chicago-techstop-google
Bilden kommer från Googles Tech Stop i Chicago. Foto: Google

Så tar Google död på byråkratin

Överdriven byråkrati kan ta kål på ett innovationsdrivet bolag. Det har teknikföretaget Google tagit fasta på.

I sin strävan att ständigt utveckla företagets produkter har man inte bara rekryterat ledarskapsforskare som ser över organisationsutvecklingen, utan även anställt så kallade byråkrati-”busters”, vars uppgift är att ”döda” all onödig byråkrati som uppstått under året.

Det berättar Chalmersforskaren Annika Steiber, som under ett års tid har följt och intervjuat medarbetare och chefer på Google, i en intervju med Veckans affärer.

Hon säger också att en av Googles framgångsfaktorer är företagets förmåga att snabbt ställa om sin organisation efter vad som händer i omvärlden.

”Det finns ingen stabil, fast organisation utan en organisation som är i ständig förändring – och medarbetarna är beredda på det”, säger hon till Veckans affärer.

En annan ingrediens som lett till Googles snabba tillväxt är att alla medarbetare bidrar med idéer till företagets utveckling.

”Samtidigt som alla måste leva upp till tuffa krav på deadline och leverans förväntas samtliga bidra till en kontinuerlig nyutveckling av företaget och produkterna. Men en organisation som Google kan inte bara vara inriktad på att göra innovationer, de ställer krav på alla att klara både produktivitet och innovation”, säger Annika Steiber till Veckans affärer.

Läs mer: Hon har avslöjat Googles bäst bevarade hemlighet (Veckans affärer)

Relaterade artiklar

fredrik-webb
Ledarskap

Jobbsökanden tar för givet att chefen ska vara bra

Hur stor roll spelar du som chef för en arbetssökande? När kandidater fått svara på vilken fråga som är viktigast under rekryteringsprocessen uppger allt färre att en bra chef är det mest avgörande. Men siffrorna är inte allt, det handlar snarare om att allt fler tar för givet att chefen är bra, säger Fredrik Hillelson, vd och grundare för Novare som gjort undersökningen.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
En spargris, miniräknare och mynt
Karriär

Jobben som ger dig en topplön

Är du sugen på att ge dig själv ett rejält lönelyft? Då gäller det inte bara att ha ett stort driv utan också att välja rätt arbetsgivare! Chef listar var du hittar de 10 bäst betalande företagen.

Sofia Nygård bland it-prylar
Hållbarhet

It-chefen Sofia Nygård ger prylarna längre liv

Nya datorer på jobbet? Kul – men samtidigt ett underskattat miljöproblem. På Chalmers har återtag och återvinning av it-prylar blivit en väg mot större hållbarhet. ”Det handlar om att använda produkterna så länge som möjligt”, säger it-chefen Sofia Nygård.

katarina-webb
Hälsa

Psykologen om hur vi skapar goda relationer

Alltfler studier pekar på att goda sociala relationer är avgörande för vår hälsa. Psykologen Katarina Blom ger en djupare förståelse för vår sociala hjärna. 

Nisha Besara, Chefredaktör på tidningen Chef
Ny som chef

Fem frågor till Nisha Besara, Chefs nya chefredaktör

Chefs nya chefredaktör Nisha Besara räds varken att kasta sig från flygplan eller anta utmaningar inom yrkeslivet. Med tidigare yrkeserfarenhet från bland annat Regeringskansliet och Unga Klara ser hon nu fram emot att fortsätta hålla tidningen relevant för målgruppen och inte backa för att ställa givna sanningar på ända.

Lär känna henne här genom fem frågor svar!

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Bild på Chefs chefredaktör Nisha Besara.
Krönikor

Nisha Besara: "Allt börjar inte från noll"

I sin första krönika skriver Chefs nya Chefredaktör Nisha Besara om hur hon ser på den roll hon nu tar sig an. ”När jag klev in i den här rollen för några veckor sedan så började allt inte från noll helt enkelt – det finns en hel historia att ta hänsyn till. Jag har aldrig riktigt förstått mig på chefer som tror att de omedelbart vet bäst”.