Porträtt av Anne-Marie Eklund-Löwinder

Så höjer du säkerheten – it-expertens 5 bästa tips

Så här skapar du en säker användning av it-teknik inom företag och verksamheter.

Anne-Marie Eklund Löwinder är säkerhetschef på Internetstiftelsen, en affärsdriven och allmännyttig organisation som ska verka för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. Här är hennes bästa tips för en säker användning av it-teknik inom företag och verksamheter.

1. Kunniga och medvetna medarbetare. Se till att ge medarbetarna rätt möjligheter och kompetens, så de förstår vilka risker som finns. Det är den bästa försäkringen mot problem.

2. Uppdaterad programvara och program som skyddar mot skadlig kod (antivirus och brandväggar). Se till att ständigt hålla koll på nya svagheter.

3. Krypterad tunnel (VPN) för säker kommunikation med verksamhetens system, oavsett var arbetsplatsen för tillfället är. Det är som en förlängning av kontoret hem till folks köksbord.

underso%cc%88kningen-nr-5-webb_rityta-1

Läs också: Var tredje chef utsatt för it-brott det senaste året

4. Automatisk säkerhetskopiering av verksamhetskritisk information, till kopior som hålls skilda från det normala nätverket.

5. Använd standardlösningar för de säkerhetsverktyg som finns. Undersök behov och problem. Det finns oerhört många verktyg. Kolla recensioner och sårbarheter. Välj gärna något du känner igen.

Person som försöker skriva ett säkert lösenord och gömmer sig bakom sin laptop...

Läs också: Bästa lösenordet är snuskigt

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Collage med övervakningskamera, skolplattformen, passerkort till Riksdagen.
Digital utveckling

Säkerhetshaverierna som cheferna helst vill glömma

38 000 läckta filer, kassasystem som slås ut och känslig digital information som delas till icke säkerhetskontrollerad personal. Konsekvenserna kan bli stora vid it-haverier.
Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

underso%cc%88kningen-nr-5-webb_rityta-1
Digital utveckling

Var tredje chef utsatt för it-brott det senaste året

En tredjedel av Sveriges chefer har drabbats av digital brottslighet det senaste året, visar Chefs undersökning. Samtidigt har risken för digitala säkerhetsproblem ökat under pandemin.
Person som försöker skriva ett säkert lösenord och gömmer sig bakom sin laptop...
Digital utveckling

Bästa lösenordet är snuskigt

J€R3m&CsP? Nej, så krångligt behöver lösenordet inte vara. Bästa skyddet får du med en mening på fyra ord.
Elaine Eksvärd, retorikexpert
Arbetsmiljö

5 misstag du ska undvika på videomötet

Dålig digital mötesteknik är det snabbaste sättet att trötta ut människor. Det menar retorikexperten Elaine Eksvärd. "Därför behöver vi identifiera och ta bort de element som missgynnar våra digitala arbetsklimat", säger hon. 
Siri Wikander
Digital utveckling

Siri Wikander: ”Sluta vara ett IT-offer!”

Jag blir så sjukt irriterad på folk som säger: “Jag kan inget om teknik”. Folk som sätter sig i offerställning och vill att man ska tycka synd om dem. Sedan fortsätter de: ”Du är ju så duktig på teknik.”
Reboarding – att hjälpa medarbetare tillrätta på arbetsplatsen igen efter hemarbete – är en viktig uppgift för många chefer nu. Alexandra Sjöström, organisationspsykolog från Feelgood, ger sina bästa råd.
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Reboarding – chefens viktigaste uppgift i höst

Hur ska man på ett bra sätt gå tillbaka till arbetsplatser efter att ha jobbat hemma under lång tid? Svaret heter reboarding. ”Behovet av reboarding har i princip fötts under pandemin och utmaningarna är många. Här har chefer en otroligt viktig roll i att hjälpa sina medarbetare i rätt riktning”, säger Alexandra Sjöström, organisationspsykolog från Feelgood. 
Anders Österlund står utomhus och pratar i en mobiltelefon.
Digital utveckling

De startade upp 400 praktikanter – helt digitalt

Coronakrisen tvingade Ericsson att ställa om – jobbstarten för 400 praktikanter blev helt digital. ”Ändå blev upplevelsen bättre”, säger Anders Österlund, Head of Employer Branding and Employee Experience på  Ericsson i Sverige.