Porträtt av Anne-Marie Eklund-Löwinder

Så höjer du säkerheten – it-expertens 5 bästa tips

Så här skapar du en säker användning av it-teknik inom företag och verksamheter.

Anne-Marie Eklund Löwinder är säkerhetschef på Internetstiftelsen, en affärsdriven och allmännyttig organisation som ska verka för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. Här är hennes bästa tips för en säker användning av it-teknik inom företag och verksamheter.

1. Kunniga och medvetna medarbetare. Se till att ge medarbetarna rätt möjligheter och kompetens, så de förstår vilka risker som finns. Det är den bästa försäkringen mot problem.

2. Uppdaterad programvara och program som skyddar mot skadlig kod (antivirus och brandväggar). Se till att ständigt hålla koll på nya svagheter.

3. Krypterad tunnel (VPN) för säker kommunikation med verksamhetens system, oavsett var arbetsplatsen för tillfället är. Det är som en förlängning av kontoret hem till folks köksbord.

underso%cc%88kningen-nr-5-webb_rityta-1

Läs också: Var tredje chef utsatt för it-brott det senaste året

4. Automatisk säkerhetskopiering av verksamhetskritisk information, till kopior som hålls skilda från det normala nätverket.

5. Använd standardlösningar för de säkerhetsverktyg som finns. Undersök behov och problem. Det finns oerhört många verktyg. Kolla recensioner och sårbarheter. Välj gärna något du känner igen.

Person som försöker skriva ett säkert lösenord och gömmer sig bakom sin laptop...

Läs också: Bästa lösenordet är snuskigt

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

En dator med en kopp kaffe bredvid. Över den ser man ett par händer som jobbar med en telefon.
Digital utveckling

3 skäl – därför bryter medarbetare mot it-säkerheten

En av tio kontorsarbetare har någon gång brutit mot sin arbetsplats it-säkerhetsregler. Anledningen? Att de var tvungna för att kunna göra sitt jobb. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Citrix.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Collage med övervakningskamera, skolplattformen, passerkort till Riksdagen.
Digital utveckling

Säkerhetshaverierna som cheferna helst vill glömma

38 000 läckta filer, kassasystem som slås ut och känslig digital information som delas till icke säkerhetskontrollerad personal. Konsekvenserna kan bli stora vid it-haverier.
underso%cc%88kningen-nr-5-webb_rityta-1
Digital utveckling

Var tredje chef utsatt för it-brott det senaste året

En tredjedel av Sveriges chefer har drabbats av digital brottslighet det senaste året, visar Chefs undersökning. Samtidigt har risken för digitala säkerhetsproblem ökat under pandemin.
Person som försöker skriva ett säkert lösenord och gömmer sig bakom sin laptop...
Digital utveckling

Bästa lösenordet är snuskigt

J€R3m&CsP? Nej, så krångligt behöver lösenordet inte vara. Bästa skyddet får du med en mening på fyra ord.
Elaine Eksvärd, retorikexpert
Arbetsmiljö

5 misstag du ska undvika på videomötet

Dålig digital mötesteknik är det snabbaste sättet att trötta ut människor. Det menar retorikexperten Elaine Eksvärd. "Därför behöver vi identifiera och ta bort de element som missgynnar våra digitala arbetsklimat", säger hon. 
Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Siri Wikander
Digital utveckling

Siri Wikander: ”Sluta vara ett IT-offer!”

Jag blir så sjukt irriterad på folk som säger: “Jag kan inget om teknik”. Folk som sätter sig i offerställning och vill att man ska tycka synd om dem. Sedan fortsätter de: ”Du är ju så duktig på teknik.”