kvallsmail_intervjuperson

Vad tycker Chef-läsarna om mejlförbud efter arbetstid?

Chef har tidigare skrivit om mejlförbudet som sprider sig i Europa för att skydda de anställda från stress. Lagen är en konsekvens av det ökade distansarbetet under pandemin där allt fler får svårare att hålla gränsen mellan arbete och fritid. Vi frågade chefer på LinkedIn vad de tycker om lagen. Majoriteten uppskattar tanken av att det finns en tydlig gräns samtidigt som flera av kommenterar att det finns undantagsfall och andra sätt än böter att hantera detta.

I exempelvis Belgien innebär den införda regeln att statsanställda chefer inte får kontakta sina anställda efter arbetstid. I Portugal riskerar chefer till och med böter på uppemot 100 000 om de skulle frångå detta.

Hiss eller diss frågade Chef på LinkedIn och fick följande svar:

73 % Bra, kan minska stress

27 % Dåligt, var och ens val

Totalt deltog 951 personer under de 3 dagar som det gick att rösta här.

En mobiltelefon och en datorskärm som visar på flera olästa mejl.

Läs också: Mejlförbud för chefer sprider sig

Bland kommentarerna lyfter ni flera perspektiv på problematiken med mejl efter arbetstid men också lösningar och eventuella undantag:

Fördelen med att t ex skicka e-post till medarbetare utanför kontorstid är ju att man får gjort det när man själv har tid. Det gäller bara att inte ställa krav på att det ska läsas och besvaras utanför arbetstid.

Böter är nog inte rätt väg att gå däremot bör man som ledare/chef (om man måste skicka ett mail på kvällen) ställa in när man vill skicka mailet. Man kan då t ex välja att skicka det dagen efter kl. 08.00.

Jobbar du lokalt är det en sak kan jag tänka mig.
Men lite svårt när man jobbar med kunder och leverantörer över hela världen, tidsskillnader gör tex att man många gånger behöver nå någon efter 16.00 ..tycker däremot att sms och Mail är ett bra sätt så stör det inte på samma sätt som ett samtal.

Person som mejlar utomhus i gräset

Läs också: 3 dåliga mejlvanor att undvika

 Grundtanken är bra, men det behövs undantag från regeln. Om det händer något akut måste man få lov att kontakta medarbetarna. I mitt jobb handlar det inte om liv och död, men jag blir hellre kontaktad än att något blir fel.

Känns konstlat. Finns andra vägar.

Tala som en ledare
Distanskurs

Kommunikation för chefer – så engagerar du fysiskt och digitalt

Lär dig att övertyga, skapa engagemang och väcka intresse med hjälp av din muntliga kommunikation - digitalt eller fysiskt!

Relaterade artiklar

Retorikexperten Elaine Eksvärd
Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
skrivaochberatta
Kommunikation

Så får du berättartekniken som får alla att lyssna

Rationella argument är bra, men en bra berättelse är oslagbar. Slipa på berättartekniken och få folk att lyssna – på jobbintervjun, i lönesamtalet och ledarskapet i stort. Här är tipsen på hur du gör.

Man som deltar i videomöte. Sitter i soffan med dålig hållning och kalsonger.
Kommunikation

Så många av dina medarbetare gör annat under det digitala mötet

Kanske har du som chef någon gång känt av utmaningen att få allas fulla uppmärksamhet under videomötet? Nu bekräftar en ny Sifo-undersökning din magkänsla. Drygt 3 av 4 svenskar passar nämligen på att göra helt andra uppgifter under videomötet. Dessutom har var fjärde person bytt ut kavajen mot en pyjamas!

En mobiltelefon och en datorskärm som visar på flera olästa mejl.
Kommunikation

Mejlförbud för chefer sprider sig

Ett tredje land i Europa, Belgien, har nu tagit beslut på att inte låta statsanställda chefer kontakta sina anställda efter arbetstid. Orsaken är att man vill skydda medarbetare från stress.

Böcker och Obama.
Kommunikation

Lästips från en ex-president: Obamas favoritböcker 2021

USA:s tidigare president, Barack Obama, är en storläsare av rang. Nu delar han med sig av sina favoritböcker från det gångna året. På listan finns bland annat Nobelpristagaren Ishiguros bok Klara och solen om artificiell intelligens och Lauren Groffs Matrix influerad av Trumps presidentskap. 

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
En röd stuga i skogen i ett vitt vinterlandskap
Kommunikation

Vila upp dig med kultur under julen

Äntligen jul och långhelger, så att även chefen får sin välförtjänta vila. Här är de bästa kulturupplevelserna att njuta av, hemma i soffan och ute på stan. Självklart med viss relevans på ledarskapet, så du inte glömmer bort din chefsroll under ledigheten.