Lär dig undvika chefens förrädiska stressfälla

Chefers stress ökar. Samtidigt som vi vet riskerna med att bita ihop och kämpa på.
”Chefer behöver bli bättre på att söka stöd och ta emot hjälp vid varningssignaler”, säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Skandia

Förmågan att pressa sig lite till är en stressfälla för chefer.
Förmågan att pressa sig lite till är en stressfälla för chefer.

Skandia har nyligen släppt en rapport som visar att på tio år så har andelen sjukskrivningar som beror på psykisk ohälsa ökat kraftigt – från 30 procent 2010 till 48 procent 2019. Det innebär i princip att idag beror nästan varannan sjukskrivning på någon form av psykisk ohälsa.

Enligt en undersökning gjord av tidningen Chef 2018 är hela sju av tio chefer så stressade att det hindrar dem från att göra ett bra jobb. Sex av tio lider av sömnsvårigheter – ett tydligt stresstecken.
”Den moderna livsstilen gör att vi är ständigt uppkopplade – och egentligen aldrig avkopplade. Det gör att vi inte kan plocka bort stressen ur våra liv helt och hållet. Snarare handlar det om att lära sig hantera den och bli mer tolerant genom förebyggande åtgärder, så som kost, återhämtning, sömn och motion”, säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia.

Till Skandias Hälsosluss kan du som chef, men också dina medarbetare, vända sig för att få hjälp. Som chef kan du också få ett bollplank, konkreta tips och stöd i frågor som rör hälsa och arbetsmiljö.
Hela 8 av 10 tar kontakt i förebyggande syfte, alltså innan problemen lett till kostsamma sjukskrivningar. Det kan handla om allt från stress och nedstämdhet till skador och värk. Och det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

Skandias hälsoförsäkring

Hälsoförsäkringen är kostnadsfri när du har tjänstepension med sjukförsäkring hos Skandia, men går också att köpa separat. Så fungerar hälsoförsäkringen

”Det är viktigt att ta varningssignalerna på allvar. De ger oss en möjlighet att bromsa i tid. Det är mycket lättare att förebygga följder av stress än att behandla dem”, säger Kristina Hagström.

Det är här chefers ”duktighet” kan lägga krokben.
”Chefer behöver bli bättre på att söka stöd och ta emot hjälp när de känner några varningssignaler, tröskeln är i allmänhet ganska hög.”

Kortare perioder av stress under året är inget att oroa sig över.
”Vi har alla veckor när vi är stressade. Det är helt normalt och inget som tär på hälsan. Det som är problematiskt är när det blir långvarigt, månad efter månad, år efter år”, säger Kristina Hagström.

Vissa personer tycks också kunna leva med högt ställda krav i ett högt tempo – och samtidigt må bra. Men hur vi hanterar stress är individuellt. Därför är det viktigt att aldrig jämföra sig med andra. Bara för att kollegan tycks fixa att jobba 50-timmarsveckor och dessutom klämma in ett tufft träningspass på morgonen, så behöver det inte vara något som passar din kropp.

Om du inte slår av på takten när du får varningssignaler av din kropp och hjärna ökar risken för stressrelaterad sjukdom kraftigt. Kroppens varningssignaler skiljer sig åt från person till person.
”Många av oss känner kanske att det inte finns någon risk att hamna i stressrelaterade problem men alla kan drabbas. Många sjukskrivningar beror idag på psykisk ohälsa”, säger Kristina Hagström.

10 varningstecken på stress

1. Huvudvärk. Ett vanligt symptom på överbelastning är huvudvärk, punktvis eller mer generell. I vissa fall kan det även resultera i migrän.

2. Sömnproblem. En av de tidiga varningssignalerna. Om vi inte sover ordentligt under en längre period kommer vi att fungera sämre.

3. Glömmer och tappar ord. Koncentrationssvårigheter är väldigt vanligt under stressiga perioder med mycket att hålla reda på. Det kan även upplevas som att det är svårare att ta beslut, se mål och arbeta strukturerat. Korttidsminnet påverkas när du har varit stressad under en längre tid.

4. Spänningar och värk. Att känna värk och spänning i nackregionen är vanligt när stressnivån är hög. Ett högt tempo leder till att vi drar upp axlarna och får en sämre arbetsställning.

5. Nedsatt immunförsvar. De flesta av oss drabbas av en infektion eller förkylning ett par gånger om året. Vid långdragen stress påverkas vårt immunförsvar så att vår motståndskraft minskar.

6. Oro och ångest. Känslan av att inte ha kontroll gör att du känner oro och ångest när stressnivån är hög.

7. Irritation och nedstämdhet. Att lätt bli irriterad, känna sig nedstämd och gråta vid konstiga tillfällen hör inte till ovanligheterna.

8. Hudirritation. Stress kan lätt orsaka olika sorters utslag på huden. Eksem och herpesinfektioner kan blomma upp under en tid när påfrestningar är större.

9. Magproblem.  Många människor förlägger spänningar och oro till magen. Buksmärtor är ett vanligt varningstecken.

10. Hjärt- och kärlsjukdomar. Högt blodtryck kan bli följden av långvarig stress och är en riskfaktor för en rad sjukdomar, där en av de allvarligaste är hjärt- och kärlsjukdomar.