Collage med övervakningskamera, skolplattformen, passerkort till Riksdagen.

Säkerhetshaverierna som cheferna helst vill glömma

38 000 läckta filer, kassasystem som slås ut och känslig digital information som delas till icke säkerhetskontrollerad personal. Konsekvenserna kan bli stora vid it-haverier. Här är några av de mest omtalade på senare tid.

TRANSPORTSTYRELSE-LÄCKAN
Hela det svenska körkortsregistret samt känslig digital information om broar, vägar och tunnelbana blir tillgängligt för icke säkerhetskontrollerad personal i utlandet när Transportstyrelsen outsourcar driften. Generaldirektör Maria Ågren erkänner medvetna avsteg från lagar och regler, avgår och döms för att ha röjt sekretessbelagda uppgifter. Inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) avgår efter hotet om en misstroendeomröstning 2017.

SKOLPLATTFORMS-HAVERIET
Den digitala skolplattformen i Stockholms stad har tagit år att utveckla och kostat hundratals miljoner, men drabbas ändå av ideliga buggar och säkerhetsproblem. Obehöriga kommer åt personuppgifter och känslig elevdokumentation läcker ut. När en kritisk pappa i sociala medier avslöjar hur han enkelt kan få ut namn och personnummer på alla elever och lärare i hela Stockholm, stängs plattformen en hel månad.

GUNNEBO-ATTACKEN
38 000 filer, många belagda med sekretess, visas öppet på nätet efter en it-attack mot säkerhetskoncernen Gunnebo i augusti i fjol. Läckta dokument som visar SEB:s larmsystem och var övervakningskamerorna är placerade i en svensk stad, ritningarna för Skatteverkets kontor i Sundbyberg och uppgifter om riksdagens passersystem. ”Jätteolyckligt”, kommenterar Gunnebos vd Stefan Syrén som anmält misstänkt industrispionage till Säpo.

underso%cc%88kningen-nr-5-webb_rityta-1

Läs också: Var tredje chef utsatt för it-brott det senaste året

MEKONOMEN-ANGREPPET
Ett cyberangrepp slår ut hemsidan, kassasystem och verkstadsbokning för Mekonomen våren 2020. Verksamheten får hållas igång med papper och penna under en vecka. Försäljningen dalar, kvartalsrapporten försenas och redovisningen släpar efter. Omsättningsbortfallet på 63 miljoner kronor kan lyckligtvis kompenseras genom en försäkring.

Porträtt av Anne-Marie Eklund-Löwinder

Läs också: Så höjer du säkerheten – it-expertens 5 bästa tips

hantera_media_1800
Webbkurs

Så hanterar du media som chef

Du behöver inte vara rädd för journalister. Men du måste förstå hur de jobbar. Hur undviker du att bli svarslös när du möter reportern? Och hur säljer du in dina egna nyheter?

Relaterade artiklar

underso%cc%88kningen-nr-5-webb_rityta-1
Digital utveckling

Var tredje chef utsatt för it-brott det senaste året

En tredjedel av Sveriges chefer har drabbats av digital brottslighet det senaste året, visar Chefs undersökning. Samtidigt har risken för digitala säkerhetsproblem ökat under pandemin.
Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

Porträtt av Anne-Marie Eklund-Löwinder
Digital utveckling

Så höjer du säkerheten – it-expertens 5 bästa tips

Så här skapar du en säker användning av it-teknik inom företag och verksamheter.
Person som försöker skriva ett säkert lösenord och gömmer sig bakom sin laptop...
Digital utveckling

Bästa lösenordet är snuskigt

J€R3m&CsP? Nej, så krångligt behöver lösenordet inte vara. Bästa skyddet får du med en mening på fyra ord.
Elaine Eksvärd, retorikexpert
Arbetsmiljö

5 misstag du ska undvika på videomötet

Dålig digital mötesteknik är det snabbaste sättet att trötta ut människor. Det menar retorikexperten Elaine Eksvärd. "Därför behöver vi identifiera och ta bort de element som missgynnar våra digitala arbetsklimat", säger hon. 
Siri Wikander
Digital utveckling

Siri Wikander: ”Sluta vara ett IT-offer!”

Jag blir så sjukt irriterad på folk som säger: “Jag kan inget om teknik”. Folk som sätter sig i offerställning och vill att man ska tycka synd om dem. Sedan fortsätter de: ”Du är ju så duktig på teknik.”
Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

Anders Österlund står utomhus och pratar i en mobiltelefon.
Digital utveckling

De startade upp 400 praktikanter – helt digitalt

Coronakrisen tvingade Ericsson att ställa om – jobbstarten för 400 praktikanter blev helt digital. ”Ändå blev upplevelsen bättre”, säger Anders Österlund, Head of Employer Branding and Employee Experience på  Ericsson i Sverige.