6 hybridlösningar du som chef inte får missa

Framtidens kontor är redan här. Nu i höst kommer många av oss att jobba både hemifrån och på kontoret vilket kräver nya smarta hybridlösningar. Här är några av de viktigaste råden.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Office Management

Kontor och mötesvanor förändras nu i grunden. Se till att hitta rätt bland de nya hybridlösningarna.
Kontor och mötesvanor förändras nu i grunden. Se till att hitta rätt bland de nya hybridlösningarna.
Peter Uddfors, vd Office Management
Peter Uddfors, vd Office Management

Pandemin har lett till att svenska arbetsplatser måste ställa om mot arbetssätt som tidigare definierades som framtidsorienterade. Framöver kommer fokus vara på hybridmöten, flexibilitet och ett hållbart arbetsliv både för medarbetare och miljön. Det som tidigare var trender är nu verklighet, konstaterar Office Management som arbetar med att skapa framtidens arbetsplatslösningar.
”Vi har lärt oss att arbeta på nya sätt under pandemin, som kommer att bli nya permanenta arbetssätt där flexibilitet blir en självklarhet, liksom att kontoren är mer stimulerande och värda att åka till, säger Peter Uddfors, vd på Office Management.

Nya behov, nya krav

Videomöten som exempelvis Zoom, Cisco och Teams, implementerades på nolltid i många verksamheter under våren 2020, efter att tidigare ha utretts på längden och tvären i många företag. Numera är det svårt att tänka sig ett liv med enbart fysiska möten. Och tack vare alla hybridlösningar som utvecklas i raketfart, är det nu möjligt för dig som chef och medarbetarna att kunna växla mellan att jobba på kontoret och på distans.

Påskyndad utveckling

Förutom sin gedigna erfarenhet lutar sig Peter Uddfors mot trendrapporten Framtidens hållbara arbetsliv som analysföretaget Kairos Future tagit fram på uppdrag av Office Management. Rapporten visar bland annat hur pandemin skyndat på utvecklingen av framtidens kontor. Redan före pandemin gick trenderna mot ett mer flexibelt, digitalt och hållbart arbetsliv. Nu behöver arbetsgivaren kunna erbjuda detta, inte som ett framtidslöfte utan som en realitet.

Ta reda på mer om framtidens arbetsplats

Hos Office Management finns en rad spännande webinar, råd och stöd för dig som vill veta mer om hur det bäst går att utforma den nya tidens kontor och framtidens arbetsplats.

Vilka är då hybridlösningarna som kommer att bli en del av det nya normala? Rapporten ger en vink om de viktigaste:

  1. Mötesrummen anpassas för möten med medarbetare både på plats och på distans, så kallade hybridmöten.
  2. För enskilda möten på tu man hand behövs videomöjligheter även för den som sitter i en öppen kontorslösning.
  3. Nya lokala arbetsplatshubbar, så kallade co-workingkontor växer fram. Många arbetsgivare har redan börjat planera för att ta fram mindre kontor på platser där de har flera medarbetare, till exempel i vissa förorter och mindre städer med pendlingsavstånd.
  4. Tekniska lösningar för att undvika stand by-fällan blir vanligare. När man sitter på kontoret ena dagen och jobbar hemifrån den andra är det lätt hänt att gränsen för vad som är arbetstid och fritid blir flytande. Därför kommer nu ännu fler tekniska lösningar för att slippa störa och bli störd under lediga tider.
  5. Kontoret blir ett stimulerande vattenhål dit medarbetarna kommer med jämna eller ojämna mellanrum för att tanka energi, därför måste det också utformas för att leva upp till förväntningarna.
  6. Hållbarhetsansvaret och kraven på allas delaktighet för förbättrade förutsättningar både i arbetslivet och i miljön blir en självklarhet.

”När vi om ett par år ser tillbaka på den här perioden tror jag att vi kan konstatera att det varit den mest nydanande, omtumlande och utvecklande som skett inom kontorsutformningen sedan industrialiseringen”, säger Peter Uddfors.