Vetenskapligt grundade strategier, metoder och teorier från Executive MBA-programmet på Stockholms universitet lyfter Pernilla Medsons förändringsledarskap. Foto: Martina Huber
Vetenskapligt grundade strategier, metoder och teorier från Executive MBA-programmet på Stockholms universitet lyfter Pernilla Medsons förändringsledarskap. Foto: Martina Huber

Studierna ger riktning och driv in i framtiden

Ledarskapsstudierna på universitetet ger extra energi och visar vägen – precis när det behövs som mest.
”Lektionerna är ett tillfälle att lyfta blicken och tänka framtid”, konstaterar Pernilla Medson, svensk vd på det digitala hälsobolaget ResMed.

Att gå en avancerad ledarutbildning, samtidigt med det dagliga chefsjobbet och mitt under omställningen i en global pandemi. Då händer det grejer med ledarskapet. Det vet Pernilla Medson, vd på ResMed i Sverige.
Under våren slutför hon sin tvååriga deltidsutbildning, en Executive MBA på Stockholms universitet.
”För mig blev studierna ett andningshål i pandemin. Lektionerna har varit ett tillfälle att lyfta blicken och tänka framtid. Det har gett mig ännu mer energi och driv”, säger hon.

”Jag ska leda i förändring och vi behöver förstå framtiden, tänka strategi och utveckling

Läs också: "Mitt nya tankesätt hjälper i pressade lägen"

ResMed säljer lösningar för uppkopplad vård av patienter som behöver stöd med andningen i hemmet. Det kan handla om personer med obstruktiv sömnapné, KOL eller andra kroniska andningssjukdomar. Kliniker kan följa och justera behandling i hemmet på distans.
”Det har såklart varit en jättefördel under pandemin, att personer i en mycket utsatt riskgrupp inte har behövt åka in till sjukhus för vård, men ändå kunnat vara trygga med att sjukvårdspersonal följer och kan justera deras behandling.”

Ventilatorer var tidigare en mindre produktgrupp hos ResMed.
”Men plötsligt fanns ett jättebehov av ventilatorer. Vi ökade produktionen av ventilatorer med 3,5 gånger under den första halvan av 2020. Det betydde väldigt mycket för regionerna att vi kunde leverera”, berättar Pernilla Medson.

Pernilla Medson

Pernilla Medson Foto: Sören Andersson

Karriär: Har jobbat i medicinteknik i 20 år och i 13 år med andningsvård.
Svensk vd på ResMed sedan tre år. ResMed är en global ledare inom digital hälsa med över 7500 anställda i 140 länder.
Pernilla Medson går Executive MBA-utbildningen på Stockholm universitet.

Bor: Stockholm.

Familj: Man och 8-årig dotter.

Produktionsomställningen blev en av en lång rad ledarskapsutmaningar. Leveranskedjor skulle säkras, samtidigt som gränser stängdes. Utrustning levererades inte bara för hemsjukvård utan också till sjukhus.
”Vi hade en kurs i början av utbildningen om produktion och leveranskedjor. Så jag kände mig väldigt påklädd inför frågorna som skulle komma från regionerna.”

”Transparens är otroligt viktigt – att kunna förklara för kunderna varför man tar de beslut man tar. De som har patienter som står och väntar på andetag, där måste vi leverera först.”

Kunder behövde också verktyg, instruktioner, videoinstruktioner och webbinarier för att snabbt och på distans kunna lära sig apparaturen och den uppkopplade lösningen.

anna_hellman3

Läs också: Gör dig startklar att leda i förändring

En annan tydlig omställning hon sett är flytten av beslut, ner på lokal nivå och närmare team.
”I vården har en mycket stor del av alla beslut tagits på golvet under pandemin. Och vi utgår från deras behov när vi hittar lösningar”, säger Pernilla Medson.

Agila autonoma team blir fokus för hennes examensarbete på Executive MBA-utbildningen. Hon kommer att skriva om Objectives and Key Results, en ledningsstrategi som används av företag som Google, Linkedin och Netflix för att sätta utmanande mål med mätbara resultat för team och individer.
”Det ger mer makt och möjligheter till team att prestera och sätta upp mål. Besluten flyttas närmare där de faktiskt ska utföras”, förklarar Pernilla Medson.

