aditro_introbild
Se till att skaffa flexibla HR- och lönesystem så att de speglar företagets utveckling, tipsar Per Johansson på Aditro. Foto: Martina Huber

Nya HR-utmaningar – håller era system?

Många företags HR- och lönesystem är ålderdomliga och riskerar att skapa problem när företagen och arbetsmarknaden förändras.
”Det räcker inte att hålla jämna steg med utvecklingen. Du måste ligga före”, menar utvecklingschefen Per Johansson på Aditro.
Systemen måste vara flexibla så att de inte hindrar din affärsutveckling.

Kortare anställningar, GDPR och det nya karensavdraget – det här är några av de förändringar som redan nu utmanar företagens lönesystem. Och anställningsstrukturerna fortsätter att utvecklas. Klarar era system av att ta företaget in i framtiden?
”Arbetsmarknaden förändras ju hela tiden, och det går allt fortare”, säger Per Johansson, utvecklingschef på företaget Aditro som utvecklar och säljer HR- och lönesystem för större företag och koncerner.

Affärsutveckling kan idag leda till att företag hamnar i helt nya branscher. Då gäller det att ha ett lönesystem som är så flexibelt att du lätt kan anpassa det så att det fungerar i en helt annan kontext med andra krav och förutsättningar.
”Som företag och arbetsgivare räcker det inte längre med att hålla jämna steg med utvecklingen. Ska du hålla dig relevant gäller det att ligga före.”

Per Johansson listar tre kritiska områden som dagens lönesystem måste klara av för att de inte ska sätta stopp för företagens utveckling. Det handlar om flexibilitet och enkelhet, kvalitet och säkerhet samt ökande krav på effektivitet.
”Att bygga lönesystem är komplext och kraven på vad systemen måste klara av skiljer sig väldigt mycket från olika branscher och segment. En koncern idag måste kunna ta in ett nytt bolag utan att för den skull behöva byta lönesystem. Och ska du slå ihop två bolag så vill du inte bli låst av att du har ett HR- och lönesystem som inte fixar det. Lönerna måste ju ut.”

Under 2019 är det dags att omförhandla många av Sveriges kollektivavtal. I Sverige har vi omkring 800 olika avtal och på många större arbetsplatser har man dessutom lokala anpassningar genom avtal med facket. Här är Aditro den enda leverantören som även underhåller och förvaltar de centrala kollektivavtalen åt sina kunder som en bastjänst. När avtalen förändras hjälper Aditro till att anpassa processerna efter de nya avtalen. Detta är möjligt tack vare att systemen är så flexibla.
”Vi hjälper kunden att bygga upp lönearbetet som en process helt anpassad för verksamhetens behov. Delarna automatiseras, vilket frigör mängder med resurser”, berättar Per Johansson.
”Processtyrning innebär att de som jobbar med löner allt mer får funktionen av att övervaka systemen istället för att knappa in data manuellt.”

Trots automatiseringen tummar man inte på kvaliteten och säkerheten. Arbetar du som löneexpert måste du vara säker på att all data som går in i systemet är korrekt. Därför signalerar systemet för avvikelser.
”Vilka avvikelser systemet ska varna för bestämmer kunden själv. Kontroller kan handla om att den utbetalda lönen ska vara inom ett visst spann. Eller kanske flagga för när en medarbetare plötslig får ovanligt hög sjukfrånvaro. Det är något som många arbetsgivare vill få vetskap om, så att det kan följas upp.”

Se till att byta ut ert gamla HR- och lönesystem i god tid. Per Johansson, utvecklingschef på Aditro menar att större krav behöver ställas på systemens flexibilitet, enkelhet, säkerhet och effektivitet.  Foto: Martina Huber

Idag går de flesta kunder över till molnbaserade tjänster. Fördelarna är solklara, att slippa ha egen personal för att hantera hård- och mjukvara förenklar för företagen.
”Dessutom har du ju en helt annan mobilitet och effektivitet. Med Aditros molnbaserade tjänster kan man också få tillgång till våra mobilappar. Där kan du som chef eller medarbetare logga in och rapportera din tid eller godkänna semestrar.”
”Molntjänster gör det också enklare att skaffa kringliggande tjänster vid behov, som till exempel systemförvaltning, det som vi på Aditro kallar AMS – Application Management Service”

Gränssnitten är anpassade efter individens roll. Chefens gränssnitt ser ut på ett sätt medan medarbetare och löneexperter ser den information de behöver i sina respektive gränssnitt. Det gör det mycket enklare för användaren.
”Poängen med de här nya lönesystemen är att användaren ska behöva göra så lite som möjligt”, säger Per Johansson.
”Du förser systemet med data, sedan gör systemet resten. Därför är också prestandan och snabbheten något vi jobbar mycket med. Trots att systemet gör många och avancerade beräkningar får det inte ta lång tid.”

