Raket mot blå himmel

Så fixar du kickoffen – i coronatider

Att göra gemensamma aktiviteter för att starta upp arbetshösten kan i år kännas viktigare än någonsin. Hur fixar vi kickoff och härlig tillsammans-känsla på jobbet, coronahösten 2020?

”Vad gör ni för härliga och teambyggande aktiviteter som får medarbetarna att uppleva tillsammans-känslan extra mycket nu i höst?”, löd frågan som Aller Medias kommunikationschef Jennie Knutsson lade ut i Chefs populära Facebook-grupp Chefa i coronakris. En frågeställning som åtskilliga chefer har särskild anledning att brottas med just nu, efter månader av social distansering och hemifrån-arbete.

Helena Broberg, administrativ chef vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, tipsar om en utomhusaktivitet hon genomfört tidigare och nu planerar att upprepa:

”Jag ställde samman ett antal diskussionsfrågor, sedan fick enheten uppdelad i smågrupper gå på ’tipspromenad’. Varje station innehöll en diskussionsfråga. Vissa stannade och diskuterade frågan vid stationen, andra samtalade fram till nästa station. När alla var tillbaka kunde vi reflektera kring vad grupperna samtalat om. Kanske pratades det inte alltid precis om själva frågan, men det viktiga var att få berätta, lyssna och utforska. Utomhus, alla delaktiga, inga skärmar och självklart sken solen!”, berättar hon.

Exempel på frågor under promenaden kan vara hur en situation med minskade resurser ska hanteras, vem som har rätt att framföra krav och önskemål och enligt vilka principer som arbetsuppgifter ska begränsas.

Ledarskapsrådgivaren Charlotte Hægermark förespråkar bokcirklar, något som enligt hennes erfarenhet är en fin ingång till reflektion och diskussion kring ett specifikt ämnesområde. Perspektiven vidgas under boksamtalen, och kanske vågar deltagarna också visa en viss sårbarhet när samtalen sker så pass informellt.

”Chefen kan på detta sätt också påverka gruppen subtilt genom att ge förslag på bok, om man har en utmaning i teamet man vill jobba med eller höra medarbetarnas reflektioner kring”, menar hon.

Erika Falkemark, HR-chef vid 3 Sverige, förespråkar Mentimeter, ett digitalt hjälpmedel för presentation och respons i realtid.

”Det är enkelt att dela tankar i stora som små grupper och som chef kan du sedan lyfta några exempel för diskussion. En övning vi tipsat alla våra chefer i organisationen om, och som funkar digitalt med eller utan menti är SOL – succé, orosmoln och lärdom! Vad tar vi med oss från våren hemmakontor som var succé? Vilka orosmoln har vi i teamet inför hösten? Vilka lärdomar tar jag med mig om mig själv ifrån vårens hemmajobb? Har skapat jättebra diskussioner och ger en bra grund att jobba utifrån.”

Malin Wilje, biträdande rektor vid Campus Nynäshamn, berättar i Facebook-gruppen om en digital after work med tema huvudbonad där pris ges till den fyndigaste, samt skålande för uppnådda milstolpar. Tänkbart tema inför framtiden är ”Vem bor här?”, alltså digital visning av medarbetarnas hem med tillhörande gissningslek, enligt känt mönster från SVT-serien.

Klimattänk på kickoffen - något svenska chefer inte prioriterar.

Läs också: Klimatet glöms bort när chefen ordnar kickoff

chefdagen-egenannons-1
Chefdagen | 15 oktober | Digitalt

Sveriges viktigaste ledarskapsdag

Chefdagen 2020 handlar om att leda efter krisen och vad som krävs för att framtidssäkra dig själv och din organisation. Inspireras av konkreta case, best practise och verktyg från verkligheten.

Relaterade artiklar

Ung chef
Karriär

Därför slutar unga chefer

Sverige har en ovanligt låg andel unga chefer jämfört med andra länder. Bara var fjärde ledare är under 40 år. Undersökningar visar dessutom att hälften av dem funderar på att sluta.
Att snabbt kunna hjälpa till i coronakrisen, bland annat med att paketera handsprit, ökade engagemanget hos medarbetare, menar Anna-Lena Strömsten på Scania.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

”Att hjälpa till finns i Scanias DNA”

En tvärnit i verksamheten startade en positiv kedjereaktion hos Scania. Att hjälpa till under pandemin har gett både ett innovationslyft och ny stolthet. ”Jag ser en nytändning hos medarbetarna”, säger Anna-Lena Strömsten, Head of People Development, hos lastbilstillverkaren.
Ruben Östlund
Ledarskap

Ruben Östlund om varför han inte behöver vara så kaxig längre

Stjärnregissören Ruben Östlund berättar i senaste Chef Dilemma om sin karriärstrategi och hur han sätter mål för att nå hela vägen fram till prestigefyllda priser, som Guldpalmen i Cannes och en Oscarsnominering. "I början så vill man visa de jävlarna. Men sedan inser man att man är en av jävlarna som någon annan vill visa."
John Mellkvist och omslaget på hans bok Välj din ålder
Arbetsmiljö

John Mellkvist: ”Även unga oroas av ålderism”

Årets superkommunikatör 2019, John Mellkvist, skriver i boken "Välj din ålder" om våra förlegade attityder till ålder. Vi behöver se fördelarna med alla olika åldrar, menar han.
Cecilia Beck-Friis, vd för Hemnet
Karriär

Hemnets vd: ”Jag bestämde mig för att inte gå till jobbet på åtta månader”

Cecilia Beck-Friis har hittat hem som vd. Till Hemnet. I podden Chef Dilemma berättar hon om ett jobbstopp i karriären som gav en nystart. ”Jag skulle gärna göra det igen. Hoppa ut i inget, och se vart det leder.”
motivation2021
Ledarskap

Tips från 24 toppchefer: Så motiverar du dina medarbetare – och dig själv – just nu

Hur peppar och motiverar vi oss bäst under gråa vinterdagar i coronakrisens tid? Under 24 dagar i december svarade chefer och ledare på frågan hur de motiverar sig själva och sina medarbetare just nu. Här är deras bästa tips att ta med sig in i det nya året. 
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

ledarnasomstuckitut
Ledarskap

Ledarna som sätter agendan 2021

Nytt år och nya utmaningar – som kräver ett starkt ledarskap. Men vilka blir ledarna som utmärker sig under 2021? Chef kikar i kristallkulan och ger svar redan nu.