Ett verktyg för reflektion har hjälpt Micael Broström, försäljnings- och marknadsdirektör på Elitfönster, att förstå hur medarbetarna verkligen mår och hur de ligger till.
Ett verktyg för reflektion har hjälpt Micael Broström, försäljnings- och marknadsdirektör på Elitfönster, att förstå hur medarbetarna verkligen mår och hur de ligger till.

Så ser chefen hur alla mår och hur det går – på 5 minuter

Tänk om det fanns en app där medarbetarna med egna ord kunde reflektera kring hur de mår och utvecklas och du som chef hade möjlighet att ge omedelbar feedback. Appen finns och vi har pratat med en chef som använder den.

Årliga medarbetarundersökningar och utvecklingssamtal – två stora kvarnstenar som hänger runt halsen på många chefer. Under pandemin har de blivit knepiga att genomföra och ännu svårare är det att åtgärda resultaten när många medarbetare jobbar på distans.

Om det var tur eller tajming vågar Elitfönsters försäljnings- och marknadsdirektör Micael Broström inte säga, men strax innan pandemin bröt ut förra åren bestämde han sig för att påbörja ett pilotprojekt med det reflektionsverktyg som ingår i den digitala plattformen Rolf, ett hjälpmedel för tillväxt och utveckling.
”Jag letade efter en metod att säkerställa det närvarande, coachande och inkluderande ledarskapet”, säger Micael Broström.

Pia Nilsson, vd på Rolf som hjälper chefer att bli bättre på strukturerad feedback digitalt och på distans.

Läs också: 3 steg till att bli en bättre chef på distans

Pilotprojektet föll väl ut. När reflektionsverktyget initierades i Retaildivisionen av Elitfönster som Micael Broström ansvarar för, var pandemin igång och de flesta medarbetare jobbade hemifrån. Den extra sysslan att varje vecka reflektera kring hur de mådde, hur de jobbade med sin utveckling och hur det gick med arbetsuppgifterna, upplevde de flesta medarbetarna som något positivt.

Taggar ord

Medarbetarna skrev ner sina reflektioner, samtidigt som de taggade de ord som kändes mest relevanta för dem i stunden. Allt som allt tog det bara fem minuter. Detta gav närmaste chefen möjlighet att omedelbart återkoppla på varje medarbetares reflektioner.
”Så här drygt ett år efter att vi startade med reflektionsverktyget kan jag konstatera att det är som att ha ett medarbetarsamtal varje vecka istället för en gång om året. Det blir dessutom bättre och bättre när vi kan se utvecklingen över tid. I höstas hade vi till exempel en tyngre period där många taggade ord som ’frustrerad’ och ’stressigt’. Vi agerade på det och just nu mår vi i organisationen ganska bra.”

4 steg till ökat välmående i din organisation

  • Uppmuntra medarbetarna att avsluta veckan med en reflektion i skrift.
  • Be medarbetarna sätta ord hur de känner och mår just nu.
  • Återkoppling och feedback är A och O. Ge personlig feedback till varje medarbetare.
  • Använd ett verktyg som underlättar de tre första punkterna.

Micael Broström lyfter fram det personliga som den stora fördelen med verktyget.
”Medarbetarna använder sina egna ord när de reflekterar. Det blir en stärkt koppling mellan medarbetare och chef. Man ser hur individen mår och kan ta action i tid. Informationen får oss chefer att bli proaktiva istället för reaktiva. Jag är övertygad om att man på sikt kan minska antalet sjukskrivningar på det här sättet.”

Bild av utveckling

Organisationen som Micael Broström ansvarar för har inte bara bestämt sig för att fortsätta med reflektionsverktyget, de har också börjat implementerat ytterligare en del av Rolf: Utvecklingsplanen. Med den får medarbetarna veta vad som förväntas av dem och vad de kan göra för att ta nästa steg i sin personliga och professionella utveckling i syfte att nå sina mål.
”Både reflektionsverktyget och utvecklingsplanen är väldigt lätta att använda och jag ser framför mig att vi kommer ha stor nytta av båda”, säger Micael Broström.

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och Rolf.

Rolf är en flexibel plattform som hjälper företag att genom reflektion, målstyrning och coaching kontinuerligt utveckla sina medarbetare och processer för att nå framgång.

Med Rolf utövar du individanpassat ledarskap där reflektion och feedback står i centrum så att medarbetarna växer och resultatet förbättras, allt strukturerat på ett sådant sätt att du spar tid och minskar administration.

Rolf har hjälpt en rad företag att både sänka sjukfrånvaron och öka sin tillväxt.

Läs mer om Rolf

Relaterade artiklar

Lars Strannegård rättar till sin slips.
Karriär

Handelshögskolans rektor tror på det empatiska ledarskapet

Fyra grundvärden ska garantera ett ledarskap som står pall också i extremt snabb förändring.
”Att vara empatisk är helt centralt i det”, säger Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm där framtidens toppchefer och ledare utbildas.

Siri Wikander.
Arbetsmiljö

Siri Wikander: Sluta toppstyra!

Vi som jobbat på distans under pandemin är nu på väg tillbaka. Men frågan är om vi nu ställer oss rätt frågor. Under sensommaren har jag blivit allt mer orolig för att allt vi lyckats åstadkomma under pandemin varit förgäves, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander.

Anna Wikland till vänster. Bild på leende kvinna vid skrivbord till höger.
Karriär

Så ska Google lyfta kvinnliga entreprenörer

Nu går Google i spetsen för att förbättra kvinnors förutsättningar genom initiativet #WeStart.
”En insats som känns självklar och viktig”, säger Googles Sverigechef Anna Wikland.

En kvinna med långt mörkt hår tittar sig i spegeln. Vid hennes ansikte finns rosa hjärtan.
Karriär

Tre tips - så förhindrar du narcissister att skada din arbetsplats

Narcissister tar sig till höga positioner snabbare än andra. Det visar en ny italiensk studie.

Tre män iförda arbetskläder står och diskuterar på en byggarbetsplats.
Mångfald

Var femte byggchef har utsatts för rasism

Trots att 16 procent av byggcheferna själva har varit utsatta för rasism uppger endast sex procent att de tror att etnisk diskriminering förekommer på deras arbetsplats idag. Det kan bero på dålig kunskap och att endast fyra av tio chefer gör mätningar, säger branschföreningen Byggcheferna.

Glad man som leker med ett barn i en soffa.
Hälsa

Hälsoutmaning gav gladare kolleger

Konsultbolaget behövde ett sätt att få medarbetarna att röra sig mer och lära känna nya kolleger trots distansjobb. Lösningen blev en gemensam hälsoutmaning som ökade både teamkänslan och välbefinnandet.

Fotografi av Viktor Svensson son står i en trappa.
Karriär

Från reporter till vd och koncernchef

Börs-vd:ar är också människor. Hierarkiernas ofta illusoriska makt blev en aha-upplevelse för Viktor Svensson, som gjort karriär av att tänka nytt.

Illustration med en chef framför en industri.
Hållbarhet

Företagens klimatarbete: mycket snack och lite verkstad

Nio av tio chefer i Chefs undersökning anser att det är mycket viktigt eller viktigt att minska sin organisations klimatpåverkan. Ändå jobbar bara hälften av företagens ledningar aktivt med att göra det.