Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Se upp med onödiga pensionsmissar vid utlandsjobb

Planerar ditt företag att expandera globalt?
Undvik då onödiga missar och fallgropar för medarbetare som jobbar utomlands. Det är enklare än du tror.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: SPP

Anna Svedman på SPP hjälper företag undvika dyra missar vid utlandsjobb.
Anna Svedman på SPP hjälper företag undvika dyra missar vid utlandsjobb.

Som chef kan man känna en viss oro när en anställd ska placeras utomlands. Det är ju svårt att ha koll på alla detaljer vad gäller till exempel försäkringar och pensioner.

Över 30 procent av svenska medelstora företag med 50-250 anställda har delar av sin verksamhet utomlands. Samtidigt är det inte ovanligt att företag missar att betala in pensioner till sin utlandsstationerade personal, eller betalar in premier både i hemlandet och utlandet.

Anna Svedman är chef för internationell affär på SPP Konsult och har jobbat med rådgivning kring utlandsexpansioner i 22 år.
”Sverige är ett exportberoende land med en lång tradition av att ha medarbetare utomlands, men en del unga företag som ska expandera globalt har ingen eller liten erfarenhet av hur man går till väga. Och det finns många regelverk att ta hänsyn till, både inom och utanför EU”, säger hon och fortsätter:

”Innan ett företag expanderar globalt är det klokt att sätta en struktur för expansionen med tydliga ramverk för pension, sjukersättning och andra riskförmåner och se till att den följs.”

I nystartade företag med globala ambitioner kan det vara hr- eller löneadministratören som sköter utlandsplaceringarna, till skillnad från stora industriföretag som har hela enheter avsatta för detta.
”Om man är ett ungt företag tycker jag att man ska ta hjälp av en oberoende konsult istället för att försöka lösa allt själv. Det är ett smart sätt att undvika fel som leder till onödiga kostnader och krångel,” säger Anna Svedman.

6 saker att tänka på innan du skickar medarbetare utomlands

Här tipsar Anna Svedman, chef för internationell affär på SPP Konsult, om vad du bör tänka på inför en medarbetares utlandsplacering.

  1. Fastställ syfte och anställningsform
    Se till att det finns ett tydligt syfte med uppdraget. Kartlägg vilken omfattning och längd på utsändning som krävs för att uppnå syftet. Låt detta ligga till grund för vilken anställningsform som ska gälla.
  2. Få koll på regelverken
    Läs på om regelverken. Anställningsformen styr vilka regelverk som gäller för socialförsäkringstillhörigheten, och bestämmer exempelvis möjligheten att stå kvar i hemlandets system, om man måste gå in i värdlandets system eller hitta en internationell lösning.
  3. Gör en plan för pension och försäkringar
    Identifiera vilka försäkringar som ska vara på plats innan uppdraget inleds. Utifrån gällande regelverk och företagets egen pensionspolicy tar du fram en pensionsplan och gör ett upplägg för övriga försäkringar.
  4. Håll koll på förändringar
    Lokala och globala regelverk förändras över tid, vilket kan påverka villkoren för dina utlandsutsända. Se därför till att hålla dig uppdaterad på eventuella regelförändringar.
  5. Kommunicera
    Som utlandsplacerad medarbetare är det lätt att känna sig frånkopplad och mista kontakten med både arbetskamrater och den dagliga verksamheten i Sverige. Upprätta därför en plan för regelbunden återkoppling med de medarbetare som är placerade utomlands.
  6. Ta hjälp av oberoende pensionskonsulter
    För att hitta rätt i djungeln av regelverk och processer kan det vara klokt att anlita extern expertis. Oberoende pensionskonsulter som är specialiserade på frågor om internationell personal kan lätta administrationsbördan för ditt företag och hjälpa er att undvika onödiga kostnader och krångel.