Kontakta mig med information!

Frågor eller funderingar?
Kontakta Tina Lindeberg, Stockholm Business School Executive Education, Stockholms universitet: executive@sbs.su.se

Med det hon lärt sig i utbildningen och under pandemin har Pernilla Medson blivit mer coachande som chef.
”Jag ger mig inte ut för att ha alla svaren. Dessutom har jag blivit bättre på att hitta och använda styrkorna i teamet. Som chef lägger jag mer fokus på att motivera, driva på och ge energi”, förklarar hon.

Det nya förhållningssättet har gett förändringsledarskapet en skjuts.
”Jag har också blivit tryggare nu när jag har teoriryggsäcken med mig. Det jag kan nu är kopplat till evidens och forskning. Det blir väldigt slagkraftigt i diskussioner. Jag är trygg i att driva mina beslut. Och med att tacka nej till saker och förklara varför vi inte ska göra vissa saker. Jag har blivit tydligare, både för mina medarbetare och mina chefer.”

”Utbildningen har också gjort mig bättre på att titta på vad jag gör och hur jag prioriterar. Att inte jobba mer, utan smartare. Hur prioriterar jag arbetsuppgifter och var jag gör mest nytta för företaget?”

”Jag har fått ett lugn i och med att jag ser vad som är viktigast. Jag gör det först och får energi av det, för att sedan ta itu med annat.”

Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.

Läs också: Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

När mycket händer är det lätt att som chef hela tiden hamna i det akuta.
”Men min uppgift är inte bara att verka i nuet, utan också sätta framtiden. Se på hur det kommer att se ut när vården kommer ur det akuta läget och ska hantera det uppdämda vårdbehovet. Till och med när det stormar måste man stanna upp och fundera vad som kan driva i framtiden och hålla riktningen.”

”Det handlar om en uthållighet också, och om att upprätthålla energi och glädje i en trist situation. Om man jobbar med sin struktur kring tänkande, prioriteringar och fokus så blir det en hjälp i många områden i livet”, sammanfattar Pernilla Medson.

Text: Malin Kaldo

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och Centre for Executive Education vid Stockholm Business School, Stockholms universitet. 

Executive MBA-programmet som ges på Stockholms universitet är ett chefsutvecklingsprogram på avancerad högskolenivå på deltid under cirka 21 månader.
Executive MBA-programmet ger insyn och ett brett nätverk inom svenskt näringsliv och offentlig sektor.

Ta reda på varför en Executive MBA vid Stockholms universitet är rätt val för dig – och din organisation – just nu. Nu accepteras  ansökningar om intag för starten september 2021.

Läs mer

”Jag ska leda i förändring och vi behöver förstå framtiden, tänka strategi och utveckling
Annonssamarbete: Stockholms universitet

"Mitt nya tankesätt hjälper i pressade lägen"

För att räcka till behöver ledare ständigt fylla på med ny kunskap. Henrik Nyström kombinerar jobbet som fabrikschef på Atlas Copco, med ett avancerat chefsutvecklingsprogram på Stockholms universitet. ”Nu ser jag hur vi kan förverkliga det vi pratat om under många år.”
anna_hellman3
Annonssamarbete: Stockholms universitet

Gör dig startklar att leda i förändring

En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.

Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete: Stockholms universitet

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video + Text Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Konsultchefen Sebastian Persson jobbar och studerar samtidigt. Foto: Niklas Björling
Annonssamarbete: Stockholms universitet

Dubbellivet som ger ett karriärlyft

En fot i akademiska studier. Den andra i chefsvardagen. ”Både jag och min arbetsgivare utvecklas och tjänar på det”, säger managementkonsulten Sebastian Persson om Executive MBA-utbildningen han går på Stockholms universitet.
Carina Kjellberg, Nordenchef på Dechra Veterinary Products, stärker sitt ledarskap med en Executive MBA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete: Stockholms universitet

”Här hittar du din egen väg som chef”

Carina Kjellberg stärker sitt ledarskap, på både djupet och bredden. ”Det är som att bygga lager efter lager av muskler på ett skelett”, beskriver hon Executive MBA-utbildningen på Stockholms universitet.
Karin Agerman pluggar vidare efter sin doktorstitel, med en Executive MBA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete: Stockholms universitet

”Jag blir aldrig fullärd”

En doktorstitel räcker inte. Nu pluggar Karin Agerman en Executive MBA också. ”Att lära mig nytt är det som driver mig”, säger hon.

Patrick Lepierre, affärsområdeschef på Dipart. Bygge vid vattentorn i Tumba Foto: Martina Huber/Chef
Annonssamarbete: Stockholms universitet

"Det här gör mig till en bättre beslutsfattare"

Patrick Lepierre har blivit säkrare som chef av Executive MBA-programmet vid Stockholms universitet. "Jag kan fatta mycket mer välgrundade beslut. Jag är förvånad över hur snabbt jag har kunnat använda mina nya kunskaper i mitt arbete."
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete: Stockholms universitet

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

En illustration i olika toner av orange av en man som skriker åt en person han håller i sin hand.
Ledarskap

Larmrapport: Så många chefer är destruktiva

Är ditt ledarskap destruktivt? Risken är stor att dina medarbetare tycker det. Över en tredjedel av alla yrkesverksamma svenskar anser sig ha en destruktiv chef, visar ny forskning.
”Uppseendeväckande”, säger ledarskapsforskaren Robert Lundmark.

En militär operation med soldater och helikoptrar i luften i skymningen.
Ledarskap

Ledarskapsmissarna i Afghanistan-konflikten

Talibanerna tar över i Afghanistan, trots västmakternas jätteinsats som krävt tusentals soldaters liv och kostat hundratals miljarder kronor. Hur kunde det ske? Här är den del av förklaringen som handlar om ledarskapsmissarna.

En grupp människor håller händerna på varandra.
Ledarskap

Chefsegenskaperna som försämrats mest under pandemin

Flera viktiga chefsegenskaper upplevs ha försämrats under pandemin, visar en ny Sifo-undersökning från företaget Talentsoft. Den visar också att några chefsegenskaper har blivit viktigare under pandemin än vad de var förut.

En kvinna håller en flyttlåda med en krukväxt i.
Ledarskap

”Allt jag gjorde var fel”

Att få växa, utvecklas och utmanas är viktigt för alla – även för chefer. Så vad händer när chefen själv blir utsatt för ett destruktivt ledarbeteende? Noura såg ingen annan utväg än att sluta.

Två unga kvinnor sitter och pratar med dator och anteckningsblock framför sig.
Ledarskap

Så värnar du om nyckelmedarbetarna

Som ledare riskerar både du och verksamheten att hamna i klistret om en eller flera av dina nyckelmedarbetare plötsligt säger upp sig. Här är några tips från karriärkonsultföretaget Verto om hur du bäst behåller dem.

featured-1800x1013
Långläsning: Cheftest

Cheftest: Helena Helmersson, vd H&M-gruppen

Som H&M:s vd är hon ansvarig för ett av världens största varumärken. Redan före pandemin var modebranschen i kris och affärsmodellen utmanad av klimattänk och nya konsumtionsvanor. Kommer Helena Helmersson lyckas ställa om företaget och styra med hållbarhet som grund?

annika-breskyn_1800x1013-2
Långläsning: Cheftest

Cheftest: Annica Bresky, vd och koncernchef, Stora Enso

Knappt hade hon hunnit sätta sig i vd-stolen förrän den perfekta stormen drog in över världens äldsta aktiebolag — strejk, pandemi, fallande massapriser, strandat gods i Suezkanalen. Och nyligen nedläggning av två pappersbruk. Men den kanske största utmaningen av alla har Annica Bresky kvar — Stora Ensos omställningsresa mot framtiden.

Foto på en bekymrad man som lutar sig mot en vägg.
Ledarskap

”Jag sa upp personal och blev dödshotad”

Skulle du våga behålla den medarbetare som kom sist in, om du tvingas till nedskärningar? Mikael gjorde det och blev hotad till livet.