Sluta fatta snabba beslut

Brukar du fatta snabba beslut baserade på magkänslan? Lägg av. Vänta istället. Och vänta lite till – helst till sista sekunden. Det hävdar den amerikanska forskaren och författaren Frank Partnoy i en ny bok om beslutsfattande.

I nya boken ”Wait” vänder Frank Partnoy mer eller mindre upp och ned på den gängse synen på beslutsfattande. Frank Partnoy menar att de ökade kraven på snabb respons och uppmärksamhet – till följd av den snabba teknikutvecklingen – gör att vi glömmer att reflektera och tänka långsiktigt. För chefer kan det få katastrofala följder.

Partnoys lösning är enkel: Istället för att fatta snabba beslut bör chefer skjuta upp beslutsfattandet till sista sekunden – oavsett vad saken gäller. Det gäller helt enkelt att maximera den undermedvetna bearbetningen av problem eller dilemman. Att ta det lite lugnt, alltså.

”I dag är den bästa ledaren den som kan säga att det inte är någon kris när andra är i upplösningstillstånd, som vågar säga att inget kanske behöver göras just nu”, säger Frank Partnoy till SvD Näringsliv.

Superenkelt är det förstås inte. För att lyckas med Partnoys metod måste man vara skicklig på att avgöra hur länge man faktiskt kan vänta innan ett beslut ska fattas. Dessutom måste man befinna sig tillräckligt högt upp i hierarkin för att det ska anses vara okej att vila på hanen.

Läs hela artikeln här: ”Vänta till sista sekunden alltid bäst”.

Relaterade artiklar

En stolpe med tre olika skyltar som pekar åt olika håll med texterna: bra, bättre, bäst.
Beslutsfattande

Så fattar du klokare beslut 2022

Vill du bli bättre på att fatta beslut och hålla i presentationer och möten under nästa år? Då kan du ta del av följande tips om klokt beslutsfattande från böckerna av den inflytelserika psykologprofessorn Daniel Kahneman.

Psykologen Agnes Mellstrand samt bild på nöjda medarbetare.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 saker alla chefer borde göra – innan stressen blir farlig

Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
Björn Zoëga och Cissi Elwin.
Beslutsfattande

Sjukhusdirektören: "Läget på Karolinska var mycket värre än jag trodde"

Under pandemins början var Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska, inställd på att han kunde dö. I det nya avsnittet av podden Chef Dilemma berättar han också om hur han vände miljardunderskott till vinst och varför vården behöver sluta se sig som offer.
nyfiknachefer
Beslutsfattande

Nyfikna chefer fattar bättre beslut

Nyfikenhet är en förutsättning för den transformativa tillväxt som vi behöver just nu. Forskningen visar på många av dess överraskande fördelar för affärerna.
waxholm
Beslutsfattande

Hotelldirektören: "Vi behöver stödpengarna nu!”

En orimlig regelbörda och långsam hantering av coronastöden är på väg att knäcka besöksnäringen, menar Thérèse Liljeqvist, vd på anrika Waxholms Hotell.

Liten hund på ett kontor
Arbetsmiljö

Husdjur på jobbet? Här är reglerna som gäller

Hemmajobb och ökad isolering har gjort att många skaffat husdjur under pandemin. Vad händer med dem när vi går tillbaka till arbetsplatserna? Chef reder ut vad som gäller kring att ha husdjur på jobbet.
Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
Collage av vaccination/människor i kö
Beslutsfattande

Chefer som går före i vaccinationskön bryter mot lagen

Rubrikerna har varit många och svarta om ledare som gått före i vaccinationskön eller gett familjemedlemmar vaccin. Att som chef gå före eller göra avsteg från rangordningen strider mot svensk rätt, menar Niklas Juth, docent vid Karolinska Institutet.