Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Så fixar du lönesamtalet

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

1. Sätt en sluttid. Samtalet bör max ta 30 minuter.
Börja prata om vad arbetet innehåller. Har medarbetarens ansvar förändrats? Gå sedan över till att prata om hur medarbetaren utfört sitt arbete.

2. Ge feedback och prata i jag-form. Tala rakt i tre steg: beteende, känsla och konsekvens.
Beteende är det du observerat. Beskriv medarbetarens beteende:
»Jag har sett att du inte gör ett bra arbete, eftersom det tar för lång tid för dig att utföra dina uppgifter. Jag har sett att du inte uppfyllt de individuella mål som vi tillsammans arbetade fram i utvecklingssamtalet« eller »Jag har observerat att du gjort ett bra arbete det senaste året. Du har med råge uppnått dina mål«.

Känsla handlar om det du känner inför det du observerat och vilken effekt det har på dig. Säg till exempel »Det känns naturligtvis inte bra« eller »Det känns naturligtvis mycket glädjande«.
Konsekvens är den nya lönen. Säg »Det innebär att jag bedömer att du inte uppnått det jag förväntat mig och att det därför inte finns argument för att ändra din lön«. Eller säg »Det innebär att din nya lön blir… Jag önskar att du fortsätter i samma anda och att vi tillsammans kan arbeta fram fler utmanande individuella mål i ditt kommande utvecklingssamtal.«

3. Prata om hela lönen, inte lönepåslaget. Skyll inte på någon annan – du har satt lönen.
Be medarbetaren tala om hur han eller hon tagit emot budskapet. Har ni samma uppfattning? Upprätta en handlingsplan för de medarbetare som inte når upp till kraven. Fokusera på förändring.

Källa: »Lönesamtal – handbok för chefer« (Uppsala Publishing House) av Georg Frick

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden