”Mitt nya tankesätt hjälper i pressade lägen”

För att räcka till behöver ledare ständigt fylla på med ny kunskap.
Henrik Nyström kombinerar jobbet som fabrikschef på Atlas Copco, med ett avancerat chefsutvecklingsprogram på Stockholms universitet.
”Nu ser jag hur vi kan förverkliga det vi pratat om under många år.”

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Stockholms universitet

”Jag ska leda i förändring och vi behöver förstå framtiden, tänka strategi och utveckling", säger Henrik Nyström, fabrikschef på Atlas Copco som rustar sig med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Karina Ljungdahl
”Nu behöver vi förstå framtiden, tänka strategi och utveckling", säger Henrik Nyström, fabrikschef på Atlas Copco som rustar sig med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Karina Ljungdahl

Henrik Nyström har en bok som då och då dykt upp i tankarna under den tuffa tiden med coronapandemin: Daniel Kahnemans Tänka, snabbt och långsamt.
”Kunskapen om hur hjärnan fungerar och hur vi värderar och tänker kring data som presenteras för oss är så tydligt användbar i det pressade läget vi har haft.”

”Nu fattar jag beslut mer utifrån data, men funderar också mer kritiskt över VAD det är för data. Jag har lärt mig att vara noga med att ta in intressenters olika synpunkter och vara medveten om egna bias, snedvridningar, innan jag fattar beslut och inte bara gå på magkänsla. Det tankesättet är väldigt användbart, kanske extra mycket under coronaåret”, säger han.

Boken som gjort avtryck ingår i den tvååriga Executive MBA-utbildningen på Stockholms universitet där Henrik Nyström nu går sista terminen, parallellt med jobbet som fabrikschef på Atlas Copco Industrial Technique i Tierp, där han har ansvar för 500 medarbetare.

Utbildningen har gett stöd och verktyg under den tuffa tiden med pandemin, men rustar honom också som ledare framåt.

Henrik Nyström beskriver hur Atlas Copco under senare år har gått från att vara ett verkstadsbolag till att bli mer av ett industriellt techbolag.
”Jag ska leda i förändring och vi behöver förstå framtiden, tänka strategi och utveckling. Se vad som blir viktigt för våra kunder, för oss internt och hur vi ska kunna attrahera och utveckla våra medarbetare. Det är på ett sätt samma som alltid, men det går snabbare nu, med större svängningar samtidigt som det händer mer digitalt.”

”Jag ska också coacha mina närmaste medarbetare och hjälpa dem i deras strategier framåt. Jag vill vara med där det händer, vara synlig och finnas till hands i fabriken. Även om vi har gått in i digitalisering och automatisering, så kommer det som avgör hur bra vi lyckas att handla om människor, så där är min främsta prio.”

Henrik Nyström

Henrik Nyström har gått den långa vägen på Atlas Copco. Han började 1991 som montör. Sedan gick han vidare till produktionstekniker och fick sitt första chefsjobb 2004.
”Jag är så tacksam över att få jobba i ett företag som satsar på individers utveckling och som verkligen förstår hur mycket det hänger ihop med företagets utveckling.”

”Värderingarna här, viljan att ta hand om människors idéer, gör att man inte stelnar eller fastnar. Sedan är det såklart också upp till var och en att driva sin egen framtid, men tar man eget ansvar så finns det verkligen utrymme att utvecklas på Atlas Copco”, säger Henrik Nyström, som sedan tre år är fabrikschef på Atlas Copco Industrial Technique i Tierp.

För att räcka till kan man behöva fylla på. Redan för tre år sedan, när Henrik Nyström fick ansvaret för fabriken i Tierp, så fanns tankarna på att ta ett ytterligare steg i ledarskapet, med en Executive MBA.
”Min chef tyckte att jag skulle gå utbildningen när jag fick min nya roll. Så jag tvekade aldrig att hoppa på, men tänkte väldigt mycket kring timingen. Jag hade inte studerat på den här nivån innan och vet att jag lägger mycket tid om jag satsar och bestämmer mig för något.”

”Jag ville också ha vår ledningsgrupp färdig och på plats. Mina första två år handlade mycket om att bygga den stabila ledningsgrupp vi har nu och som jag litar på till 110 procent.”

Atlas Copco

Atlas Copco grundades 1873 och har sitt huvudkontor i Nacka, Stockholm.
Industriföretaget har 1 500 medarbetare i Sverige, 39 000 anställda i världen och kunder i 180 länder.
Atlas Copco Industrial Technique tillverkar industriverktyg och monteringssystem.

”Jag blev väldigt imponerad över hur modern utbildningen på Stockholms universitet är. Vi får verkligen med oss det senaste – på alla områden. Jag blev överraskad över att det akademiska kunde vara så väldigt långt i framkant.”

”Hållbarhetskursen har varit väldigt nyttig, och viktig för att jag ska kunna ta nästa steg i mitt ledarskap. Atlas Copco satsar ju oerhört mycket på hållbarhet, men vad innebär det för mig som ledare här? Varför är det viktigt på riktigt, och hur blir det en del av allt det vi gör?”

”Min ledningsgrupp har nog förstått på mitt engagemang ibland att: jaha nu är det hållbarhet han pluggar…”, säger Henrik Nyström och skrattar.

Utbildningen ger fördjupning inom 15 områden.
”Att ta sig den tid som behövs, att reflektera, skriva och få med sig det hem till organisationen är väldigt värdefullt. Man tar med sig saker hela tiden, fram och tillbaka mellan utbildningen och jobbet. Nu ser jag hur mycket av det vi pratat om att vi borde göra som kan bli verklighet.”

Frågor eller funderingar?
Kontakta Tina Lindeberg, Stockholm Business School Executive Education, Stockholms universitet: executive@sbs.su.se

Henrik Nyström ser också möjligheter till benchmarking.
”Jag får bekräftat att vi gör mycket rätt i Atlas Copco, och det är skönt att se. Jag blir trygg med att vi är bra på ekonomistyrning och hållbarhet, att vi ligger i framkant.”

”När det kommer till ekonomi, hr och hållbarhet så har jag bollat mycket med mina chefer. Jag greppar deras områden mer på djupet nu och hoppas att jag har blivit ett bättre bollplank för dem.”

”Jag utvecklar fabriken på nya sätt, tar hållbarhetstänket vidare och ger tips om ny kunskap till min chef och ledningsgrupp.”

Vad skulle du vilja ge för råd till andra som funderar på att gå utbildningen?
”Gör det! Det är en häftig utveckling, utanför komfortzonen. Det gäller att man har lite balans runt omkring sig, men allt behöver inte vara perfekt.”

”Det blir också naturligt att fortsätta utvecklas efter det här, att fortsätta lägga tid på lärande. Jag har fått ständigt lärande in i mig nu.”

Text: Malin Kaldo

Executive MBA programmet vid Stockholm Business School, Stockholms universitet

  • Utbildningen är på deltid under två år.
  • Deltagarna arbetar parallellt med studierna.
  • Föreläsningar varannan vecka på torsdag kväll och hela fredagen.
  • Mellan träffarna sker avancerade självstudier.