suaad
OBS! Bilden är ett montage

SUAD ALI: ”Dina ord kan vara livsfarliga”

Läs Suad Alis senaste krönika – exklusivt i Tidningen Chef.

För ett tag sedan läste jag en intervju med Hédi Fried, en av de sista överlevarna från Förintelsen. Hon beskrev sina personliga erfarenheter av avhumanisering och vilka förödande konsekvenser det kan få.

Hon var orolig för utvecklingen i världen och samhället och berättade om hur den retorik som ofta används i dag påminde henne om den retorik som användes på 1930-talet. Jag satt som förstenad när jag läste hennes starka berättelse och varnande ord som inte lämnar någon oberörd.

Förra årets årsrapport från Amnesty International varnar även den för vilka farliga konsekvenser retorik kan få. Amnesty menade att politiska händelser i världen de senaste åren har släppt lös en retorik som gör skillnad och som påverkar människor. Att politiska ledare världen över försöker vinna röster genom att lägga skulden på ”den andra”. Generalsekreteraren för svenska Amnesty International, Anna Lindenfors, sa bland annat så här i en intervju:

”Retorik som ställer olika grupper mot varandra är oerhört farlig. Det eroderar det system om alla människors lika värde som byggts upp sedan andra världskriget. Vi är väldigt rädda för den utveckling som kan följa.”

Själv reflekterade jag över den retorik som används för att beskriva människor mycket redan under 2015. Det var ett år som många förknippar med att flyktingsituationen i världen blossade upp.

Antalet människor som flydde sina hem hade förvisso varit högt under flera år till följd av bland annat kriget i Syrien och andra utdragna flyktingsituationer i världen. Men under 2015 fick den ett ansikte när den treåriga syriska flyktingen Alan Kurdi spolades upp död på en strand i en semesterort i Turkiet.

När vår tids största humanitära katastrof beskrevs i världens medier möttes vi ofta av begreppen flyktingvåg och flyktingströmmar – begrepp som är avhumaniserande och som många gånger fick oss att glömma bort att det var människors öden som beskrevs.

Suad Ali

Gör: Expert på Sveriges flyktingkvot, Migrationsverket.

Ålder: 26.

Bor: Linköping.

Karriär i korthet: Tjänstgöring i staben hos dåvarande gd Anders Danielsson, asylhandläggare på Migrationsverket 2012. Utsedd till en av Sveriges 101 supertalanger 2016 av Veckans Affärer.

Läs också: Suad Ali: Mejlet som gjorde mig helt paff!

Vi använder oss dagligen av retorik för att föra fram vårt budskap även på våra arbetsplatser. Ibland är den medveten och genomtänkt. Ibland ramlar orden ut utan att vi reflekterar över det. När man använder vida begrepp om en grupp människor och försöker definiera hela gruppen utifrån det begreppet finns det alltid en risk att man blir blind för vilka individerna är bortom den identitet som tillskrivs dem.

Varje gång vi reflekterar över vår retorik och vilka konsekvenser den kan få, motverkar vi risken att använda oss av en avhumaniserande retorik som eroderar det system om alla människors lika värde som byggts upp sedan andra världskriget, för att uttrycka det med Anna Lindenfors ord.

Jag tror att det på sikt leder till en mer medmänsklig värld där vi ser varandra för vad vi är, människor.

/Suad Ali

Läs också: Suad Ali: Tjuvlyssna – och se vad som händer

Relaterade artiklar

suaddd
Krönikor

Suad Ali: ”Varför ska jag behöva hävda mig?”

”Tystnaden legitimerar rasismen. Vi har alla ett ansvar att stå upp för varandra.”, skriver Suad Ali, aktuell sommarpratare och krönikör i Tidningen Chef.
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

suaad-2
Suad Ali

Chefs krönikör sommarpratar i P1

Suad Ali, statsvetare och krönikör i Tidningen Chef, sommarpratar i P1.
suadd
Suad Ali

Suad Ali: Plötsligt påmindes jag om skammen

"Plötsligt påmindes jag om osäkerheten, det dåliga självförtroendet, utanförskapet och ensamheten som jag många gånger kände i skolan", skriver Suad Ali.
dddfsfs
Suad Ali

Suad Ali: Mejlet som gjorde mig helt paff!

Suad Ali skriver om ett meddelande hon fick på Linkedin – som gjorde henne paff!
suadd
Suad Ali

Suad Ali: Tjuvlyssna – och se vad som händer

Det kan bli oväntade möten – när vi tillåter oss att titta upp från mobilen. Suad Ali skriver i sin krönika om att magin alltid ligger i de små sakerna.

anna_hellman3
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Gör dig startklar att leda i förändring

En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.

suadbyline-2
Suad Ali

Suad Ali: "Inga ord kan beskriva skammen"

Att vara svensk medborgare, men ändå bli utsatt för extrakontroller på internationella flygplatser. "Skammen som jag kände över att bli särbehandlad på det sättet", skriver Suad Ali i sin senaste krönika.