7 tips som ger styrelsen bättre omvärldskoll

Hitta sätt att se omvärlden i nytt ljus. Det ökar möjligheten att driva innovation och navigera rätt.
Här är sju råd som ger styrelser bättre omvärldskoll. 

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Vinnova

Sätt nytt ljus på omvärlden. Här är experternas råd.

Förmågan att se på och förstå omvärlden utifrån olika perspektiv ökar möjligheten att tidigt uppfatta en riktningsförändring och ha möjlighet att ställa om i tid.

Det har redan skett stora förändringar i mängder av branscher.
”Ändå, trots att vi ser det hända gång på gång, är många fortfarande oförberedda. Det behövs flexibilitet så att vi snabbt kan ändra riktning när något händer”, säger Liselotte Engstam, som forskar på innovation och styrelsearbete.

Omvärldskoll är viktigare än någonsin. Var ser vi de tidiga tecknen på förändringar i vår bransch? Hur snabbt och med vilka resurser kan vi reagera på dem?

Styrelser med uppdaterade personer från skilda bakgrunder har en automatisk fördel med sin bredare omvärldsinsikt.

Liselotte Engstam är professionell styrelseledamot och styrelseutbildare som forskar på innovation och styrelsearbete. Mats Magnusson är professor i produktinnovationsteknik på KTH och vice ordförande i Innovationsledarna.

Liselotte Engstam och Mats Magnusson, professor i produktinnovationsteknik på KTH, tipsar om en rad saker att göra för att fånga upp och ta tillvara insikter utifrån:

  • Be en kund, er bankkontakt, revisor eller en annan extern person att komma på ett styrelsemöte, och berätta utifrån sitt perspektiv om vad som händer i omvärlden.
  • Inled varje styrelsemöte med en runda där alla runt bordet berättar vad de ser händer just nu. Det här blir så klart mer värdefullt i en grupp med personer från olika bakgrunder och erfarenheter.
  • Använd styrelseledamöterna för att samla information. Gör gemensamma eller enskilda studiebesök ute hos kunder och rapportera tillbaka till styrelsen.
  • Be någon nyanställd att komma och prata kring hur de upplever bolaget.
  • Bjud in en entreprenör från en startup att komma och berätta om vad de har gjort de senaste tre månaderna. Särskilt i en etablerad och mer trögrörlig verksamhet kan det vara en tankeväckare att för en stund låna synsättet från ett startup-perspektiv.
  • Hitta en person som kan provocera och som har tankar och idéer som leder åt ett annat håll. Någon som kan visa mot nya frågor som ni behöver ställa er.
  • Hitta tekniska hjälpmedel för att följa kundbeteenden och ta in expertkunskap för att få förklarat vad det är ni ser.

Text: Malin Kaldo

Chef Guide: Styrelsen – en nyckel till innovation

Den här texten ingår i en guide om innovationsdrivande styrelsearbete, som Chef har gjort i samarbete med Vinnova. Du kan läsa och ladda ner guiden kostnadsfritt. För nedladdning: klicka på pilen uppe till vänster på bilden.

Ta styrelsearbetet till nästa nivå

Personer med rätt förmågor och inställning. En strategi för innovation, med en kultur som matchar.
Här är stegen som ger bättre förutsättningarna för styrelsen att driva företagsförnyelse.

  1. Inventera
    Inventera styrelsen regelbundet, med fokus på kompetenser och förmågor. Återspeglar det ni ser runt bordet vid styrelsemötet behovet inför bolagets nästa steg?
  2. Rekrytera
    Jobba för att hitta de styrelsepersoner som kan hjälpa organisationen att lyfta blicken och skapa de förändringar och de resultat man är ute efter. Sträck er utanför era befintliga nätverk. Besök nya forum.
  3. Lyft kompetensen
    Ge befintliga styrelsemedlemmar möjlighet att få nya insikter, kunskaper och lära sig nya arbetssätt. Ständigt lärande är en nödvändig del av ett modernt styrelsearbete.
  4. Förbättra omvärldsinsikten
    Förmågan att se på och förstå omvärlden utifrån olika perspektiv ökar möjligheten att tidigt uppfatta en riktningsförändring och ha möjlighet att ställa om i tid.
  5. Sätt en innovationsstrategi
    Styrelsen behöver hitta en strategiformulering som inbegriper innovation. Den ska göra klart vilken typ av innovation som ska drivas och med vilken målsättning och ambition.
  6. Bygg kultur
    Innovation kommer in med människorna i organisationen. Innovationskraften och viljan att tänka nytt och annorlunda måste omfamnas av ledning och styrelse och hela tiden uppmuntras.