Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Microsofts vd: 3 styrkor – som utmärker en bra ledare

Satya Nadella, vd för Microsoft, har efter 25 år inom mjukvaruföretaget stolpat upp några egenskaper som han tycker utmärker en bra ledare.

Beslutsfattande
Publicerad

Satya Nadella är en vd som exemplifierar hur du kan göra en karriär inom ett företag. Efter att ha spenderat över 20 år som medarbetare tog han 2014 klivet till den högsta posten. Med andra ord: Under sina år inom mjukvaruföretaget har chefer kommit och gått – vilket gett Nadella en chans att på riktigt utvärdera vilket ledarskap som är vägvinnande för ett av de mest framgångsrika företagen i modern tid.

Under en konferens i Barcelona nyligen stolpade han upp 3 punkter för vad som han tycker utmärker en riktigt bra ledare, skriver CNBC.

Här är hela listan:

1) Bidrar med tydlighet och klarhet

I tider av kris och kaos söker vi oss till ledare som kan bringa klarhet i den svåra situationen. Enligt Satya Nadella har vissa ledare förmågan att visa vägen, snarare än att ”skapa förvirring genom att vara tvetydig”. Den här egenskapen tycker han är viktigast hos en ledare.

2) Skapar rätt energi

En av ledarens viktigaste uppgifter är att skapa engagemang och rätt energi, menar Nadella. Han tror att det handlar om att visa upp en genuin passion snarare än att gå in med inställningen: ”Jag och mitt arbetslag är grymma, men alla andra är värdelösa”. Det skapar en atmosfär som från början har fel fokus och har bristfällig ödmjukhet.

3) Strävar mot långsiktig framgång

Att som ledare tro att du, till varje pris, kan bli framgångsrik på kort tid kommer du stöta på trubbel. Det skulle kräva perfekta förutsättningar och att stjärnorna står rätt. Snarare menar Nadella att ledarskap snarare handlar om att övervinna hinder och sträva mot framgång på sikt. Med andra ord behöver du ha tålamod över tid för att lyckas.

”Du som ledare kan inte alltid förvänta dig det bästa vädret för att kunna glänsa. Det är inte ledarskap. I stället måste du göra en plan och vara drivande för att till slut nå framgång”, säger Satya Nadella.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden