Anna Svedman på SPP hjälper företag undvika dyra missar vid utlandsjobb.
Anna Svedman på SPP hjälper företag undvika dyra missar vid utlandsjobb.

Se upp med onödiga pensionsmissar vid utlandsjobb

Planerar ditt företag att expandera globalt?
Undvik då onödiga missar och fallgropar för medarbetare som jobbar utomlands. Det är enklare än du tror.

Som chef kan man känna en viss oro när en anställd ska placeras utomlands. Det är ju svårt att ha koll på alla detaljer vad gäller till exempel försäkringar och pensioner.

Över 30 procent av svenska medelstora företag med 50-250 anställda har delar av sin verksamhet utomlands. Samtidigt är det inte ovanligt att företag missar att betala in pensioner till sin utlandsstationerade personal, eller betalar in premier både i hemlandet och utlandet.

Johanna Lundgren Gestlöf, Hållbarhetschef SPP. Foto: Dan Coleman

Läs också: 5 sätt att locka framtidens talanger

Anna Svedman är chef för internationell affär på SPP Konsult och har jobbat med rådgivning kring utlandsexpansioner i 22 år.
”Sverige är ett exportberoende land med en lång tradition av att ha medarbetare utomlands, men en del unga företag som ska expandera globalt har ingen eller liten erfarenhet av hur man går till väga. Och det finns många regelverk att ta hänsyn till, både inom och utanför EU”, säger hon och fortsätter:

”Innan ett företag expanderar globalt är det klokt att sätta en struktur för expansionen med tydliga ramverk för pension, sjukersättning och andra riskförmåner och se till att den följs.”

I nystartade företag med globala ambitioner kan det vara hr- eller löneadministratören som sköter utlandsplaceringarna, till skillnad från stora industriföretag som har hela enheter avsatta för detta.
”Om man är ett ungt företag tycker jag att man ska ta hjälp av en oberoende konsult istället för att försöka lösa allt själv. Det är ett smart sätt att undvika fel som leder till onödiga kostnader och krångel,” säger Anna Svedman.

6 saker att tänka på innan du skickar medarbetare utomlands

Här tipsar Anna Svedman, chef för internationell affär på SPP Konsult, om vad du bör tänka på inför en medarbetares utlandsplacering.

 1. Fastställ syfte och anställningsform
  Se till att det finns ett tydligt syfte med uppdraget. Kartlägg vilken omfattning och längd på utsändning som krävs för att uppnå syftet. Låt detta ligga till grund för vilken anställningsform som ska gälla.
 2. Få koll på regelverken
  Läs på om regelverken. Anställningsformen styr vilka regelverk som gäller för socialförsäkringstillhörigheten, och bestämmer exempelvis möjligheten att stå kvar i hemlandets system, om man måste gå in i värdlandets system eller hitta en internationell lösning.
 3. Gör en plan för pension och försäkringar
  Identifiera vilka försäkringar som ska vara på plats innan uppdraget inleds. Utifrån gällande regelverk och företagets egen pensionspolicy tar du fram en pensionsplan och gör ett upplägg för övriga försäkringar.
 4. Håll koll på förändringar
  Lokala och globala regelverk förändras över tid, vilket kan påverka villkoren för dina utlandsutsända. Se därför till att hålla dig uppdaterad på eventuella regelförändringar.
 5. Kommunicera
  Som utlandsplacerad medarbetare är det lätt att känna sig frånkopplad och mista kontakten med både arbetskamrater och den dagliga verksamheten i Sverige. Upprätta därför en plan för regelbunden återkoppling med de medarbetare som är placerade utomlands.
 6. Ta hjälp av oberoende pensionskonsulter
  För att hitta rätt i djungeln av regelverk och processer kan det vara klokt att anlita extern expertis. Oberoende pensionskonsulter som är specialiserade på frågor om internationell personal kan lätta administrationsbördan för ditt företag och hjälpa er att undvika onödiga kostnader och krångel.
Lär mer om hur du kan agera vid global expansion

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och SPP.

SPP ingår i norska Storebrand och tillsammans förvaltar de ett kapital på cirka 900 miljarder NOK åt sina kunder.
År 2021 utsågs de till världens mest hållbara försäkringskoncern enligt Global 100.

Läs mer

Johanna Lundgren Gestlöf, Hållbarhetschef SPP. Foto: Dan Coleman
Annonssamarbete: SPP

5 sätt att locka framtidens talanger

Ett konkurrenskraftigt företag måste kunna attrahera och behålla talangerna. Här är några smarta sätt som funkar.
dilemma-4
Karriär

Microsofts vd: ”Därför ska du våga ta utlandsjobbet”

Chefen har blivit erbjuden jobb utomlands – men sambon stretar emot. Hur ska hon tänka? Microsofts Sverige-vd Hélène Barnekow ger råd i Chef Dilemma.

Sundar Pichai, CEO på Google
Karriär

Googles checklista: 10 egenskaper en bra ledare har

Vad gör en chef som får människor att trivas på jobbet, stanna kvar och prestera bra? Det har Google under mer än 10 år kontinuerligt forskat kring i Project Oxygen.

sjalvledarskapvalmaende
Arbetsmiljö

Ny studie: Självledarskap ger ökat välmående

Människor som utövar självledarskap blir bättre på att hantera osäkerhet, samarbeta med andra och att sätta gränser mellan jobb och fritid, visar en ny studie. 

Foto på en bekymrad man som lutar sig mot en vägg.
Ledarskap

”Jag sa upp personal och blev dödshotad”

Skulle du våga behålla den medarbetare som kom sist in, om du tvingas till nedskärningar? Mikael gjorde det och blev hotad till livet.

anonymamagdalena
Ledarskap

Anonyma chefen: ”Som enhetschef är jag en slasktratt”

Stora arbetsgrupper är ett gissel för många chefer inom vård och omsorg. Som "Magdalena". Om hon fått välja hade hennes arbetsgrupp varit hälften så stor som den är. Nu tvingas hon i stället ta till nödlösningar och genvägar för att hinna med sitt jobb.
Person som jobbar på distans som slutar på sitt jobb
Karriär

5 tecken på att din distansarbetare vill sluta

På distans är det som chef ännu svårare att uppfatta signaler på missnöje hos dina medarbetare. Här är fem tecken på att uppsägningen inte är långt borta.
Helya Riazat, rektor på Järvaskolan, är Framtidens kvinnliga ledare
Ledarskap

Helya Riazat är Framtidens kvinnliga ledare 2021

Järvaskolans rektor Helya Riazat har utsetts till Framtidens kvinnliga ledare 2021 av fackförbundet Ledarna.

Anna Borg, vd Vattenfall
Ledarskap

Anna Borg – vd med huvudroll i svensk energiförsörjning

När Vita Huset och Joe Biden nyligen kallade världsledare till klimatkonferens var Vattenfalls vd Anna Borg Sveriges representant, inte Stefan Löfven.

karolinska-bjr%c3%b7n-zoaga-2
Långläsning: Cheftest

Cheftest: Björn Zoëga, Karolinska Universitetssjukhuset

Han blev chef för landets kanske mest kritiserade och omdebatterade arbetsplats. Bland det första han gjorde var att varsla 600 personer om uppsägning. Sedan drabbades världen av pandemin. Som sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset är Björn Zoëga ständigt i rampljuset.
underso%cc%88kningen-nr-5-webb_rityta-1
Digital utveckling

Var tredje chef utsatt för it-brott det senaste året

En tredjedel av Sveriges chefer har drabbats av digital brottslighet det senaste året, visar Chefs undersökning. Samtidigt har risken för digitala säkerhetsproblem ökat under pandemin.
Ensam chef som tittar ut genom fönstret
Hälsa

Därför är chefen så ensam

Det är ensamt på toppen, sägs det. Men dagens flexibla och snabbrörliga arbetsplatser innebär ökad ensamhet både för chefer och medarbetare, visar forskning.