En stolpe med tre olika skyltar som pekar åt olika håll med texterna: bra, bättre, bäst.

Så fattar du klokare beslut nästa år

Vill du bli bättre på att fatta beslut och hålla i presentationer och möten under nästa år? Då kan du ta del av följande tips om klokt beslutsfattande från böckerna av den inflytelserika psykologprofessorn Daniel Kahneman.

Kanske har dina nyårsambitioner redan falnat? Finns det ett annat sätt att nå dina mål att bli en klokare ledare och hålla bättre möten? Tobias Nielsén, vd på bokförlaget Volante, har gett ut världens mest inflytelserika psykologprofessor Daniel Kahnemans megasuccér Tänka snabbt och långsamt och Brus: det osynliga felet som stör våra bedömningar. Han har tagit fasta på och delar med sig av följande råd om beslutsfattande från böckerna: 

  1. Marinera magkänslan. Kahneman kallar det uppskjuten intuition. Han låter fakta, logik och reflektion komplettera den intuitiva känslan, och fattar först påföljande dag beslut. 
  2. Låt inte tanken på förlust styra dig. Människan vill hellre undvika förlust än vinna. Det gör att vi ibland väljer bort det mest sannolika bara för att vi är rädda att förlora. Ibland är det bättre att titta åt andra hållet. 
  3. Spara det bästa till slutet. Enligt Kahnemans peak – end – rule bör du i dina presentationer satsa på en höjdpunkt och en bra avslutning. Det är det man värderar och minns!
  4. Låt ingen prata först. Den som börjar prata påverkar de andra. Se därför till att be deltagarna först skriva ner sin åsikt, för att sedan låta de andra komma till tals före dig.
  5. Planera efter hur andra mår. Lägg viktiga möten i sammanhang och på tider där vi är alerta och skärpta, det vill säga på morgonen. 
  6. Alla gör fel. Men minska effekten. Det kallas brusreducering, att utgå från att det är mänskligt att fela och ha beredskap för det. 
Bok om brus och bild på författare.

Läs också: 5 sätt att hindra bruset – och fatta bättre beslut

oroligchef

Läs också: Det är chefer rädda för när de fattar beslut

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Björn Zoëga och Cissi Elwin.
Beslutsfattande

Sjukhusdirektören: "Läget på Karolinska var mycket värre än jag trodde"

Under pandemins början var Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska, inställd på att han kunde dö. I det nya avsnittet av podden Chef Dilemma berättar han också om hur han vände miljardunderskott till vinst och varför vården behöver sluta se sig som offer.
Maria Geijer, affärsområdeschef, Morot & Co.
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

3 sätt att hylla medarbetarna inför semestern

Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret. ”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
nyfiknachefer
Beslutsfattande

Nyfikna chefer fattar bättre beslut

Nyfikenhet är en förutsättning för den transformativa tillväxt som vi behöver just nu. Forskningen visar på många av dess överraskande fördelar för affärerna.
waxholm
Beslutsfattande

Hotelldirektören: "Vi behöver stödpengarna nu!”

En orimlig regelbörda och långsam hantering av coronastöden är på väg att knäcka besöksnäringen, menar Thérèse Liljeqvist, vd på anrika Waxholms Hotell.

Liten hund på ett kontor
Arbetsmiljö

Husdjur på jobbet? Här är reglerna som gäller

Hemmajobb och ökad isolering har gjort att många skaffat husdjur under pandemin. Vad händer med dem när vi går tillbaka till arbetsplatserna? Chef reder ut vad som gäller kring att ha husdjur på jobbet.
Collage av vaccination/människor i kö
Beslutsfattande

Chefer som går före i vaccinationskön bryter mot lagen

Rubrikerna har varit många och svarta om ledare som gått före i vaccinationskön eller gett familjemedlemmar vaccin. Att som chef gå före eller göra avsteg från rangordningen strider mot svensk rätt, menar Niklas Juth, docent vid Karolinska Institutet.
Utsikt över berget Harder Kulm i kantonen Bern, Schweiz.
Annonssamarbete Chef + Made in Bern

5 skäl att konferera i Schweiz

Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.
Spargris som sjunker ner i vatten
Beslutsfattande

Ny forskning: Därför misslyckas megaprojekten

Lars Löfgren, forskare vid Försvarshögskolan, går i en avhandling till botten med varför prestigefyllda jätteprojekt så ofta misslyckas. ”Den här typen av projekt tenderar att styras av individer med starka maktambitioner som inte är mottagliga för riskanalyser”, säger han.