Collage med övervakningskamera, skolplattformen, passerkort till Riksdagen.

Säkerhetshaverierna som cheferna helst vill glömma

38 000 läckta filer, kassasystem som slås ut och känslig digital information som delas till icke säkerhetskontrollerad personal. Konsekvenserna kan bli stora vid it-haverier. Här är några av de mest omtalade på senare tid.

TRANSPORTSTYRELSE-LÄCKAN
Hela det svenska körkortsregistret samt känslig digital information om broar, vägar och tunnelbana blir tillgängligt för icke säkerhetskontrollerad personal i utlandet när Transportstyrelsen outsourcar driften. Generaldirektör Maria Ågren erkänner medvetna avsteg från lagar och regler, avgår och döms för att ha röjt sekretessbelagda uppgifter. Inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) avgår efter hotet om en misstroendeomröstning 2017.

SKOLPLATTFORMS-HAVERIET
Den digitala skolplattformen i Stockholms stad har tagit år att utveckla och kostat hundratals miljoner, men drabbas ändå av ideliga buggar och säkerhetsproblem. Obehöriga kommer åt personuppgifter och känslig elevdokumentation läcker ut. När en kritisk pappa i sociala medier avslöjar hur han enkelt kan få ut namn och personnummer på alla elever och lärare i hela Stockholm, stängs plattformen en hel månad.

GUNNEBO-ATTACKEN
38 000 filer, många belagda med sekretess, visas öppet på nätet efter en it-attack mot säkerhetskoncernen Gunnebo i augusti i fjol. Läckta dokument som visar SEB:s larmsystem och var övervakningskamerorna är placerade i en svensk stad, ritningarna för Skatteverkets kontor i Sundbyberg och uppgifter om riksdagens passersystem. ”Jätteolyckligt”, kommenterar Gunnebos vd Stefan Syrén som anmält misstänkt industrispionage till Säpo.

underso%cc%88kningen-nr-5-webb_rityta-1

Läs också: Var tredje chef utsatt för it-brott det senaste året

MEKONOMEN-ANGREPPET
Ett cyberangrepp slår ut hemsidan, kassasystem och verkstadsbokning för Mekonomen våren 2020. Verksamheten får hållas igång med papper och penna under en vecka. Försäljningen dalar, kvartalsrapporten försenas och redovisningen släpar efter. Omsättningsbortfallet på 63 miljoner kronor kan lyckligtvis kompenseras genom en försäkring.

Porträtt av Anne-Marie Eklund-Löwinder

Läs också: Så höjer du säkerheten – it-expertens 5 bästa tips

Relaterade artiklar

En dator med en kopp kaffe bredvid. Över den ser man ett par händer som jobbar med en telefon.
Digital utveckling

3 skäl – därför bryter medarbetare mot it-säkerheten

En av tio kontorsarbetare har någon gång brutit mot sin arbetsplats it-säkerhetsregler. Anledningen? Att de var tvungna för att kunna göra sitt jobb. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Citrix.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
underso%cc%88kningen-nr-5-webb_rityta-1
Digital utveckling

Var tredje chef utsatt för it-brott det senaste året

En tredjedel av Sveriges chefer har drabbats av digital brottslighet det senaste året, visar Chefs undersökning. Samtidigt har risken för digitala säkerhetsproblem ökat under pandemin.
Porträtt av Anne-Marie Eklund-Löwinder
Digital utveckling

Så höjer du säkerheten – it-expertens 5 bästa tips

Så här skapar du en säker användning av it-teknik inom företag och verksamheter.
Person som försöker skriva ett säkert lösenord och gömmer sig bakom sin laptop...
Digital utveckling

Bästa lösenordet är snuskigt

J€R3m&CsP? Nej, så krångligt behöver lösenordet inte vara. Bästa skyddet får du med en mening på fyra ord.
Elaine Eksvärd, retorikexpert
Arbetsmiljö

5 misstag du ska undvika på videomötet

Dålig digital mötesteknik är det snabbaste sättet att trötta ut människor. Det menar retorikexperten Elaine Eksvärd. "Därför behöver vi identifiera och ta bort de element som missgynnar våra digitala arbetsklimat", säger hon. 
Louise Wohrne utvecklas som hållbar ledare hos BillerudKorsnäs. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + BillerudKorsnäs

Hon förändrar världen på jobbet

På BillerudKorsnäs är inte bara produkterna hållbara utan även deras ledare. Men vad innebär det i praktiken? ”För mig betyder det att jag får verktygen för att utveckla både mig själv och medarbetarna och att jag bidrar till en bättre värld”, säger Louise Wohrne, Director Sustainability och Public Affairs, på BillerudKorsnäs.
Siri Wikander
Digital utveckling

Siri Wikander: ”Sluta vara ett IT-offer!”

Jag blir så sjukt irriterad på folk som säger: “Jag kan inget om teknik”. Folk som sätter sig i offerställning och vill att man ska tycka synd om dem. Sedan fortsätter de: ”Du är ju så duktig på teknik.”