Så värnar du om nyckelmedarbetarna

Semestern är slut och hela det utvilade medarbetargänget är redo att ge allt inför hösten – eller är de verkligen det? Som ledare riskerar du och verksamheten att hamna i klistret om en eller flera av dem plötsligt säger upp sig. Här är några tips från karriärkonsultföretaget Verto om hur du bäst behåller dina nyckelmedarbetare.

Ledarskap
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Två unga kvinnor sitter och pratar med dator och anteckningsblock framför sig.

Lyssna till varningssignalerna

  • Om dina bästa talanger och mest högpresterande medarbetare uteblir på gemensamma möten kan det vara ett illavarslande tecken som du som ledare behöver kolla upp. Om de inte får tillräcklig energi av jobbet, ledarskapet eller kollegorna kan det leda till att de söker sig vidare. Vill du, eller har verksamheten verkligen råd med det? Om du svarar nej behöver du ta en diskussion med dem det gäller, ta reda på hur de mår och hur de tänker framåt.

 

Ta fram en krisplan

  • Din mest självgående medarbetare, som kanske dessutom är en stor kulturbärare och intäktssamlare, har verkligen sagt upp sig. Nu behövs en krisplan, vars huvuddrag helst borde ha förberetts långt tidigare. Vem kan ta över?  Om omedelbar efterträdare saknas, hur fyller du bäst den lucka som uppstått och hur stoppar du ”blödningen” akut?

Gör ett bra avslut

  • Skiljs inte åt i bitterhet. En första reaktion kan bli att inte vilja ge något extra till en medarbetare du satsat på men som nu valt att avsluta sin anställning. Undvik förhandlingssituationer som ska vinnas till varje pris. Försäkra dig om att den som slutar talar väl om organisationen i efterhand.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden