Raket mot blå himmel

Så fixar du kickoffen – i coronatider

Att göra gemensamma aktiviteter för att starta upp arbetshösten kan i år kännas viktigare än någonsin. Hur fixar vi kickoff och härlig tillsammans-känsla på jobbet, coronahösten 2020?

”Vad gör ni för härliga och teambyggande aktiviteter som får medarbetarna att uppleva tillsammans-känslan extra mycket nu i höst?”, löd frågan som Aller Medias kommunikationschef Jennie Knutsson lade ut i Chefs populära Facebook-grupp Chefa i coronakris. En frågeställning som åtskilliga chefer har särskild anledning att brottas med just nu, efter månader av social distansering och hemifrån-arbete.

Helena Broberg, administrativ chef vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, tipsar om en utomhusaktivitet hon genomfört tidigare och nu planerar att upprepa:

”Jag ställde samman ett antal diskussionsfrågor, sedan fick enheten uppdelad i smågrupper gå på ’tipspromenad’. Varje station innehöll en diskussionsfråga. Vissa stannade och diskuterade frågan vid stationen, andra samtalade fram till nästa station. När alla var tillbaka kunde vi reflektera kring vad grupperna samtalat om. Kanske pratades det inte alltid precis om själva frågan, men det viktiga var att få berätta, lyssna och utforska. Utomhus, alla delaktiga, inga skärmar och självklart sken solen!”, berättar hon.

Exempel på frågor under promenaden kan vara hur en situation med minskade resurser ska hanteras, vem som har rätt att framföra krav och önskemål och enligt vilka principer som arbetsuppgifter ska begränsas.

Ledarskapsrådgivaren Charlotte Hægermark förespråkar bokcirklar, något som enligt hennes erfarenhet är en fin ingång till reflektion och diskussion kring ett specifikt ämnesområde. Perspektiven vidgas under boksamtalen, och kanske vågar deltagarna också visa en viss sårbarhet när samtalen sker så pass informellt.

”Chefen kan på detta sätt också påverka gruppen subtilt genom att ge förslag på bok, om man har en utmaning i teamet man vill jobba med eller höra medarbetarnas reflektioner kring”, menar hon.

Erika Falkemark, HR-chef vid 3 Sverige, förespråkar Mentimeter, ett digitalt hjälpmedel för presentation och respons i realtid.

”Det är enkelt att dela tankar i stora som små grupper och som chef kan du sedan lyfta några exempel för diskussion. En övning vi tipsat alla våra chefer i organisationen om, och som funkar digitalt med eller utan menti är SOL – succé, orosmoln och lärdom! Vad tar vi med oss från våren hemmakontor som var succé? Vilka orosmoln har vi i teamet inför hösten? Vilka lärdomar tar jag med mig om mig själv ifrån vårens hemmajobb? Har skapat jättebra diskussioner och ger en bra grund att jobba utifrån.”

Malin Wilje, biträdande rektor vid Campus Nynäshamn, berättar i Facebook-gruppen om en digital after work med tema huvudbonad där pris ges till den fyndigaste, samt skålande för uppnådda milstolpar. Tänkbart tema inför framtiden är ”Vem bor här?”, alltså digital visning av medarbetarnas hem med tillhörande gissningslek, enligt känt mönster från SVT-serien.

Klimattänk på kickoffen - något svenska chefer inte prioriterar.

Läs också: Klimatet glöms bort när chefen ordnar kickoff

Relaterade artiklar

Helya Riazat, rektor på Järvaskolan, är Framtidens kvinnliga ledare
Ledarskap

Helya Riazat är Framtidens kvinnliga ledare 2021

Järvaskolans rektor Helya Riazat har utsetts till Framtidens kvinnliga ledare 2021 av fackförbundet Ledarna.

Anna Svedman på SPP hjälper företag undvika dyra missar vid utlandsjobb.
Annonssamarbete Chef + SPP

Se upp med onödiga pensionsmissar vid utlandsjobb

Planerar ditt företetag att expandera globalt? Undvik då onödiga missar och fallgropar för medarbetare som jobbar utomlands. Det är enklare än du tror.
Anna Borg, vd Vattenfall
Ledarskap

Nytt avsnitt av Chef Dilemma! Cissi Elwin möter Anna Borg

När Vita Huset och Joe Biden nyligen kallade världsledare till klimatkonferens var Vattenfalls vd Anna Borg Sveriges representant, inte Stefan Löfven.

underso%cc%88kningen-nr-5-webb_rityta-1
Digital utveckling

Var tredje chef utsatt för it-brott det senaste året

En tredjedel av Sveriges chefer har drabbats av digital brottslighet det senaste året, visar Chefs undersökning. Samtidigt har risken för digitala säkerhetsproblem ökat under pandemin.
Ensam chef som tittar ut genom fönstret
Hälsa

Därför är chefen så ensam

Det är ensamt på toppen, sägs det. Men dagens flexibla och snabbrörliga arbetsplatser innebär ökad ensamhet både för chefer och medarbetare, visar forskning.
Chef och medarbetare på promenadmöte
Ledarskap

5 sätt att göra rätt som chef

Är det svårt att få tid till att leda medarbetarna samtidigt som du ska hinna göra allt annat? Då kan det vara bra att veta vad medarbetarna förväntar sig av dig.
Annonssamarbete Chef + ECIT

Knepet för att växla upp: Frigör tid för chefer

Företag som vill växla upp behöver frigöra tid och kraft för sina chefer. Då är outsourcing ett självklart val. ”Det har gett oss en extra boost”, säger Daniel Hörnqvist, vd på snabbväxande Frank Dandy.
Pär Svärdson, Apotea
Ledarskap

Apoteas vd Pär Svärdson: ”Vi behöver ha extra mycket AW framöver”

I det senaste avsnittet av podden Chef Dilemma möter Cissi Elwin Apoteas vd och grundare Pär Svärdson.