Aditros system är gjorda för att kunna kopplas ihop med system från andra leverantörer som till exempel globala HR-system eller Data Warehouse-lösningar. Integrationsmöjligheterna är viktiga för att skapa den flexibilitet som dagens system måste ha.
”Den långsiktiga utmaningen är att vi lever i ständig förändring”, säger Per Johansson.
”Det måste löne- och HR-systemen stödja. Därför gäller det att redan nu se till att ni har system som klarar av att ta företaget eller koncernen in i framtiden.”

Text: Lotten Wiklund

4 områden att systemsäkra för framtiden

Ställ tuffa krav på ert HR- och lönesystem. Här är nyckelområden där det finns utrymme för förändringar.  För ett är säkert – framtiden har en rad överraskningar på lut.

Flexibilitet
Strategisk affärsutveckling kan framöverbetyda både snabba ryck och rejäla kliv över branschgränserna. Hur är era HR- och lönesystem rustade för att klara företagsuppköp och hopslagningar av bolag? Med gigekonomin möter vi nya anställningsformer – står era system pall?

Enkelhet
Användarvänliga gränssnitt och mobilanpassning är förväntade självklarheter idag. Att kunna godkänna medarbetares semester ska inte vara krångligare för chefen än att betala räkningar på mobilen.

Kvalitet och säkerhet
Kraven på it-säkerhet ökar. Full koll krävs på behörigheter och spårbarhet. Smarta system kan flagga för avvikelser och ge möjlighet till snabba åtgärder. Parallellt med ökade krav på säkerhet finns också förväntningar på ökad transparens och nödvändig GDPR-anpassning.

Ökad effektivitet
HR- och lönesystem ska frigöra tid. Hr behöver lägga mer tid på företagets medarbetare och på att vara en resurs i strategisk affärsutveckling. Tid som inte får slukas av manuell datahantering. Förändringar utifrån nya lagar, regler och i olika kollektivavtal behöver direkt komma in i systemen.

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och Aditro.

Aditro är en av Nordens ledande leverantörer av HR- och lönesystem samt outsourcing av lön och HR med fler än 500 engagerade medarbetare. Vi kombinerar över 50 års kompetens med innovativ utveckling. Med hjälp av dagens mest avancerade teknik ser vi till att göra HR- och löneprocesser mindre tidskrävande och enklare för våra kunder. Fullt digitaliserade, intuitiva lösningar ger både anställda, chefer och HR-specialister enkla och innovativa sätt att få komplicerade HR-uppgifter gjorda – snabbt, enkelt och effektivt. Aditro – Job done.

Läs mer här

Relaterade artiklar

stress-12
Hälsa

Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

Det finns bara ett sätt att förebygga psykisk ohälsa när det kommer till utmattningssymptom. Och det går på tvärs mot det alla arbetsgivare gör idag.

inspobild
Motivation

5 saker som ger dig en nytändning på jobbet

Alla har jobbdagar som känns mindre inspirerande.

cb-daretolead-webb2
Chefboken

Vi behöver vara modiga ledare, men är för fega

Det behövs modigare ledare och företagskulturer för att lyckas i en komplex, snabbt föränderlig omgivning, med svåra utmaningar och ett omättligt behov av innovation.
forstaelse
Arbetsmiljö

Undersökning: Ökad insikt om psykisk ohälsa

Allt fler förstår att psykisk ohälsa är ett skäl för sjukskrivning. En av de främsta orsakerna är att ämnet blivit mindre tabulagt, enligt en Novus-undersökning.
stressaminte
Hälsa

Hetaste jobblöftet: Stressa mindre

När svenskarna får ge ett löfte inför sitt jobbår hamnar ”stressa mindre” i topp. Det visar en färsk undersökning som Kantar Sifo har gjort.
putsalinkedin
Karriär

10 tips för att maxa din Linkedin-profil

Visst, du vet att du borde uppdatera din Linkedin-profil. Det är varken så jobbigt eller krångligt som du tror.

byra
Arbetsmiljö

Hon blev utsatt för härskartekniker – i 3 år: "Ont i magen”

Nu har Anna-Karin Kask skrivit en bok i ämnet.

jobbetinterjvu
Karriär

5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

Allt kändes rätt på intervjun. Men ändå får du inte jobbet. Då kan det vara dags att utvärdera om det är något du kan göra annorlunda för att lyckas i din jobbjakt.