Så inreder du ett anti-stress-kontor

Nya jobbvanor ställer nya krav på hur våra arbetsplatser ser ut och fungerar.
IKEA:s företagsinredare lär dig inreda ett kontor att längta till – som dessutom förebygger stress.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: IKEA

Kontor som minskar stress och ger lust att vara social behövs framöver, menar Kicki, senior företagsinredare på IKEA.
Kontor som minskar stress och ger lust att vara social behövs framöver, menar Kicki, senior företagsinredare på IKEA.

Pandemin har fört med sig nya sätt att arbeta och också nya anledningar att se över kontor och arbetslokaler – för att minska stress och öka trivsel och sammanhållning under de nya förutsättningarna.

Många har under två tuffa år med pandemin jobbat under långvarig press och stress. Förbättringar i arbetsmiljön kan bli en hjälp i att vända en oroande trend med ökad ohälsa, sjukskrivningar och uppsägningar.
Arbetsmiljöer med platser för effektiv vila och återhämtning behövs, liksom att ostört kunna arbeta med de uppgifter som kräver fokus.
Stimulerande och trevliga miljöer där vi kan varva ner och snacka med kollegor behövs också och ger möjlighet att hämta ny kraft och energi.

Jobbet en stressfaktor

Andra grupper av medarbetare har under en lång tids hemarbete hittat en bättre balans i tillvaron och vant sig vid att jobba i en avslappnad och lugn hemmiljö.
Hårt lysrörsljus, störande ljud och omysiga kontor kommer knappast göra att det känns mödan värt att byta ut mjukisbyxor mot jobbkläder och lämna favoritfåtöljen och arbetshörnan där hemma.
”Att åka till jobbet kan bli en extra stressfaktor. Visst, vi saknar gemenskapen och längtar efter att ses. Men vad händer när de som gillade att jobba hemma kommer tillbaka och inser hur mycket mer effektivt det var att jobba hemma”, frågar sig Kicki, senior företagsinredare på IKEA.

Den högre effektivitet som många hemmajobbare vant sig vid när de har jobbat hemifrån kan bli ett stressmoment när det är dags att börja jobba, helt eller delvis, på arbetsplatsen igen.
”Att både upprätthålla den höga leveransen och samtidigt hinna med allt det andra – att umgås och småprata med kollegor, luncha, kanske få in fler möten och lång restid… Allt det där som tidigare kändes som en naturlig del av arbetsdagen kan bli en ny stressfaktor.”

”Många har skrapat bort de sociala jobbkontakterna, utöver de närmaste i teamet”, konstaterar Kicki.

Då blir det extra viktigt för arbetsgivare att underlätta och skapa ytor för att mötas och vara social på jobbet, för att inte sammanhållningen och arbetsplatskulturen ska bli lidande.
”Risken är annars att man inte känner lika mycket tillhörighet. Att jobbet blir till för mina egna behov, istället för våra gemensamma.”

”Det är ju också ofta i de där spontana mötena med kollegor som man smidigt kan lösa enkla jobbfrågor. Det är också då de riktigt stora idéerna kläcks och kreativiteten vaknar.”

Introverta och extroverta dagar

De med möjlighet att delvis jobba hemifrån kommer att planera sin arbetstid och närvaro på nya sätt.
”Det kan bli så att vi planerar in ’extroverta’ och ’introverta’ arbetsdagar under veckan. Ett helt nytt tänk. Introverta dagar jobbar vi ostört hemifrån. Extroverta dagar är vi inne på jobbet med tid att vara social, äta lunch ihop och träffa sin grupp. Det blir en möjlighet att återskapa gruppen”, säger Kicki.

Kicki och de andra företagsinredarna på IKEA har märkt av en ökad medvetenhet om behovet av förändring.
”Många vill omstrukturera sina kontor. Fler gemensamma ytor efterfrågas. Likaså hur man kan mjuka upp och göra kontoret mer trivsamt och skapa rum för videomöten. Tysta ytor för fokuserat arbete behövs också.”

Flexibilitet är ett nyckelord i förändringarna.
”Ingen vet var vi är om ett år. Gör därför inte permanenta förändringar, utan komplettera och omfördela möbler och aktiviteter. Det enda vi vet säkert är att flexibilitet behöver byggas in i våra arbetsplatser – och att de nya lösningarna behöver hjälpa oss att bli effektiva och må bra på jobbet.”

Så inreder du nya tidens kontor

Göteborgsföretaget Golvet tog hjälp av IKEA för att få ett lugnt och stilrent kontor. Här förklarar IKEAS företagsinredare hur man gjorde för att skapa ett kontor att längta tillbaka till.

Här har det traditionella kontoret mjukats upp med mjuka sittningar. Att variera mellan olika sätt att sitta och jobba under dagen är bra ergonomiskt.

Glasrum ger möjlighet till både avskildhet och öppenhet. Olika små och stora arbetsrum och videomötesrum behövs.
Högre bord är utmärkta för kortare möten eller en avstämning i farten.

En sammanhållen färgskala ger en harmonisk känsla. Att få in lite gröna växter, trä och naturmaterial ger ett lugnt  intryck.

Textilmatta och gardiner dämpar ljud, ger möjlighet att skärma av och ger en miljö som känns mer som hemma.

Kontoret ska kännas ombonat och hemtrevligt, men undanplockat. Smart förvaring behövs. När man byter plats under dagen kanske en låda eller en bra väska är bra för att flytta med sina saker? Att kunna hänga av sig sina ytterkläder när man kommer in är viktigt.

KLINTORP 3-sits soffa (7996:- exkl. moms).

ELLOVEN skärmstöd med låda (200:- exkl moms), BERNHARD barstol (1276:- exkl moms) och STOCKHOLM soffbord (2396:- exkl moms).

TOMMARYD bord (1356:- exkl moms) och FJÄLLBERGET konferensstol med hjul (1836:- exkl moms).

Få alla att trivas på nya kontoret

Guida. Förklara hur kontoret är tänkt att fungera och vad man gör var. En guidad tur och bruksanvisning behövs ofta. Varför ser det ut så här? Hur tänker vi?

Testa. Ett nytt kontor med olika typer av arbetsplatser och zoner kan ta lite tid att vänja sig vid. Hitta idéer för att uppmuntra till att testa sig fram. Kanske en bingo-bricka där olika platser på kontoret ger möjlighet att kryssa i och få bingo?

Chefen också. Utnyttja själv de nya möjligheterna. Kalla till möten på olika ställen. Sätt dig utifrån vilka arbetsuppgifter du gör och hur tillgänglig du vill vara.

Var lyhörd. Följ upp förändringar av kontoret med en medarbetarundersökning efter 2-3 månader. Vilka irritationsmoment dyker upp? Brist på mötesrum? För få platser för tyst och fokuserat arbete? Var beredd att justera och ändra.

Text: Malin Kaldo