya Zealand (44 %) och Norge (42 %). 

I Sverige innehas 42 procent av alla chefsjobb av kvinnor, en andel som bara toppas av Polen med sina 43 procent kvinnliga chefer. 

Trots att flickorna får bättre betyg än pojkarna i skolan, tjänar kvinnor mindre än män – vart man än vänder sig i OECD-länderna. I Sverige är lönegapet jämförelsevis blygsamt (7 %), men fortfarande sämre än Belgien, som i det här avseendet är bäst i klassen med sina 3,8 procents löneskillnad. I Sydkorea tjänar kvinnorna i genomsnitt 32 procent sämre än män. 

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden