Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Säkerhetshaverierna som cheferna helst vill glömma

38 000 läckta filer, kassasystem som slås ut och känslig digital information som delas till icke säkerhetskontrollerad personal. Konsekvenserna kan bli stora vid it-haverier. Här är några av de mest omtalade på senare tid.

Digital utveckling
Publicerad
Collage med övervakningskamera, skolplattformen, passerkort till Riksdagen.

TRANSPORTSTYRELSE-LÄCKAN
Hela det svenska körkortsregistret samt känslig digital information om broar, vägar och tunnelbana blir tillgängligt för icke säkerhetskontrollerad personal i utlandet när Transportstyrelsen outsourcar driften. Generaldirektör Maria Ågren erkänner medvetna avsteg från lagar och regler, avgår och döms för att ha röjt sekretessbelagda uppgifter. Inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) avgår efter hotet om en misstroendeomröstning 2017.

SKOLPLATTFORMS-HAVERIET
Den digitala skolplattformen i Stockholms stad har tagit år att utveckla och kostat hundratals miljoner, men drabbas ändå av ideliga buggar och säkerhetsproblem. Obehöriga kommer åt personuppgifter och känslig elevdokumentation läcker ut. När en kritisk pappa i sociala medier avslöjar hur han enkelt kan få ut namn och personnummer på alla elever och lärare i hela Stockholm, stängs plattformen en hel månad.

GUNNEBO-ATTACKEN
38 000 filer, många belagda med sekretess, visas öppet på nätet efter en it-attack mot säkerhetskoncernen Gunnebo i augusti i fjol. Läckta dokument som visar SEB:s larmsystem och var övervakningskamerorna är placerade i en svensk stad, ritningarna för Skatteverkets kontor i Sundbyberg och uppgifter om riksdagens passersystem. ”Jätteolyckligt”, kommenterar Gunnebos vd Stefan Syrén som anmält misstänkt industrispionage till Säpo.

MEKONOMEN-ANGREPPET
Ett cyberangrepp slår ut hemsidan, kassasystem och verkstadsbokning för Mekonomen våren 2020. Verksamheten får hållas igång med papper och penna under en vecka. Försäljningen dalar, kvartalsrapporten försenas och redovisningen släpar efter. Omsättningsbortfallet på 63 miljoner kronor kan lyckligtvis kompenseras genom en försäkring.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden