Så fixar du flyt i ditt hybridledarskap

Hybridarbete kan vara en riktig win-win. Men chefer och ledare behöver verktygen och kunskaperna som ger utväxling.
”Vi har ännu inte riktigt lärt oss det nya sättet att jobba”, konstaterar Karin Zingmark, expert på hybridledarskap.

Karin Zingmark är expert på hybridledarskap
Karin Zingmark är expert inom digitalt ledarskap

”Framgången i det hybrida arbetslivet är engagerade medarbetare som tänker utanför sin roll och som samarbetar i nya konstellationer för att lösa utmaningar”, säger Karin Zingmark.

Det låter som en dröm för många chefer och arbetsgivare.

Men på vägen mot väl fungerande hybrida arbetssätt finns grund och grynnor att undvika – och smarta verktyg och nya sätt att tänka som chefer behöver ta till sig.

”Var nyfiken! Testa AI-lösningar. Testa nya sätt som finns att ses och kommunicera. Utvärdera dina värderingar och tankesätt, som ofta är satta före den nya teknikens intåg i arbetslivet”, uppmanar Karin Zingmark, som är expert på förändringsledning och hybridledarskap och föreläsare på Chefakademins nya utbildning för ledare i det hybrida arbetslivet.

Sättet vi arbetar på förändras nu i grunden – och som ledare behöver du hänga med i svängarna. Hybridarbete är bara början. Digitalisering och AI möblerar snabbt om möjligheter och förväntningar på var, när, hur och hur mycket vi arbetar.

När arbete inte längre är en plats vi går till, utan vad vi faktiskt gör, ja då utmanas tidigare föreställningar om hur vi formar våra arbetsliv och hur chefer ska leda arbete.

”Hur sjutton ska vi nu definiera jobb och arbetstid?”, undrade Karin Zingmark i Chefakademins webinar och podd Chefakademin Talks om 4-dagarsvecka och det nya arbetslivet. Hon tar sig själv som exempel.

”Jag vaknade innan väckarklockan i morse och låg och klurade och kom på lite olika saker för mitt jobb. När jag är ute och går med hunden så dyker det upp en massa bra saker som jag sedan exekverar på när jag kommer framför en skärm. Jobbet och livet går ihop”, konstaterar hon.

Som tidigare marknadschef på Microsoft i Sverige minns Karin Zingmark i Chefakademin Talks det de kallade Jobba hemma-dagen.

”Vi körde den en gång om året, typ som Kanelbullens dag. Vi tänkte att alla skulle förstå hur bra tekniken är, att det funkar att jobba hemifrån. Vi gjorde det varje år. Men ändå krävdes en pandemi och att vi skulle tvingas testa tekniken, för att bevisa att det faktiskt funkar.”

Det påtvingade distansarbetet under pandemin har sedan dess för många blivit till både självklart och uppskattat hybridarbete.

”Vi kan inte backa den utvecklingen. Det blir väldigt svårt att rekrytera och behålla talanger för den som försöker och det finns många andra aspekter som man förlorar om man återgår till 100 procent kontorsarbete”, konstaterar Karin Zingmark.

Men de nya arbetssätten ställer nya krav på chefer och ledare. Kontroll behöver till exempel skiftas till tillit.

”Vi måste komma ifrån det kontrollerande: att du ska vara på plats och jobba ett visst antal timmar. Istället behöver ledare fokusera på att inspirera kring värderingar och syfte, och sedan också mäta resultat.”

”Det är helt sjukt att vi har tryckt in alla i samma lösning under så många år!”

Chefer behöver lära sig att leda och coacha varje enskild medarbetare i de nya förutsättningarna.

”Du ska som ledare möjliggöra för människor att komma till sin rätt”, konstaterar Karin Zingmark.

”Folk är olika. En del är som bäst i ett stimmigt kontorslandskap. En del kommer till sin rätt när de är ute och går med sin hund i skogen.”

”Det är helt sjukt att vi har tryckt in alla i samma lösning under så många år, bara för att det var så förr i tiden!”

”En ledares ansvar är att ha så pass goda relationer med sina medarbetare att du kan ha en öppen dialog och förstå hur de mår, vad som händer och vad de gör. Och vad de har för förutsättningar för att hybridarbeta.”

Om Karin Zingmark

  • Talare och föreläsare inom kommunikation och ledarskap i en uppkopplad värld.
  • Föreläsare på Chefakademins utbildning Att leda i hybrid miljö.
  • Tidigare marknadschef på Microsoft i Sverige och kommunikationschef på Viasat.
  • Författare till böckerna Maxa modet som handlar om hur man bygger organisationer präglade av tillit och Maxa snacket, om kommunikativt ledarskap. 
Karin Zingmark

Om du och din organisation märker att mycket tid går åt till möten, så kan det vara ett tecken på att hybridledarskapet inte riktigt fungerar.

”Vi har ännu inte riktigt lärt oss det nya sättet att jobba”, konstaterar Karin Zingmark.

”När vi inte ses fysiskt på samma sätt som tidigare så slänger vi in möten, istället för att använda någon av alla andra möjligheter vi har för att kunna diskutera och kommunicera. Det gör att människor sitter i väldigt mycket möten – och sedan måste jobba i kapp efter sina möten.”

Nya verktyg och arbetssätt frigör tid, inte minst för ledare.

”Tekniken kan lösa mycket av det administrativa jobb som chefer sitter och sliter med idag.”

”Nya verktyg och AI ger möjlighet för ledare att vara bättre ledare. Det ger utrymme att engagera, styra med värdegrund, mäta och följa upp på resultat och avsätta tid för relationsorienterade initiativ.”

Karin Zingmark tycker absolut inte att vi ska ge upp kontoren.

”Jag vill inte att vi ska sluta ses fysiskt – det händer mycket som är viktigt då! Men jag tror också att det händer väldigt mycket när vi låter människor fatta egna beslut och när vi leder med tillit och med tydlighet kring förväntningar och låter människor samorganisera sig.”

Vill du lära dig mer om hybridledarskap, hybrida arbetssätt och förutsättningarna för det nya arbetslivet? Läs mer om Chefakademins utbildning med Karin Zingmark och andra föreläsare!