vd

Så tänker toppcheferna 2020: Hot, strategier och skepsis

Företagsledare över hela världen ser framför sig en kraftig konjunkturinbromsning i ekonomin – men tilltron till den egna verksamheten är stark. Många är skeptiska mot sociala medier och raderar sina konton. Och klimatfrågan ses snarare som en möjlighet än ett hot. Allt enligt PWC:s CEO Survey för 2020 som presenteras på World Economic Forum i Davos.

Både guldkanter och orosmoln märks när 1581 företagsledare från 83 länder får sia framtiden i rapporten, den 23:e i ordningen under lika många år som presenteras i samband med World Economic Forum i Davos. Inte sedan finanskrisen 2009 har vd:arna så pessimistiska kring världsekonomin. 53 procent tror att den globala tillväxten kommer minska under 2020 – bara 22 procent tror på en ökning. Svenska vd:ar är ännu mer svartsynta – 72 procent av dem tror på minskad tillväxt och det är dubbelt så många som i förra årets rapport. Men lika många tror paradoxalt nog på ökade intäkter för sin egen verksamhet.

Hur tänker man då möjliggöra detta? Här är vd:arnas främsta satsningar globalt sett:

 1. Effektivisering av verksamheten – 77 procent.
 2. Organisk tillväxt – 70 procent
 3. Lansering av nya produkter eller tjänster – 60 procent

Dessutom anger 49 procent globalt att de tänker öka antalet medarbetare – 22 procent tänker däremot minska personalstyrkan.

På den svenska arbetsmarknaden ser det dessvärre inte lika ljust ut. Där avser bara 30 procent att nyanställa och nästan lika många, 28 procent, förbereder sig för neddragningar.

De största orosmolnen på vd-himlen är överreglering, osäkerhet kring tillväxt i ekonomin och cyberhot. Och om svenska vd:ar tänker minska personalstyrkan i större utsträckning än andra står de i alla fall något stadigare här – och oroar sig mindre än sina kollegor utomlands. Vad det beror på – bättre förberedelser? Högre grad av naivitet? – kan man naturligtvis spekulera i. Orosmomenten skiljer sig en hel del från övriga världen:

superchef1

Läs också: ”Superchefer” möjlig guldgruva – så vet du om du är en

Områden som oroar företagsledare globalt:

 1. Överreglering
 2. Handelskonflikter
 3. Osäker ekonomisk tillväx
 4. Cyberhot
 5. Politisk osäkerhet

Områden som oroar svenska företagsledare:

 1. Osäker ekonomisk tillväxt
 2. Fluktuation av växelkurs
 3. Handelskonflikter
 4. Tillgång till nyckelkompetens
 5. Överreglering
chefvidskrivbord2

Läs också: Sveriges sämsta verksamheter – här är 3 fel cheferna gör

78 procent av vd:arna globalt förväntar sig mer tvingande regler från lagstiftare, något som kanske inte helt ses som av ondo – 68 procent anger också att de tror på fler initiativ för att bryta upp teknikjättarnas oligopolliknande positioner. I Sverige tror hela 75 procent på detta.

Och vd:arnas egna skepsis mot vissa av dessa företag lyser igenom i rapporten. 26 procent har raderat ett av sina sociala mediekonton och 23 procent har slutat använda digitala tjänster som Siri eller Alexa.

Så till den fråga som många menar är vår tids viktigaste: klimathotet. Här är tilltron till den som utvecklande faktor stor – 63 procent tror att det kommer att leda till innovationer på både tjänste- och produktområden. Än mer i Sverige, där siffran är 75 procent.

chef-prenumerera-1800
Satsa på ditt ledarskap

Redo för nästa kliv?

Fyll på ditt ledarskap med nya insikter och djupare förståelse. Inspireras av modiga chefer som går före. Få en tydligare bild av din ledarstil och hitta din karriärväg framåt.

Relaterade artiklar

oroligchef
Beslutsfattande

Det är chefer rädda för när de fattar beslut

Har chefer det tuffare med att ta beslut på jobbet än i familjen? Ja, enligt en ny undersökning bland drygt 1000 chefer i 12 olika länder. Dessutom tar man det säkra före det osäkra och riskreducerar hellre än att satsa på att eventuellt nå framgång – allt för att undvika att den egna karriären påverkas negativt.

Karin Agerman pluggar vidare efter sin doktorstitel, med en Executive MBA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

”Jag blir aldrig fullärd”

En doktorstitel räcker inte. Nu pluggar Karin Agerman en Executive MBA också. ”Att lära mig nytt är det som driver mig”, säger hon.

Lotta Lyrå intervjuas av Cissi Elwin för podden Chef Dilemma.
Beslutsfattande

Lotta Lyrå: Så hittar du tid för strategiska frågor

Chefen i veckans dilemma måste fokusera mer på stora strategiska frågor men upplever att hon är fast i vardagen. Claes Ohlsons vd Lotta Lyrå ger råd.
Självledarskap
Beslutsfattande

Självledarskap – här är fallgroparna att se upp för

Medarbetare som leder sig själva – rena drömmen för en chef? För att självledarskap ska fungera krävs tydlighet kring mål och förväntningar, visar en färsk doktorsavhandling.
Lotta Lyrå, vd och koncernchef på Clas Ohlson
Beslutsfattande

Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå: ”Att känna mig som en udda fågel har gjort mig lugn”

Resultat som åker berg- och dalbana, och hållbarhetskrav ovanpå det. Mitt uppe i allt står Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå och är – faktiskt helt lugn. I Chef Dilemma berättar hon om sin superkraft.
jan_broman_per_broman
Beslutsfattande

De skapade Fotografiska - här är framgångsreceptet

På torsdagen utsågs Jan och Per Broman, bröderna bakom succémuseet Fotografiska, till Årets förändringsledare. För Chef berättar de om sitt framgångsrecept: Tänka – göra – prata.

Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
4 budord: Så kan du göra konflikter nyttiga
Beslutsfattande

4 budord: Så blir konflikten en idéfabrik

Ånej, vad jobbigt med diametralt olika uppfattningar på jobbet! Eller? Med rätt ingångsvärden kan tvisten i själva verket ge upphov till välgrundade beslut och nya infallsvinklar.