Skapa en förändring som håller – var agil, flexibel och lyssna

Nu behöver många organisationer förändras och det snabbt. Ett hinder kan vara rester av hierarkiska strukturer som skapades för maskinåldern. Det är kontroll snarare än tillit och mer information än kommunikation. Nu befinner sig många i ett läge där man verkligen behöver tänka nytt – på riktigt.

Om Chefakademin
Text: Redaktionen
Publicerad

Konsulten Love Lönnroth har skrivit Ut ur boxen – förändringsledning på riktigt som kom ut mitt i Coronapandemin. Han ger verktyg och tips utifrån agila metoder hur du kan skapa förändringsförmåga hos team och individer. Framgångsnycklarna är tillit, lust, engagemang och dialog. Ledarskapscoachen Maria Gerlofson sammanfattar boken i Chefboken.

Vem ska läsa boken?

Alla som på något sätt leder andra människor i en organisation eller i ett team och som vill ha konkreta verktyg och tips på hur du skapar en riktigt förändring och tänker nytt.

Hur kan jag använda boken?

En stor del av tipsen i boken bygger på agila metoder. De är särskilt bra när man måste tänka om snabbt. Just nu behöver många hjälp att lämna invanda tankesätt och metoder. Boken kan ge hjälp att komma vidare, både i den aktuella krisen och direkt efter. Även om författaren inte var medveten om att Corona var på väg när han skrev boken, ligger den helt rätt i tiden. Den kan hjälpa ledare att stanna upp, lyfta blicken och tänka nytt tillsammans med alla i teamet.

Vad är mest inspirerande?

Boken bygger på en människosyn som jag uppskattar. Den handlar om att ha tillit till andras förmåga och kompetens, att många vill ha en mening med det de gör och att alla vill bidra.

Vilket verktyg kan man använda direkt?

Design thinking handlar om att skapa en dialog runt en utmaning. Att identifiera utmaningen, förstå kundens situation, definiera problemet och omformulera det för att sedan titta på olika lösningar man kan testa. I kris är det lätt att man agerar ogenomtänkt och auktoritärt. Då är det extra viktigt att ha dialog och få hjälp att stanna upp mitt i förändringen för att tänka klart och fatta så smarta beslut det bara går.

Vad gillade du mest med boken?

Förutom alla bra verktyg är den historiska tillbakablicken spännande. De flesta känner till Frederick Taylor, som skapade taylorismen. Men jag tror inte lika många har hört talas om Mary Parker Follet. Hon var en managementkonsult som levde runt förra sekelskiftet, vars tankar på många sätt ligger till grund för det agila tankesättet. Hon har kallats modern till det moderna ledarskapet och var rådgivare till president Roosevelt.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden