Pia Nilsson, vd på Rolf som hjälper chefer att bli bättre på strukturerad feedback digitalt och på distans.
Pia Nilsson, vd på Rolf som hjälper chefer att bli bättre på strukturerad feedback digitalt och på distans.

3 steg till att bli en bättre chef på distans

Tycker du det är svårt att ge medarbetarna konstruktiv feedback på distans?
Här är knepen som får medarbetarna att växa medan du stärker din ställning som uppskattad chef.

Att coacha sina medarbetare har alltid varit viktigt. Men under pandemin har du som chef kanske märkt att du alltmer utövar ditt ledarskap på hela gruppen istället för på individnivå. Med följden att medarbetarna inte känner sig sedda och bekräftade, vilket påverkar resultatet negativt.

Det är alltså dags att börja med att kontinuerligt stämma av dina medarbetares jobbvardag på individnivå igen, trots covid-19. En som hittat ett sätt att göra detta på ett systematiserat sätt är Pia Nilsson, vd för Rolf (Reflekterande Organisation med Lärande Feedback), en plattform för tillväxt och utveckling.

Coachning föll bort

Pia Nilsson berättar hur det gick till:
”Tidigare jobbade jag som konsult, där mina uppdrag oftast var att få en säljorganisation att prestera på topp. Jag följde med säljarna på kundmöten för att kunna coacha dem var och en för sig. Jag dokumenterade vilka arbetssätt vi kommit överens om att prova, men upptäckte en månad senare att man inte alltid hade följt dessa. De hade helt enkelt kommit bort efter vägen.”

Strukturerad feedback

Pia Nilsson insåg att nyckeln låg i att låta medarbetarna skriftligt få ta del av dokumentationen och reflektera regelbundet över fram- och motgångar. Feedbacken hon gav kunde plötsligt användas mer konstruktivt och utvecklas efter hand.
Pia Nilsson kände att hon var något på spåren. Hon bestämde sig för att sluta som konsult och istället utveckla en arbetsmetod i en digital plattform som hjälper chefer att ge strukturerad feedback och fånga upp medarbetarnas upplevda orosmoln och svårigheter. Resultatet blev den digitala plattformen Rolf.
”Rolf är det stöd jag själv saknade för att få struktur, spara tid och slippa administration i feedbackprocessen”, säger Pia Nilsson.

Chefen blir PT

Hon tycker att en chef ska fungera ungefär som en personlig tränare.
”En PT ger mig konkreta övningar. Han eller hon tittar på mig, lyssnar och återkopplar. Jag får veta vad jag ska öva på till nästa gång och också hur ofta jag behöver träna. Varför förväntar jag mig inte samma sak av chefen? Som medarbetare är reflektionen mitt sätt att träna för att nå mina mål.”

Pia Nilsson märker att allt fler chefer efterfrågar digitala verktyg för att kunna leda även på distans.
”Det är klart, att om man kan öka medarbetarengagemanget och tillväxten med något så enkelt som en digital struktur för individens utveckling är det många som vill testa.”

3 steg till att bli en bättre chef på distans

Här tipsar Rolfs vd, Pia Nilsson, om hur du vässar distansledarskapet:

  1. Se varje individ istället för att enbart utöva ledarskapet på hela gruppen. Säkerställ att varje individ reflekterar över tankar, mående och utmaningar skriftligt varje vecka. Kom ihåg att återkoppla.
  2. Ha täta avstämningar kring medarbetarens utveckling och värdegrund, sådant som tidigare till stora delar kunde klaras av vid kaffemaskinen. Nu måste du ha mer regelbundna uppföljningar kring detta. Medarbetaren försvinner inte för att han eller hon sitter hemma.
  3. Uppmärksamma de tysta. Bara för att en medarbetare är tyst betyder det inte att allt är bra. Om du tar dig tid att lyssna kommer du att få svar även av de mest tystlåtna.
Ett verktyg för reflektion har hjälpt Micael Broström, försäljnings- och marknadsdirektör på Elitfönster, att förstå hur medarbetarna verkligen mår och hur de ligger till.

Läs också: Så ser chefen hur alla mår och hur det går – på 5 minuter

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och Rolf.

Rolf är en flexibel plattform som hjälper företag att genom reflektion, målstyrning och coaching kontinuerligt utveckla sina medarbetare och processer för att nå framgång.

Med Rolf utövar du individanpassat ledarskap där reflektion och feedback står i centrum så att medarbetarna växer och resultatet förbättras, allt strukturerat på ett sådant sätt att du spar tid och minskar administration.

Rolf har hjälpt en rad företag att både sänka sjukfrånvaron och öka sin tillväxt.

Läs mer om Rolf 

En ung kvinna står med armarna i kors framför en grupp med kollegor.
Ledarskap

”Dagens unga vill leda sig själva”

I boken Aktivt självledarskap utmanar ledarskapsexperten och organisationskonsulten Anna Tufvesson läsaren till självinsikt. Det, menar hon, är grundbulten i självledarskapet.

En bild på årets tre stipendiater.
Ledarskap

De bryter normer om vem som kan vara ledare

I år får tre unga kvinnor ta emot stipendiet Kompassrosen av kungen. De uppmärksammas bland annat för att de arbetar för att bryta normer om vem som kan vara ledare och för att vara en förebild inom mansdominerade branscher.

Mats Alvesson till vänster. Till höger: Värdegrundsord i bubblor, som en nål är på väg att sticka hål i.
Ledarskap

Mats Alvesson: ”Vilken nytta har värdegrunder?”

I sin nya bok Värdet av värdegrund undersöker organisations- och ledarskapsforskaren Mats Alvesson tillsammans med två forskarkolleger fenomenet värdegrundsarbete. Detta är något de flesta organisationer ägnar sig åt. Men till vilken nytta? frågar sig författarna.

Petter Stordalen blir intervjuad av Cissi Elwin på Chefdagen.
Ledarskap

Petter Stordalen i exklusiv intervju: "Det har varit min värsta kris"

”Pandemin har varit mitt livs värsta kris”. På Chefdagen berättade Petter Stordalen, hotellmagnat och grundare av Nordic Choice Hotels, i en exklusiv intervju om hur ont i magen han har haft av oro för sina medarbetare. Men att kultur och tillit har varit det viktigaste även under krisen. Nu skriver han bok om vad han lärt sig. 

Bild på de de elva toppcheferna i artikeln.
Ledarskap

Toppchefernas bästa förändringstips

Så mycket förändringsledning på en och samma dag. På Chefdagen 2021 stod många av Sveriges främsta chefer på scen. Efter den turbulenta tid som vi genomgått har de vässat sina förmågor kring att leda i förändring. Här är deras bästa tips.

En illustration i olika toner av orange av en man som skriker åt en person han håller i sin hand.
Ledarskap

Larmrapport: Så många chefer är destruktiva

Är ditt ledarskap destruktivt? Risken är stor att dina medarbetare tycker det. Över en tredjedel av alla yrkesverksamma svenskar anser sig ha en destruktiv chef, visar ny forskning.
”Uppseendeväckande”, säger ledarskapsforskaren Robert Lundmark.

En militär operation med soldater och helikoptrar i luften i skymningen.
Ledarskap

Ledarskapsmissarna i Afghanistan-konflikten

Talibanerna tar över i Afghanistan, trots västmakternas jätteinsats som krävt tusentals soldaters liv och kostat hundratals miljarder kronor. Hur kunde det ske? Här är den del av förklaringen som handlar om ledarskapsmissarna.

En grupp människor håller händerna på varandra.
Ledarskap

Chefsegenskaperna som försämrats mest under pandemin

Flera viktiga chefsegenskaper upplevs ha försämrats under pandemin, visar en ny Sifo-undersökning från företaget Talentsoft. Den visar också att några chefsegenskaper har blivit viktigare under pandemin än vad de var förut.