hej
Foto: Karin O'Mahony

Ge nya medarbetaren en bra start

Det är affärsmagasinet Fast Company som ger tips i en artikel om att behålla talanger på nya jobb – kanske extra kritiskt i USA där statistik visar att de flesta som byter jobb gör det inom sex månader efter att en börjat på en ny arbetsplats.

I Sverige har jobbytartendenser framför allt samband med ålder och konjunktur – unga byter, kanske föga förvånande, jobb oftare, enligt SCB.

Hur som helst kan det vara en god idé att ge nyanställda en så positiv start som möjligt. Här är några råd att följa:

Ta det lugnt dag ett. Ge mycket praktisk info – var finns förråd, toaletter, hur funkar kaffeautomaten och skrivaren, se till att utrustning finns – kort sagt förklara rutiner och ge medarbetaren en känsla av att hen kan komma tillbaka och klara sig själv nästa dag.

Utse en fadder. Någon på liknande tjänst eller någon som haft medarbetarens tjänst tidigare kan vara passande.

Ta med hen på lunch. Bra tillfälle att lära känna din nya medarbetare – och minskar hens oro för vad hen ska göra under lunchen och vart hen ska gå.

Sprid ut viktig information över tid. Under första veckan kanske det räcker med följande:

– Berätta hur mycket tid medarbetaren får på sig att gå bredvid och när hen förväntas bli mer självgående.

– En första introduktion till organisationens övergripande strategier och uppdrag eller erbjudande till kund kan också vara på sin plats, men kanske inte hela affärsplanen på en gång.

– Presentera också den nya medarbetaren för de som hen kommer att jobba närmast och ha regelbundna kontakter med – inklusive administrativa ärenden som fakturering, utlägg, tidrapportering, it-support med mera.

Schemalägg regelbundna möten under de tre första månaderna när du och din nya medarbetare stämmer av – vad funkar och vad funkar inte? Hur möter organisationen medarbetarens förväntningar och hur lever hen upp till dina? Håll uppe engagemanget, både från din sida och från den nyanställdas.

Läs också:

Sara, 32: Därför tappar ni unga kvinnliga talanger

Talangerna: Det får oss att fly – och stanna

Relaterade artiklar

distans
Arbetsmiljö

5 företag som låter medarbetare jobba var som helst

Distansjobb kommer stort, både som en följd av gigekonomin och intåget av allt fler digitala verktyg på marknaden.