”Allt fler styrelser tror på molnet”

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Invono

Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Peder Johannisson hjälper styrelser och ledningsgrupper att bli mer effektiva. Digitalisering behövs hela vägen upp i toppen av bolag. Foto: Fredrik Malmlund

Som managementkonsult och affärsutvecklare ställs Peder Johannisson ofta inför olika exempel på hur styrelser och ledningsgrupper administrerar och lagrar sina dokument.
”Även om de flesta idag pratar om att digitalisering är viktigt, är det inte alltid så verkligheten ser ut inom styrelse och ledning”, säger han. ”Många företag har bra molnlösningar eller lagrar materialet på egna servrar, det kan till exempel vara en folderstruktur som alla kommer åt. Men det finns också företag där det fortfarande är kutym att lagra information på hårddisken.”

Det var när Peder Johannisson lade ut en förfrågan på Linkedin om vilka styrelseportaler företag använder, som han fick höra talas om INVONO One, en digital molnbaserad plattform som löser kommunikation, möten och dokumentdelning mellan ett företags alla intressenter.
”Jag blev nyfiken på plattformen och träffade bland annat Invonos tekniska chef för att förstå mer och samtidigt dela med mig av mina erfarenheter av affärsutveckling och olika digitala plattformar.”

Tanken med en lösning som INVONO One är att företag ska spara både tid och pengar, exempelvis genom att alla inblandade vet att de har tillgång till den senaste versionen av ett dokument.
”Med en digital molnplattform har du alla underlag tillgängliga inför mötet och protokollet tillgängligt så fort du kliver ur styrelserummet”, säger Peder Johannisson.

”Du slipper den klassiska fördröjningen när någon tar flera veckor på sig för att sända ut minnesanteckningar och protokoll.”

Peder Johannisson tror att de ledningsgrupper och styrelser som väljer att inte digitalisera sina egna arbetsprocesser riskerar att hamna på efterkälken.

”Om företaget har för många manuella moment, finns det risk att man tappar fokus på kundupplevelsen.”

Ytterligare en fördel med en molnbaserad plattform som INVONO One är att den är säker, man behöver inte oroa sig för att lagra känslig information. Man slipper också ångesten som uppstår när man sparat viktiga dokument på laptopens hårddisk och sedan glömmer laptopen på ett café.

Namn: Peder Johannisson.

Ålder: 51.

Bor: Borås.

Gör: Affärsutvecklare och vd för konsultbolaget Cavini Management AB

Foto: Fredrik Malmlund

Hur gör då Peder Johannisson för att avgöra hur digitaliserade ett företags styrelse och ledningsgrupp är och hur hjälper han dem att komma vidare?
”Jag försöker förstå vilken struktur bolaget har, hur de tar fram beslutsdata, till vilken grad de drar nytta av tillgänglig teknik, om det finns en röd tråd från ägardirektiv till styrelsens mål med bolaget. Jag fokuserar på den gemensamma målbilden, och hjälper sedan till med genomförandet samt aktiveringen av alla inblandade.”

Den senaste tiden har han märkt ett ökat intresse bland företag att välja molnbaserade plattformar för sina ledningsprocesser.
”Allt fler företag, inklusive dess styrelseledamöter, vågar tro på molnet. De inser att digitala molnbaserade plattformar är ett led i att professionalisera arbetet.”

4 nya vanor som gör ledningen dubbelt så effektiv

Peder Johannisson tipsar om vanor som både effektiviserar och säkrar upp lednings- och styrelsearbete.

  1. Samla all beslutsdata och status på aktiviteter på ett och samma ställe. Man ska inte behöva leta runt på servrarna, utan ha en arena, någon form av plattform, för det.
  2. Säkerställ att all information lagras och sparas omedelbart. Det betyder att så fort du skapat eller lagt upp något på plattformen, mötesprotokollet till exempel, är det tillgängligt för andra med behörighet.
  3. Var transparent. Gör informationen tillgänglig i bolaget! Kunskap släpper loss kreativitet.
  4. Välj en säker plattform för lednings- och styrningsdokumentation där du kan lita på att informationen inte hamnar utanför bolaget.

Text: Lotta Byqvist