suadd

Suad Ali: Plötsligt påmindes jag om skammen

”Plötsligt påmindes jag om osäkerheten, det dåliga självförtroendet, utanförskapet och ensamheten som jag många gånger kände i skolan”, skriver Suad Ali.

 

För en tid sen hade jag förmånen att hålla avslutningsanförandet på Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg. Under två dagar samlades 1 550 skolledare från hela Norden för att ta del av kompetensutveckling, inspiration och nätverksmöjligheter.

Innan mitt anförande strosade jag omkring på Svenska Mässan och lyssnade på olika seminarier, diskuterade skolans framtid med skolchefer och lyssnade på politikers visioner för den.

Kvällen innan mitt anförande gick jag igenom min presentation flera gånger på hotellrummet, något jag sällan gör kvällen före. Och när kongressens andra dag började lida mot sitt slut, kände jag hur svetten kröp fram under min kavaj.

Halsen kändes allt torrare, fastän jag drack flera klunkar vatten.

Jag är van vid att tala inför stor publik och har lärt mig att hantera scenskräck, men denna gång var det annorlunda. Inte förrän jag stod på scenen och blickade ut över publik-havet förstod jag vad det var som fick det att krypa utefter min rygg.

Anförandet gjorde mig nervös inte bara för att publiken var fylld med personer som varje dag formar framtiden. Det gjorde mig nervös också för att det tog mig tillbaka till min egen skoltid, något som jag inte var beredd på.

Plötsligt påmindes jag om osäkerheten, det dåliga självförtroendet, utanförskapet och ensamheten som jag många gånger kände i skolan.

Jag hörde min lärares röst när hon sa att hon inte tyckte att jag passade som elevrådsordförande därför att jag gick i svenska två i mellanstadiet.

Jag återupplevde den skam jag kände när jag inför klassen tog de blytunga fotstegen till lärarens bord för att försiktigt dra tillbaka min intresseanmälan.

Läs också: Suad Ali: Tjuvlyssna – och se vad som händer

Och jag påmindes om hur jag under hela min studietid aldrig vågade axla ledarroller igen.

Många gånger har jag funderat över hur människors ord påverkar oss mer än vad vi  tror, framför allt på de platser där vi spenderar mycket tid.

Hur hade det påverkat mig om min lärare i stället för att blotta de begränsningar hon ansåg att jag hade, hade sett min potential?

All forskning visar att vi presterar bättre när vi får uppmuntran. Detta är något som vi som arbetar med människor borde tänka på oftare.

På Chefgalan diskuterade jag och en bordsgranne hur viktigt detta är. Han berättade att uppmuntran är något han själv inte är så bra på när det handlar om de egna medarbetarna. Inte för att han inte tycker att det är viktigt, tvärtom, men han förklarade att han har en tendens att glömma bort det.

Det finns såklart många som inte glömmer bort och som gör jobbet. Och tänk vilken fantastisk kraft som kan uppenbara sig när människor får det där extra stödet, som egentligen inte kräver särskilt mycket ansträngning.

Ibland är det faktiskt inte mer komplicerat än att säga ”Bra jobbat!”.

/Suad Ali

Läs också: Suad Ali: Jag kommer aldrig smälta in

Relaterade artiklar

suaddd
Krönikor

Suad Ali: ”Varför ska jag behöva hävda mig?”

”Tystnaden legitimerar rasismen. Vi har alla ett ansvar att stå upp för varandra.”, skriver Suad Ali, aktuell sommarpratare och krönikör i Tidningen Chef.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
suaad-2
Suad Ali

Chefs krönikör sommarpratar i P1

Suad Ali, statsvetare och krönikör i Tidningen Chef, sommarpratar i P1.
suaad
Suad Ali

SUAD ALI: "Dina ord kan vara livsfarliga"

Läs Suad Alis senaste krönika – exklusivt i Tidningen Chef.
dddfsfs
Suad Ali

Suad Ali: Mejlet som gjorde mig helt paff!

Suad Ali skriver om ett meddelande hon fick på Linkedin – som gjorde henne paff!
suadd
Suad Ali

Suad Ali: Tjuvlyssna – och se vad som händer

Det kan bli oväntade möten – när vi tillåter oss att titta upp från mobilen. Suad Ali skriver i sin krönika om att magin alltid ligger i de små sakerna.

al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
suadbyline-2
Suad Ali

Suad Ali: "Inga ord kan beskriva skammen"

Att vara svensk medborgare, men ändå bli utsatt för extrakontroller på internationella flygplatser. "Skammen som jag kände över att bli särbehandlad på det sättet", skriver Suad Ali i sin senaste krönika.