Så höjer du säkerheten – it-expertens 5 bästa tips

Så här skapar du en säker användning av it-teknik inom företag och verksamheter.

Digital utveckling
Publicerad
Porträtt av Anne-Marie Eklund-Löwinder

Anne-Marie Eklund Löwinder är säkerhetschef på Internetstiftelsen, en affärsdriven och allmännyttig organisation som ska verka för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. Här är hennes bästa tips för en säker användning av it-teknik inom företag och verksamheter.

1. Kunniga och medvetna medarbetare. Se till att ge medarbetarna rätt möjligheter och kompetens, så de förstår vilka risker som finns. Det är den bästa försäkringen mot problem.

2. Uppdaterad programvara och program som skyddar mot skadlig kod (antivirus och brandväggar). Se till att ständigt hålla koll på nya svagheter.

3. Krypterad tunnel (VPN) för säker kommunikation med verksamhetens system, oavsett var arbetsplatsen för tillfället är. Det är som en förlängning av kontoret hem till folks köksbord.

4. Automatisk säkerhetskopiering av verksamhetskritisk information, till kopior som hålls skilda från det normala nätverket.

5. Använd standardlösningar för de säkerhetsverktyg som finns. Undersök behov och problem. Det finns oerhört många verktyg. Kolla recensioner och sårbarheter. Välj gärna något du känner igen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden