vd

Så tänker toppcheferna 2020: Hot, strategier och skepsis

Företagsledare över hela världen ser framför sig en kraftig konjunkturinbromsning i ekonomin – men tilltron till den egna verksamheten är stark. Många är skeptiska mot sociala medier och raderar sina konton. Och klimatfrågan ses snarare som en möjlighet än ett hot. Allt enligt PWC:s CEO Survey för 2020 som presenteras på World Economic Forum i Davos.

Både guldkanter och orosmoln märks när 1581 företagsledare från 83 länder får sia framtiden i rapporten, den 23:e i ordningen under lika många år som presenteras i samband med World Economic Forum i Davos. Inte sedan finanskrisen 2009 har vd:arna så pessimistiska kring världsekonomin. 53 procent tror att den globala tillväxten kommer minska under 2020 – bara 22 procent tror på en ökning. Svenska vd:ar är ännu mer svartsynta – 72 procent av dem tror på minskad tillväxt och det är dubbelt så många som i förra årets rapport. Men lika många tror paradoxalt nog på ökade intäkter för sin egen verksamhet.

Hur tänker man då möjliggöra detta? Här är vd:arnas främsta satsningar globalt sett:

 1. Effektivisering av verksamheten – 77 procent.
 2. Organisk tillväxt – 70 procent
 3. Lansering av nya produkter eller tjänster – 60 procent

Dessutom anger 49 procent globalt att de tänker öka antalet medarbetare – 22 procent tänker däremot minska personalstyrkan.

På den svenska arbetsmarknaden ser det dessvärre inte lika ljust ut. Där avser bara 30 procent att nyanställa och nästan lika många, 28 procent, förbereder sig för neddragningar.

De största orosmolnen på vd-himlen är överreglering, osäkerhet kring tillväxt i ekonomin och cyberhot. Och om svenska vd:ar tänker minska personalstyrkan i större utsträckning än andra står de i alla fall något stadigare här – och oroar sig mindre än sina kollegor utomlands. Vad det beror på – bättre förberedelser? Högre grad av naivitet? – kan man naturligtvis spekulera i. Orosmomenten skiljer sig en hel del från övriga världen:

superchef1

Läs också: Så vet du om du är en superchef

Områden som oroar företagsledare globalt:

 1. Överreglering
 2. Handelskonflikter
 3. Osäker ekonomisk tillväx
 4. Cyberhot
 5. Politisk osäkerhet

Områden som oroar svenska företagsledare:

 1. Osäker ekonomisk tillväxt
 2. Fluktuation av växelkurs
 3. Handelskonflikter
 4. Tillgång till nyckelkompetens
 5. Överreglering
chefvidskrivbord2

Läs också: Sveriges sämsta verksamheter – här är 3 fel cheferna gör

78 procent av vd:arna globalt förväntar sig mer tvingande regler från lagstiftare, något som kanske inte helt ses som av ondo – 68 procent anger också att de tror på fler initiativ för att bryta upp teknikjättarnas oligopolliknande positioner. I Sverige tror hela 75 procent på detta.

Och vd:arnas egna skepsis mot vissa av dessa företag lyser igenom i rapporten. 26 procent har raderat ett av sina sociala mediekonton och 23 procent har slutat använda digitala tjänster som Siri eller Alexa.

Så till den fråga som många menar är vår tids viktigaste: klimathotet. Här är tilltron till den som utvecklande faktor stor – 63 procent tror att det kommer att leda till innovationer på både tjänste- och produktområden. Än mer i Sverige, där siffran är 75 procent.

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

grafiker-till-webben-uppsa%cc%88gningar_rityta-1
Beslutsfattande

Nästan var femte chef säger upp på grund av corona

Nästan var femte chef har sagt upp, eller kommer att tvingas säga upp, medarbetare på grund av coronapandemin, visar Chefs undersökning.

mattias_tornblom
Annonssamarbete Chef + Dustin

”Chefer – här är läxan inför nästa kris”

Ta tillvara lärdomarna. Hitta dina guldkorn. Och undvik att ha en taxi på uppfarten med taxametern på. Det är några råd som Mathias Törnblom på Dustin vill skicka med till chefer – inför nästa kris.
Psykolog Liria Ortiz och en bild på två personer i ett svårt samtal
Beslutsfattande

Så lyckas du med svåra samtal – steg för steg

Många chefer vittnar om att svåra samtal är det tuffaste en ledare behöver göra. Psykologen och samtalsexperten Liria Ortiz guidar dig – ett steg i taget. 
Kikarsikte med fokus
Beslutsfattande

Från kaos till nyorientering – med tydliga vägar framåt

Arbetslivet fortsätter att präglas av covid 19-krisen även till hösten, med distansjobb och social distansering som det nya normala. Det visar en undersökning från Kairos Future.
elisabethbackteman1800
Beslutsfattande

Hon är doldisen som leder regeringens krisgrupp

Elisabeth Backteman, 53, syns nästan aldrig på bild men har ett blytungt ansvar i Sveriges hantering av coronasmittan.
forsvarsmaktensocialstyrelsen
Beslutsfattande

Militärt ledarskap på Socialstyrelsen

Nu tar myndigheterna militärt ledarskap till hjälp i kampen mot den osynliga fienden coronaviruset. På Socialstyrelsen finns en särskild stab för krisledning där militär personal ingår.
Ge cheferna mer stöd, uppmanar Lilian Ekelin på andfrankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nu behöver chefen mer stöd – från sin chef

Svenska chefer har imponerat. Engagemang och välmående hos medarbetare har hållits uppe under pandemin. Men nu syns ett trendbrott. ”Cheferna behöver mer stöd”, säger hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.
Johan Szymanski, Brandkåren i Norra Dalarna
Beslutsfattande

Brandchefen inför skogsbrandssäsongen: ”Det kan bli riktigt illa”

Johan Szymanski är räddningschef för Brandkåren i norra Dalarna och har redan ryckt ut på flera skogsbränder. Nu stålsätter han sig inför en sommarsäsong med både torka och coronakris.