Satsa på personlig utveckling – och bli en bättre chef

Har du kört fast i din chefsroll? Då kan det vara dags att skaffa verktygen som tar dig vidare.
”Det är genom att träna mjuka värden du når resultat, även på sista raden,” säger Maria Narbom, vd Move Management.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Move Management

"Man måste kunna leda sig själv för att leda andra", säger Maria Narbom, vd Move Management. Foto: Charlotte Friberg

Som chef behöver du ständigt lära nytt, eller upskilla dig, som det också kallas. Möjligheterna är många; öppna föreläsningar på nätet, kurser och utbildningar i ledarskap, nyhetsbrev, managementlitteratur för att bara nämna några alternativ. Det viktigaste är ändå att starta med dig själv och din personliga utveckling.

Maria Narbom är vd för Move Management som erbjuder ledarprogram, teamutveckling och coaching med fokus på att utveckla starka ledare och organisationer, där personlig utveckling är en central del.

Foto: Charlotte Friberg.

”Man måste kunna leda sig själv för att leda andra”, säger hon. Det fanns en tid när personlig utveckling ansågs flummigt. Den tiden är över.

”Idag möter jag inte längre rädsla för de mer ’mjuka’ värdena i ledarskapet. Tvärtom, allt fler chefer och organisationer pratar om vikten av psykologisk trygghet, självinsikt och empati och vill att det ska vara en självklar del i ledarprogrammen”, säger hon.

Att ta sig an nya utmaningar som exempelvis en chefsroll blir ofta ett avstamp för den egna utvecklingen och är ett perfekt tillfälle för lärande och personligt växande, enligt Maria Narbom. Det är genom reflektion och feedback vi sedan kan fortsätta utvecklas.

”Medvetna ledare behövs för att skapa psykologisk trygghet, som vi vet är avgörande för ett effektivt samarbete. De företag som lyckas med det kommer att vara fortsatt konkurrenskraftiga. Då måste vi börja med det personliga ledarskapet.”

Ingen önskar sig motgångar eller kriser, även om vi vet att de är en del av livet.

”Den största utvecklingen sker ofta genom att hantera motgångar när motståndet tvingar dig tänka nytt”, konstaterar Maria Narbom, som har egen erfarenhet av att gå starkare genom en kris.

För drygt tio år sedan gick hon igenom en skilsmässa strax efter att hon fött sitt andra barn.

”Det jag upptäckte var den otroliga kraft som finns inom oss. Vi klarar ofta mer än vad vi tror, jag kom ut starkare efter krisen och med en helt annan medvetenhet om mig själv och ödmjukhet inför vad andra går igenom. Den förmågan har varit guld värd att ha med mig in i de olika ledarroller som jag själv haft.”

Maria Narbom framhåller att det är först när vi tvingas backa som vi sedan kan ta det stora klivet framåt.

”Att bli uppsagd till exempel kan vara otroligt utvecklande, även om det inte känns så när man får beskedet.”

Hon menar att den personliga utvecklingsresan är avgörande för att lyckas som chef, inte minst om du vill stärka dina relationer och nå uppsatta mål.

”Det är genom att träna mjuka värden du når resultat, även på sista raden.”

5 skäl att satsa på personlig utveckling som chef – Maria Narbom tipsar:

  1. Resultatet. Personlig utveckling ger resultat på sista raden. Det är genom att träna mjuka värden du når hårda resultat.
  2. Ökad attraktivitet. Du blir mer konkurrenskraftig vid nyanställningar.
  3. Smidigare förändringsprocesser. Du får lättare att leda en förändring eftersom du kan sätta dig in i medarbetarnas situation.
  4. Ökad motståndskraft. Du blir mer resilient mot bakslag och återhämtar dig snabbare efter motgångar.
  5. Mer mod. Ju mer du utvecklas, desto modigare blir du. Och den som vågar vinner.