Vad tycker Chef-läsarna om mejlförbud efter arbetstid?

Chef har tidigare skrivit om mejlförbudet som sprider sig i Europa för att skydda de anställda från stress. Lagen är en konsekvens av det ökade distansarbetet under pandemin där allt fler får svårare att hålla gränsen mellan arbete och fritid. Vi frågade chefer på LinkedIn vad de tycker om lagen. Majoriteten uppskattar tanken av att det finns en tydlig gräns samtidigt som flera av kommenterar att det finns undantagsfall och andra sätt än böter att hantera detta.

Kommunikation
Publicerad

I exempelvis Belgien innebär den införda regeln att statsanställda chefer inte får kontakta sina anställda efter arbetstid. I Portugal riskerar chefer till och med böter på uppemot 100 000 om de skulle frångå detta.

Hiss eller diss frågade Chef på LinkedIn och fick följande svar:

73 % Bra, kan minska stress

27 % Dåligt, var och ens val

Totalt deltog 951 personer under de 3 dagar som det gick att rösta här.

Bland kommentarerna lyfter ni flera perspektiv på problematiken med mejl efter arbetstid men också lösningar och eventuella undantag:

Fördelen med att t ex skicka e-post till medarbetare utanför kontorstid är ju att man får gjort det när man själv har tid. Det gäller bara att inte ställa krav på att det ska läsas och besvaras utanför arbetstid.

Böter är nog inte rätt väg att gå däremot bör man som ledare/chef (om man måste skicka ett mail på kvällen) ställa in när man vill skicka mailet. Man kan då t ex välja att skicka det dagen efter kl. 08.00.

Jobbar du lokalt är det en sak kan jag tänka mig.
Men lite svårt när man jobbar med kunder och leverantörer över hela världen, tidsskillnader gör tex att man många gånger behöver nå någon efter 16.00 ..tycker däremot att sms och Mail är ett bra sätt så stör det inte på samma sätt som ett samtal.

 Grundtanken är bra, men det behövs undantag från regeln. Om det händer något akut måste man få lov att kontakta medarbetarna. I mitt jobb handlar det inte om liv och död, men jag blir hellre kontaktad än att något blir fel.

Känns konstlat. Finns andra vägar.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden