dawn_tim_800
Karaktärerna Tim och Dawn i populära tv-serien The Office vet en hel del om kärlek på jobbet. Foto: BBC.

Varannan chef blir kär på jobbet

Jobbet är den bästa platsen att bli kär på. I alla fall om du frågar chefer. Mer än varannan chef har haft en partner som de träffat på jobbet. Men det finns problem. Inleda en relation med en underordnad är en stor risk, liksom att bli dumpad, enligt experterna.

Bemannings- och rekryteringsföretaget Manpower har tillsammans med tidningen Chef frågat svenskarna om kärlek på jobbet. Och det är ett ämne som engagerar.

Frågan hur det bemöttes på jobbet är ett exempel. Den vanligaste reaktionen är positiv, mer än 40 procent gav tummen upp medan bara 4 procent reagerade negativt.

Denna text är ett samarbete mellan Chef och bemannings- och rekryteringsföretaget Manpower. Undersökningen Work Life är gjord av Kairos Future på uppdrag av Manpower och tidningen Chef. En rapport om undersökningen finns att ladda ned på Manpower Groups webbplats.

Samtidigt är rädslan för vad andra ska tycka en av anledningarna till att så många förhållanden på jobbet hålls hemliga. Drygt en fjärdedel, 26 procent, av de som träffat sin partner på jobbet har dolt sitt förhållande för kollegorna.

Och kanske är det tur, eftersom kärleken verkar spira på kontor, lager och (i allra högsta grad) i butiker. Hela 75 procent av de 4 500 tillfrågade har känt till att det funnits kollegor på arbetsplatsen som haft en parrelation.

”Om det är möjligt är det i regel bättre att vara öppen med sitt förhållande, om man försöker dölja det är det fritt fram för fantasier och skvaller”, säger Jonas Mosskin, legitimerad psykolog och organisationskonsult.

Det är inte alltid som jobbflirten håller. Totalt är det 12 procent av svenskarna som mött sin nuvarande partner på jobbet. Bland cheferna är det 17 procent som träffat sin nuvarande partner i exempelvis konferensrummet, vid kopiatorn eller vid kaffemaskinen. Att jämföras med 52 procent av cheferna som någon gång i sitt liv haft en partner som de träffat på jobbet.

Det är en betydligt högre andel än övriga där 26 procent svarar ja på den frågan.

”Jobbet är ett av de enklaste forumen att träffa folk naturligt på och framför allt den plats som kräver minst engagemang. Vi svenskar är överlag inte särskilt bekväma med att ragga upp främlingar på stan eller andra tillställningar och event, och den som har nätdejtat vet att det är en tidskrävande sysselsättning som dessutom kräver en hel del dejter med olika personer innan man träffar någon man trivs med”, säger Jacqueline Joo, KBT-terapeut och relationsexpert.

Hon ser fördelar med att söka efter och hitta kärleken på arbetsplatsen, eftersom man i regel får lite mer tid på sig att lära känna den andra personen.

”Ofta hinner man etablera en vänskaplig relation innan det tänder till på ett annat plan, på så sätt känner man till fler av varandras olika sidor vilket är ett stort plus när det kommer till att få relationen att hålla på sikt”, säger hon.

Läs också: Chefers sexliv allt sämre

Men att det finns fallgropar för den som raggar vid fruktkorgen. Enligt experterna bör man tänka sig för noga innan man försöker inleda en relation med en kollega.

”Om relationen inleds men ganska snabbt tar slut är det givetvis en stor nackdel att behöva se varandra varje dag på jobbet direkt efter det. Den som då är extra utsatt blir även den som ville satsa men som blev avvisad. Jag tror att denna rädsla är en av de största som hindrar oss från att se våra kollegor som potentiella dejter eller framtida partners. På andra plats kvalar nog rädslan för vad kollegor och framför allt ledningen ska tycka och tänka om relationen, ingen vill att det ska skvallras om en själv i korridorerna”, säger Jacqueline Joo.

Bara ett av tio företag har regler som styr relationer på jobbet. Det innebär dock inte att det är fritt fram för alla typer av turturduvor. Nästan en tredjedel av svenskarna, 27 procent, tycker inte att det är lämpligt att man som chef flörtar med underordnade, en siffra som är några procentenheter högre om man frågar chefer.

”Att som chef inleda en relation med en anställd har ett inbyggt problem, en ojämn maktsituation. Särskilt för den som är underställd hierarkiskt kan det vara problematiskt att förhålla sig professionellt och fritt”, säger Jonas Mosskin.

Trots det tycker Jonas Mosskin att vi ibland gör en lite för stor sak av att två kollegor har en relation.

”Det är lätt att glömma att många företag är familjeföretag där par arbetar tillsammans. Då är det öppet och tydligt och alla vet vad som gäller.”

Chef har tidigare skrivit om jobbrelationer och vad som händer när man träffar kärleken.

Läs mer: Eva Rusz berättar om sina upplevelser

Läs mer: Så hanterade Helena Stålnert kärlek mellan chefer

Denna text är ett samarbete mellan Chef och bemannings- och rekryteringsföretaget Manpower. Undersökningen Work Life är gjord av Kairos Future på uppdrag av Manpower och tidningen Chef. En rapport om undersökningen finns att ladda ned på Manpower Groups webbplats.

Text: Oskar Hammarkrantz

Relaterade artiklar

henrik-hammarstro%cc%88m
Arbetsmiljö

It-cheferna jobbar över 250 timmar per år

Sex hela arbetsveckor, lika mycket som en hel semester. It-cheferna på privata företag har 250 övertidstimmar per år. En tuff verklighet då det ställs allt högre krav på säkerheten. Kantar Sifos undersökning gjord i samarbete med GlobalConnect visar att it-cheferna som inte sitter i ledningsgrupper är värst drabbade.

karriarprofilwebb
Karriär

Daniel Forss: ”Jag började så långt ner man kan komma”

Daniel Forss är bondsonen som blev dagligvarustjärna som blev fastighets-vd. ”Jag har alltid velat ligga steget före”, säger han. 

microsoftteams-image
nisha1-768x432-3
Krönikor

Nisha Besara: ”Erkänn – du har också fördomar!”

I sin senaste krönika skriver Nisha Besara om oron att människor som inte kan visa vad de har för vilja, förmåga, driv eller ambition inte tas tillvara på. ”Alla är helt enkelt inte lika verbala och välformulerade – om alls – när det kommer till att framhäva sig själva och sina kompetenser. Likväl kan mer introverta typer vara blytunga rekryteringar. Hur kommer vi åt det om vi ska börja rekrytera på ambition snarare än meriter?”, skriver hon.

digitalisering_ill_new
Jobba på Chefakademin

Titta hit! Driven digital redaktör sökes till Chef

Brinner du för att skriva, paketera och nå ut med journalistik i digitala format? Vill du vara med och leda utvecklingen av Chefs digitala kanaler? Då har vi drömjobbet för dig!
David Ståhlberg och Johan Eriksson har grundat Chapter X, som utbildar i entreprenör- och intraprenörskap.
Karriär

Webinar: Så vässar du dina karriärmöjligheter

Video + Text

Kört fast i karriären? Att gå vidare och utveckla nya idéer behöver inte vara svårt, säger Johan Eriksson, utvecklings­­- och innovationsexpert hos Google. ”Det krävs inga speciella egenskaper. Hjärnan är plastisk och vi kan alla göra val. Det som krävs är en vilja och nyfikenhet.”

somnwebb
Hälsa

Sov dig till en bättre karriär

Sömnbrist går inte bara ut över hälsan. Den gör dig också mindre attraktiv på arbetsmarknaden. Forskaren Tina Sundelin förklarar sambanden – och hur du kan sova dig till en bättre karriär. 

helgbildwebb
Hållbarhet

Chefs följare på Linkedin: Ja till fyradagarsvecka

Från flera länder kommer rapporter om att fyradagarsveckan införs med framgång. Bland Chefs följare på LinkedIn är majoriteten positiva till en kortare arbetsvecka.  På frågan ”Tycker du att vi i Sverige ska införa fyradagarsvecka?” svarar 85 procent av de följare som deltog ”ja”. ”Vi har låst oss till en massa föreställningar om vad arbete ’måste’ vara – och missat att det måste få bero på dels arbetets innehåll, dels individen i fråga”, säger professorn Bodil Jönsson.