Anna Svedman på SPP hjälper företag undvika dyra missar vid utlandsjobb.
Anna Svedman på SPP hjälper företag undvika dyra missar vid utlandsjobb.

Se upp med onödiga pensionsmissar vid utlandsjobb

Planerar ditt företag att expandera globalt?
Undvik då onödiga missar och fallgropar för medarbetare som jobbar utomlands. Det är enklare än du tror.

Som chef kan man känna en viss oro när en anställd ska placeras utomlands. Det är ju svårt att ha koll på alla detaljer vad gäller till exempel försäkringar och pensioner.

Över 30 procent av svenska medelstora företag med 50-250 anställda har delar av sin verksamhet utomlands. Samtidigt är det inte ovanligt att företag missar att betala in pensioner till sin utlandsstationerade personal, eller betalar in premier både i hemlandet och utlandet.

Johanna Lundgren Gestlöf, Hållbarhetschef SPP. Foto: Dan Coleman

Läs också: 5 sätt att locka framtidens talanger

Anna Svedman är chef för internationell affär på SPP Konsult och har jobbat med rådgivning kring utlandsexpansioner i 22 år.
”Sverige är ett exportberoende land med en lång tradition av att ha medarbetare utomlands, men en del unga företag som ska expandera globalt har ingen eller liten erfarenhet av hur man går till väga. Och det finns många regelverk att ta hänsyn till, både inom och utanför EU”, säger hon och fortsätter:

”Innan ett företag expanderar globalt är det klokt att sätta en struktur för expansionen med tydliga ramverk för pension, sjukersättning och andra riskförmåner och se till att den följs.”

I nystartade företag med globala ambitioner kan det vara hr- eller löneadministratören som sköter utlandsplaceringarna, till skillnad från stora industriföretag som har hela enheter avsatta för detta.
”Om man är ett ungt företag tycker jag att man ska ta hjälp av en oberoende konsult istället för att försöka lösa allt själv. Det är ett smart sätt att undvika fel som leder till onödiga kostnader och krångel,” säger Anna Svedman.

6 saker att tänka på innan du skickar medarbetare utomlands

Här tipsar Anna Svedman, chef för internationell affär på SPP Konsult, om vad du bör tänka på inför en medarbetares utlandsplacering.

 1. Fastställ syfte och anställningsform
  Se till att det finns ett tydligt syfte med uppdraget. Kartlägg vilken omfattning och längd på utsändning som krävs för att uppnå syftet. Låt detta ligga till grund för vilken anställningsform som ska gälla.
 2. Få koll på regelverken
  Läs på om regelverken. Anställningsformen styr vilka regelverk som gäller för socialförsäkringstillhörigheten, och bestämmer exempelvis möjligheten att stå kvar i hemlandets system, om man måste gå in i värdlandets system eller hitta en internationell lösning.
 3. Gör en plan för pension och försäkringar
  Identifiera vilka försäkringar som ska vara på plats innan uppdraget inleds. Utifrån gällande regelverk och företagets egen pensionspolicy tar du fram en pensionsplan och gör ett upplägg för övriga försäkringar.
 4. Håll koll på förändringar
  Lokala och globala regelverk förändras över tid, vilket kan påverka villkoren för dina utlandsutsända. Se därför till att hålla dig uppdaterad på eventuella regelförändringar.
 5. Kommunicera
  Som utlandsplacerad medarbetare är det lätt att känna sig frånkopplad och mista kontakten med både arbetskamrater och den dagliga verksamheten i Sverige. Upprätta därför en plan för regelbunden återkoppling med de medarbetare som är placerade utomlands.
 6. Ta hjälp av oberoende pensionskonsulter
  För att hitta rätt i djungeln av regelverk och processer kan det vara klokt att anlita extern expertis. Oberoende pensionskonsulter som är specialiserade på frågor om internationell personal kan lätta administrationsbördan för ditt företag och hjälpa er att undvika onödiga kostnader och krångel.
Lär mer om hur du kan agera vid global expansion

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och SPP.

SPP ingår i norska Storebrand och tillsammans förvaltar de ett kapital på cirka 900 miljarder NOK åt sina kunder.
År 2021 utsågs de till världens mest hållbara försäkringskoncern enligt Global 100.

Läs mer

Johanna Lundgren Gestlöf, Hållbarhetschef SPP. Foto: Dan Coleman
Annonssamarbete: SPP

5 sätt att locka framtidens talanger

Ett konkurrenskraftigt företag måste kunna attrahera och behålla talangerna. Här är några smarta sätt som funkar.
dilemma-4
Karriär

Microsofts vd: ”Därför ska du våga ta utlandsjobbet”

Chefen har blivit erbjuden jobb utomlands – men sambon stretar emot. Hur ska hon tänka? Microsofts Sverige-vd Hélène Barnekow ger råd i Chef Dilemma.

Sundar Pichai, CEO på Google
Karriär

Googles checklista: 10 egenskaper en bra ledare har

Vad gör en chef som får människor att trivas på jobbet, stanna kvar och prestera bra? Det har Google under mer än 10 år kontinuerligt forskat kring i Project Oxygen.

sjalvledarskapvalmaende
Arbetsmiljö

Ny studie: Självledarskap ger ökat välmående

Människor som utövar självledarskap blir bättre på att hantera osäkerhet, samarbeta med andra och att sätta gränser mellan jobb och fritid, visar en ny studie. 

En illustration i olika toner av orange av en man som skriker åt en person han håller i sin hand.
Ledarskap

Larmrapport: Så många chefer är destruktiva

Är ditt ledarskap destruktivt? Risken är stor att dina medarbetare tycker det. Över en tredjedel av alla yrkesverksamma svenskar anser sig ha en destruktiv chef, visar ny forskning.
”Uppseendeväckande”, säger ledarskapsforskaren Robert Lundmark.

En militär operation med soldater och helikoptrar i luften i skymningen.
Ledarskap

Ledarskapsmissarna i Afghanistan-konflikten

Talibanerna tar över i Afghanistan, trots västmakternas jätteinsats som krävt tusentals soldaters liv och kostat hundratals miljarder kronor. Hur kunde det ske? Här är den del av förklaringen som handlar om ledarskapsmissarna.

En grupp människor håller händerna på varandra.
Ledarskap

Chefsegenskaperna som försämrats mest under pandemin

Flera viktiga chefsegenskaper upplevs ha försämrats under pandemin, visar en ny Sifo-undersökning från företaget Talentsoft. Den visar också att några chefsegenskaper har blivit viktigare under pandemin än vad de var förut.

En kvinna håller en flyttlåda med en krukväxt i.
Ledarskap

”Allt jag gjorde var fel”

Att få växa, utvecklas och utmanas är viktigt för alla – även för chefer. Så vad händer när chefen själv blir utsatt för ett destruktivt ledarbeteende? Noura såg ingen annan utväg än att sluta.

Två unga kvinnor sitter och pratar med dator och anteckningsblock framför sig.
Ledarskap

Så värnar du om nyckelmedarbetarna

Som ledare riskerar både du och verksamheten att hamna i klistret om en eller flera av dina nyckelmedarbetare plötsligt säger upp sig. Här är några tips från karriärkonsultföretaget Verto om hur du bäst behåller dem.

featured-1800x1013
Långläsning: Cheftest

Cheftest: Helena Helmersson, vd H&M-gruppen

Som H&M:s vd är hon ansvarig för ett av världens största varumärken. Redan före pandemin var modebranschen i kris och affärsmodellen utmanad av klimattänk och nya konsumtionsvanor. Kommer Helena Helmersson lyckas ställa om företaget och styra med hållbarhet som grund?

annika-breskyn_1800x1013-2
Långläsning: Cheftest

Cheftest: Annica Bresky, vd och koncernchef, Stora Enso

Knappt hade hon hunnit sätta sig i vd-stolen förrän den perfekta stormen drog in över världens äldsta aktiebolag — strejk, pandemi, fallande massapriser, strandat gods i Suezkanalen. Och nyligen nedläggning av två pappersbruk. Men den kanske största utmaningen av alla har Annica Bresky kvar — Stora Ensos omställningsresa mot framtiden.

Foto på en bekymrad man som lutar sig mot en vägg.
Ledarskap

”Jag sa upp personal och blev dödshotad”

Skulle du våga behålla den medarbetare som kom sist in, om du tvingas till nedskärningar? Mikael gjorde det och blev hotad till livet.