Så fixar du kickoffen – i coronatider

Att göra gemensamma aktiviteter för att starta upp arbetshösten kan i år kännas viktigare än någonsin. Hur fixar vi kickoff och härlig tillsammans-känsla på jobbet, en höst i corona-tider?

Ledarskap
Publicerad

Vad

Tipspromenad, bokcirklar, digital hattfest och Mentimeter-frågor är chefernas egna tips till digitala kickoffer.

Nytta

Tips på roliga digital kickoff-aktiviteter.
Raket mot blå himmel

”Vad gör ni för härliga och teambyggande aktiviteter som får medarbetarna att uppleva tillsammans-känslan extra mycket nu i höst?”, löd frågan som Aller Medias kommunikationschef Jennie Knutsson lade ut i Chefs populära Facebook-grupp Chefa i coronakris. En frågeställning som åtskilliga chefer har särskild anledning att brottas med just nu, efter månader av social distansering och hemifrån-arbete.

Helena Broberg, administrativ chef vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, tipsar om en utomhusaktivitet hon genomfört tidigare och nu planerar att upprepa:

”Jag ställde samman ett antal diskussionsfrågor, sedan fick enheten uppdelad i smågrupper gå på ’tipspromenad’. Varje station innehöll en diskussionsfråga. Vissa stannade och diskuterade frågan vid stationen, andra samtalade fram till nästa station. När alla var tillbaka kunde vi reflektera kring vad grupperna samtalat om. Kanske pratades det inte alltid precis om själva frågan, men det viktiga var att få berätta, lyssna och utforska. Utomhus, alla delaktiga, inga skärmar och självklart sken solen!”, berättar hon.

Exempel på frågor under promenaden kan vara hur en situation med minskade resurser ska hanteras, vem som har rätt att framföra krav och önskemål och enligt vilka principer som arbetsuppgifter ska begränsas.

Ledarskapsrådgivaren Charlotte Hægermark förespråkar bokcirklar, något som enligt hennes erfarenhet är en fin ingång till reflektion och diskussion kring ett specifikt ämnesområde. Perspektiven vidgas under boksamtalen, och kanske vågar deltagarna också visa en viss sårbarhet när samtalen sker så pass informellt.

”Chefen kan på detta sätt också påverka gruppen subtilt genom att ge förslag på bok, om man har en utmaning i teamet man vill jobba med eller höra medarbetarnas reflektioner kring”, menar hon.

Erika Falkemark, HR-chef vid 3 Sverige, förespråkar Mentimeter, ett digitalt hjälpmedel för presentation och respons i realtid.

”Det är enkelt att dela tankar i stora som små grupper och som chef kan du sedan lyfta några exempel för diskussion. En övning vi tipsat alla våra chefer i organisationen om, och som funkar digitalt med eller utan menti är SOL – succé, orosmoln och lärdom! Vad tar vi med oss från våren hemmakontor som var succé? Vilka orosmoln har vi i teamet inför hösten? Vilka lärdomar tar jag med mig om mig själv ifrån vårens hemmajobb? Har skapat jättebra diskussioner och ger en bra grund att jobba utifrån.”

Malin Wilje, biträdande rektor vid Campus Nynäshamn, berättar i Facebook-gruppen om en digital after work med tema huvudbonad där pris ges till den fyndigaste, samt skålande för uppnådda milstolpar. Tänkbart tema inför framtiden är ”Vem bor här?”, alltså digital visning av medarbetarnas hem med tillhörande gissningslek, enligt känt mönster från SVT-serien.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden