Johanna Lundgren Gestlöf, Hållbarhetschef SPP. Foto: Dan Coleman
Johanna Lundgren Gestlöf, Hållbarhetschef SPP. Foto: Dan Coleman

5 sätt att locka framtidens talanger

Ett konkurrenskraftigt företag måste kunna attrahera och behålla talangerna.
Här är några smarta sätt som funkar.

Förr i tiden kunde det hända att människor stannade på en och samma arbetsplats hela livet. Efter 25 år fick man en guldklocka och ett antal år senare gick man i pension. Idag ser verkligheten minst sagt annorlunda ut.
”För att locka och behålla de mest talangfulla krävs mer än att erbjuda en bra lön”, säger Johanna Lundgren Gestlöf, hållbarhetschef på SPP och fortsätter:
”Talangerna behövs för att ditt företag ska vara konkurrenskraftigt. Du måste behålla dem istället för att rekrytera nya hela tiden. Det spar tid, energi och minimerar risker, vilket är bra för långvariga kundrelationer.”

Lev som du lär

Som chef har du säkert funderat både en och två gånger över vilka förmåner du ska locka med vid rekryteringar. Johanna Lundgren Gestlöf tipsar:
”I det skifte vi befinner oss i nu är det viktigt för talangerna att det känns bra i magen, de vill leva som de lär och de vill att företaget de jobbar för ska göra detsamma. Självförverkligande är också en avgörande faktor. Det man sysslar med ska bidra till att göra världen lite bättre. Det ska vara en mening med att gå till jobbet. Men självklart spelar lönen och förmåner som tjänstepensionen fortfarande en stor roll.”

För att göra arbetsplatsen mer attraktiv för talangerna kan det vara smart att se över hela värdekedjan i företaget ur ett hållbarhetsperspektiv, inte bara kärnverksamheten – och då ingår pensionen.
”För oss på SPP handlar hållbarhet om att ta hänsyn till miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter i varje investeringsbeslut. Pensionen är en bra förmån att koppla till hållbarhetsarbetet, så ställ krav på pensionsleverantören”.

600 miljoner per dag

Svenska företag avsätter omkring 600 miljoner kronor till sina anställdas tjänstepensioner – varje dag. Samtidigt missar många företag möjligheten att integrera tjänstepensionen i hållbarhetsarbetet, trots att det är enklare man kanske tror.
”Se till att leverantören kan erbjuda data för exempelvis tjänstepensionens klimatavtryck eller andelen fossilfria fonder och att ni får tillgång till nya nyckeltal som ni kan mäta och följa upp över tid. Dessa kan ni sedan använda för att få er hållbarhetsredovisning att sticka ut ur mängden, och visa att ni har ett helhetstänk i hållbarhetsarbetet. Det kan bidra till att göra er trovärdiga och attraktiva som arbetsgivare,” säger Johanna Lundgren Gestlöf.

Text: Lotta Byqvist

5 sätt att locka framtidens talanger

Här tipsar Johanna Lundgren Gestlöf, hållbarhetschef på SPP, om hur ditt företag kan göra för att rekrytera och behålla unga talanger.

  1. Lev som ni lär. Talanger genomskådar det som inte är genuint. Då vill de inte vara kvar. De märker till exempel direkt om det som står på hemsidan bara är fina ord eller om det genomsyrar företagets dna.
  2. Erbjud ett attraktivt förmånspaket genomsyrat av hållbarhet. Lön och pension är viktiga även för millenials. Om man kopplar samman pensionen med värderingar som hållbarhet blir det ännu mer attraktivt.
  3. Låt talangen känna sig som en pusselbit i hållbarhetsarbetet. Att bli lyssnad till och att få vara med och utveckla företaget är guld värt för talangen.
  4. Ta ansvar för den klimatpåverkan ni har. Alla företag gör klimatavtryck. Ta ansvar för er verksamhets miljöpåverkan genom steg i rätt riktning som går att följa.
  5. Bejaka personligheter! Alla medarbetare är inte stöpta i samma form. Framtidens talanger är individer och vill få ta plats precis som de är. Det är okej att vara färgstark!

Lär dig mer om hur du integrerar ditt företags tjänstepension i hållbarhetsarbetet!

Läs mer

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och SPP.

SPP ingår i norska Storebrand och tillsammans förvaltar de ett kapital på cirka 900 miljarder NOK åt sina kunder.
År 2021 utsågs de till världens mest hållbara försäkringskoncern enligt Global 100.

Läs mer

Relaterade artiklar

nyfiknachefer
Beslutsfattande

Nyfikna chefer fattar bättre beslut

Nyfikenhet är en förutsättning för den transformativa tillväxt som vi behöver just nu. Forskningen visar på många av dess överraskande fördelar för affärerna.
Administratör och lastbilsförare
Karriär

Topplista: Svenskarnas nya drömjobb

Undersökningen visar att varannan svensk förändrat synen på drömjobbet på grund av covid-19. Ett särskilt yrke har seglat upp på plats ett på listan över svenskarnas önskejobb. 
Helya Riazat, rektor på Järvaskolan, är Framtidens kvinnliga ledare
Ledarskap

Helya Riazat är Framtidens kvinnliga ledare 2021

Järvaskolans rektor Helya Riazat har utsetts till Framtidens kvinnliga ledare 2021 av fackförbundet Ledarna.

Anna Borg, vd Vattenfall
Ledarskap

Nytt avsnitt av Chef Dilemma! Cissi Elwin möter Anna Borg

När Vita Huset och Joe Biden nyligen kallade världsledare till klimatkonferens var Vattenfalls vd Anna Borg Sveriges representant, inte Stefan Löfven.

Cissi Elwin
Karriär

Cissi Elwin: ”Man måste bygga företag utifrån ett starkt bultande hjärta”

”Flera har varnat för hur svårt det är att slå ihop två bolag. När jag frågar vad det svåra består i säger alla samma sak: Kulturen”, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.
Två chefer som tränar hårt
Hälsa

Se upp, alla hårdtränande chefer!

Tillhör du gruppen extremsportande chefer? Då kan det vara bra att veta att det finns gränser för hur mycket träning våra kroppar tål.
Collage med övervakningskamera, skolplattformen, passerkort till Riksdagen.
Digital utveckling

Säkerhetshaverierna som cheferna helst vill glömma

38 000 läckta filer, kassasystem som slås ut och känslig digital information som delas till icke säkerhetskontrollerad personal. Konsekvenserna kan bli stora vid it-haverier.
underso%cc%88kningen-nr-5-webb_rityta-1
Digital utveckling

Var tredje chef utsatt för it-brott det senaste året

En tredjedel av Sveriges chefer har drabbats av digital brottslighet det senaste året, visar Chefs undersökning. Samtidigt har risken för digitala säkerhetsproblem ökat under pandemin.