Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Så fattar du klokare beslut nästa år

Vill du bli bättre på att fatta beslut och hålla i presentationer och möten under nästa år? Då kan du ta del av följande tips om klokt beslutsfattande från böckerna av den inflytelserika psykologprofessorn Daniel Kahneman.

Beslutsfattande
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En stolpe med tre olika skyltar som pekar åt olika håll med texterna: bra, bättre, bäst.

Kanske har dina nyårsambitioner redan falnat? Finns det ett annat sätt att nå dina mål att bli en klokare ledare och hålla bättre möten? Tobias Nielsén, vd på bokförlaget Volante, har gett ut världens mest inflytelserika psykologprofessor Daniel Kahnemans megasuccér Tänka snabbt och långsamt och Brus: det osynliga felet som stör våra bedömningar. Han har tagit fasta på och delar med sig av följande råd om beslutsfattande från böckerna: 

  1. Marinera magkänslan. Kahneman kallar det uppskjuten intuition. Han låter fakta, logik och reflektion komplettera den intuitiva känslan, och fattar först påföljande dag beslut. 
  2. Låt inte tanken på förlust styra dig. Människan vill hellre undvika förlust än vinna. Det gör att vi ibland väljer bort det mest sannolika bara för att vi är rädda att förlora. Ibland är det bättre att titta åt andra hållet. 
  3. Spara det bästa till slutet. Enligt Kahnemans peak – end – rule bör du i dina presentationer satsa på en höjdpunkt och en bra avslutning. Det är det man värderar och minns!
  4. Låt ingen prata först. Den som börjar prata påverkar de andra. Se därför till att be deltagarna först skriva ner sin åsikt, för att sedan låta de andra komma till tals före dig.
  5. Planera efter hur andra mår. Lägg viktiga möten i sammanhang och på tider där vi är alerta och skärpta, det vill säga på morgonen. 
  6. Alla gör fel. Men minska effekten. Det kallas brusreducering, att utgå från att det är mänskligt att fela och ha beredskap för det. 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden