”Tack vare utbildningen känner jag mig trygg i styrelserollen”

Efter fyra år som vd på Akademikerförsäkring ville Lisen Thulin utvecklas i sin yrkesroll. Hon bestämde sig för att parallellt med chefsjobbet gå programmet Executive MBA på Stockholms universitet – och redan under utbildningen erbjöds hon två styrelseuppdrag inom den finansiella sektorn. ”Tack vare utbildningen känner jag mig trygg och bekväm i styrelserollen”, säger hon.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Stockholms universitet

"Det var väldigt roligt att vara student igen", säger Lisen Thulin, vd Akademikerförsäkring. Foto: Karina Ljungdahl

Lisen Thulin har jobbat som vd för Akademikerförsäkring sedan 2015. År 2019 kände hon kände suget efter att vidareutbilda sig, samtidigt som hon trivdes väldigt bra hos sin arbetsgivare och ville fortsätta i sin roll.

Lösningen? Att gå Executive MBA-programmet på Stockholm Business School, Stockholms universitet – en treårig utbildning där deltagarna kombinerar arbete och studier.

”Jag hade bra koll på Akademikerförsäkring som bolag men var redo att ta nästa steg. Det är spännande att utveckla bolag, det är det jag brinner för som chef – min drivkraft är att hela tiden göra oss bättre och mer innovativa på ett sätt som gynnar våra kunder”, säger Lisen Thulin.

”Det är något jag pratar mycket med våra medarbetare om och jag ville vara en förebild för både dem och kollegerna i branschen. Det var därför jag ville vidareutbilda mig.”

Efter att ha levererat goda resultat en längre tid presenterade hon idén för bolagsledningen: hon ville gå Executive MBA-utbildningen parallellt med vd-rollen.

”Jag tajmade in det bra tidsmässigt, så det var inga problem att få ett okej för att gå utbildningen.”

Programmet tar två år och består av 15 kurser. Deltagarna gör både enskilda inlämningsuppgifter och grupparbeten, varav de flesta kan kopplas till de företag och branscher de själva jobbar inom.

”Man har möjlighet att fördjupa sig otroligt mycket i de olika ämnena. Jag hade inte riktigt förstått hur mycket nytt jag skulle lära mig – det var bara tiden som begränsade. Alla ämnen var så intressanta”, säger Lisen Thulin.

Speciellt uppskattade hon kursen i beslutsfattande, där deltagarna läste böcker som Tänka snabbt och långsamt av Daniel Kahneman – 2011 års Nobelpristagare i ekonomi – och diskuterade hur förutfattade meningar, så kallade biases av olika slag, påverkar ens förmåga att fatta välgrundade beslut.

”Det var en riktig ögonöppnare. Det var den kurs som gav mig den största aha-upplevelsen.”

Själva pluggandet visade sig vara roligare än hon förväntat sig, även om det förstås tog mycket tid och gjorde att hon under en period fick minimalt med fritid.

”Jag har två döttrar. När jag började på utbildningen var de i övre tonåren, så de klarade sig mycket själva. Jag gick kvällskurser och pluggade på helgerna så det var en förutsättning att de förstod att ’nu ska mamma plugga’. Och det gjorde de – de var mina största supportrar. De var alltid nyfikna på vad jag hade lärt mig i skolan och vi diskuterade det tillsammans”, säger Lisen Thulin.

”Men det gäller förstås att man pratar igenom det med alla i familjen innan man gör en sådan här satsning, annars kan det bli en del gnissel. Det är ett tufft tempo och om familjen inte ställer upp och stöttar en under tiden kan man nog få det kämpigt.”

Frågor eller funderingar?
Kontakta Tina Lindeberg, Stockholm Business School Executive Education, Stockholms universitet: executive@sbs.su.se

Tina Lindeberg, Stockholms universitet
Tina Lindeberg, Stockholms universitet

Det Lisen Thulin lärde sig under studierna fick hon snabbt nytta av på jobbet, inte minst därför att hon redan under utbildningens gång utgick från det egna bolagets behov.

”Alla kurser bygger på aktuell forskning och ger olika perspektiv. Jag skrev om mitt eget företag, vilket var väldigt givande och gav mig många förbättringsinsikter under resans gång. Än har jag inte genomfört alla idéer jag fick, men några ligger på kö och några har vi bockat av.”

Även på ett personligt plan var programmet givande, enligt Lisen:

”Det var väldigt roligt att vara student igen! Och det gav mig mycket att få höra om kurskamraternas utmaningar i sina respektive yrkesroller och branscher. Det vidgade mina perspektiv.”

Och inte bara det:

”Programmet gav nya vänner för livet. Vi i vår grupp håller kontakten.”

I slutet av utbildningen erbjöds Lisen Thulin två olika styrelseuppdrag inom den finansiella sektorn och hon tackade ja till båda.

”Jag skulle inte ha känt mig lika trygg och bekväm i min styrelseroll om jag inte hade gått den här utbildningen. Dessutom hade jag blivit van vid att läsa in mycket material på kvällar och helger vilket också ingår i styrelsearbetet. Så jag avslutade min Executive MBA, men slutade aldrig läsa. Nu är det en vana och det känns bra att hela tiden fortsätta utvecklas.”

Efter utbildningen, som hon avslutade förra året, känner Lisen Thulin om möjligt ännu starkare för uppgiften att leda, förbättra och utveckla det bolag hon jobbat inom sedan 2015.

”Nu är jag bättre strategiskt rustad för utvecklingsarbetet och det tror jag även personalen märker. Under utbildningen stärkte jag mina kunskaper i affärsstyrning, både operativt och strategiskt. Dessutom har jag fått större självförtroende när det gäller att fatta beslut.”

Lisen Thulins tips till dig som vill gå programmet Executive MBA vid Stockholms universitet:

1. Prata med familjen innan du påbörjar studierna – alla behöver förstå vad det innebär, eftersom du ofta kommer att vara upptagen på kvällar och helger.

2. Berätta för chefer och kolleger vad du ska göra, och varför.

3. Under programmets gång, utgå från ditt eget företag så mycket du kan i inlämningsuppgifterna! Då blir studierna ännu mer relevanta och roliga.