Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Studie: Så bör du agera när en vänskap på jobbet havererar

Kan en relation med en medarbetare få konsekvenser för effektiviteten? Enligt en ny studie finns det en överhängande risk om chefens förväntningar är för otydliga.

Kommunikation
Publicerad

Som chef vill du säkerligen skapa en nära relation med dina medarbetare. Förutom att det gör arbetsplatsen roligare att vistas på kan motivationen öka. En nära relation kan dessutom göra kritik mer prestigelös om man känner varandra ordentligt.

Men kan en vänskap på jobbet slå tillbaka mot chefen? Det menar ett forskarteam med sin bas på National University of Singapore som gjort en studie i ämnet, som först publicerades i Harvard Business Review.

Forskarna menar att i en utopi ger chefen sina medarbetare förtroende, rätt förutsättningar och råd för att hen ska lyckas med sitt uppdrag. Medarbetaren återgäldar genom att jobba hårdare och vara mer engagerad på jobbet. En positiv konsekvens av en stark relation mellan chef och medarbetare.

Men en stark relation kan också göra att medarbetaren inte känner sig tvingad att leverera. Du är ju kompis med chefen och pressen på dig minskar.

Genom att samla in data från 73 par (en chef och en medarbetare) som jobbar på ett IT-företag i norra Kina ville man jämföra vad en nära relation gör för jobbprestationen. Och det visade sig att medarbetare som var ”kompis med chefen” kände sig priviligierade och drog nytta av relationen genom att på kort sikt utföra sina arbetsuppgifter med mindre fokus.

Så hur bör du som chef agera när medarbetarens insats påverkas av er relation? Enligt forskarna bör du fortsatt ge förtroende, rätt förutsättningar och goda råd till medarbetaren, men också ställa tydliga förväntningar med dessa tre frågor.

1) Vad förväntar du dig?

2) När ska arbetsuppgiften vara färdig?

3) Hur ska medarbetaren prioritera?

Genom dessa punkter blir ramarna tydligare för både dig och medarbetaren. Att ha en nära relation med dina medarbetare är i grunden väldigt positivt, men du måste också vara medveten om att det kan påverka effektiviteten.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden