Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Sara Berglund, Semcon, är Årets Framtidschef 2014

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

ÖB Sverker Göranson mörkade vinnaren när han på Chefgalans scen läste upp motiveringen för Årets framtidschef genom att kalla vederbörande för ”hen”. Hen visade sig vara en hon.

När Sara Berglund sedan klev upp på scenen och möttes av påståendet ”det måste vara häftigt att vara framtidschef” svarade hon: ”Jag blev just det, så jag vet inte riktigt.”

När hon pratade om sina inspirationskällor med programledaren Zanyar Adami lyfte hon fram sin pappa – och sin bakgrund som volleybollspelare.

”Varje person är viktigt på planen. Man klara sig inte utan varandra”, sade hon.

Här är en längre intervju med Sara Berglund från tidningen Chef nr 3 2014:

Du fick som chef börja med att ”tala tillbaka” tre medarbetare som sagt upp sig?
”Ja, enheten hade haft en turbulent tid med flera chefsbyten och hög personalomsättning. Att få konsulterna att stanna handlade om att klargöra målen och förväntningarna såväl på oss som arbetsgivare och mig som chef som på medarbetarna.

I dag har jag rekryterat ytterligare tolv konsulter och det är en helt annan stämning på enheten. Den viktigaste delen har varit att göra de anställda delaktiga i utvecklingen, det gör hela skillnaden.”

Hur är du som chef?
”Jag ställer alltid mycket frågor. En extra fråga kan vara nyckeln till att förstå varför ett projekt gått otroligt bra eller varför något gått snett, och vad vi kan lära oss av det. Mina medarbetare vet att saker inte alltid går som man tänkt – det gäller även mig – och att det är okej att misslyckas. Jag är också väldigt tydlig mot nya medarbetare och säger: de tre första månaderna ser alla dig som ny, så passa på att ställa en massa ’dumma’ frågor.”

Vad är roligast med ledarskapet?
”Att få människor att våga mer än de tänkt. Det är mitt jobb att se vad de behöver för att våga ta sig an saker som upplevs som för svåra, att avdramatisera och stötta. Ibland kan det också handla om att få medarbetare att våga säga till när de vill ”ta baksätet” en period, till exempel som nyblivna föräldrar. Det är helt okej att inte ständigt vilja utvecklas eller ta mer ansvar. Jobbet är inte hela livet, hur roligt det än må vara.”

Vad har du för knep i vardagen?
”Det är frestande att säga ja till allt som kommer i ens väg, och att vilja vara alla till lags. Jag jobbar med ”topp 3” när det gäller prioritet, vad ska vara mitt och avdelningens fokus? Jag säger fortfarande oftast ja, men med olika tidsperspektiv. Allt behöver inte göras på en gång.”

Text: Malin Sund

 

Se en intervju med Sara Berglund:

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden