Så bra är Michelle Obamas nya podd

När två av världens absolut mest populära ledare möts presenteras den ena, Barack Obama, som ”min man”. Här är det Michelle som står i fokus – i ett samtal som gör det lätt att förstå varför så många amerikaner vill att hon ska bli president.

Ledarskap
Publicerad
Michelle och Barack Obama

Den första sekunden i podden hör vi Michelle göra några försök att påa podden med orden ”let’s dive in”: ”let’s DIVE in”, ”let’s dive IN”, och Baracks varma skratt i bakgrunden. En öppning som sätter tonen för avsnittet: här är vi inte för att lyssna på två oåtkomliga ledare, utan för att möta två vanliga människor som liksom vi alla måste öva några gånger innan record-knappen sätts på.

I nya podden samtalar Michelle och Barack om vad som format dem till vad de är i dag, om att Barack körde så billiga bilar att Michelle tvingade honom att åka i sin Saab och hur det var att växa upp med lite pengar – men ändå inte känna sig fattig. Och med sin speciella kemi och humoristiska ton får de en att känna att de sitter mitt emot vid köksbordet, framför en kopp kaffe. Det är mysigt, lättsamt och respektfullt.

I podden är det Michelles tur att skina. Under åtta år som presidenthustru jonglerade hon middagar, stora beslut, höll tal, uppfostrade två döttrar och, som hon säger, ”försökte mest hålla huvudet ovanför vattenytan”. Efter att ha flyttat från Vita Huset när Donald Trump tog över som president gav hon sig själv ett år att tänka och andas – och podden är ett resultat av det.

Michelle Obama har flera gånger blivit framröstad till världens mest beundrade kvinna, och hennes självbiografi ”Becoming” har sålt i fler än 10 miljoner exemplar. I podden kommer hon dock inte bjuda in världens största ledare, utan personer som är viktiga för henne – hon nämner till exempel att hennes mamma och bror kommer att gästa framöver. Och i första avsnittet har hon alltså tagit med Barack. Temat är relationen till ”communityt”, detta svåröversättliga ord som för Barack och Michelle inkluderar olika konstellationer som familj, grannar, släkt, vänner men också det område där man växer upp, stadsdel och till och med land. De samtalar om hur uppväxten, familjen och området de bodde i har skapat dem som personer och satt värderingar som lett fram till deras yrkesval och den position de har i dag. Om drivkraften som är gemensam för dem som politiker, människor och föräldrar: vi är alla lika och vi ska alltid tänka på andra, inte bara på oss själva.

Michelle växte upp i en kärnfamilj med föräldrarna och brodern, men bodde i mosterns hus för att spara pengar så att Michelles mamma kunde vara hemma med barnen.

”Min pappas jobb betalade för det”, säger Michelle, och berättar om hur det var ett privilegium att mamman kunde vara hemma – många hade inte råd att leva bara på en lön, och Michelles mamma passade många av de andra barnen också.

”Ah, saker var lite mer galna hos mig”, flikar Barack in, och berättar om hur han växte upp med sin ensamstående mamma och morföräldrarna, flyttade till Indonesien och fick en styvpappa och syster för att sedan återvända till Hawaii och bo hos morföräldrarna och studera. Eftersom han flyttade mycket blev hans vänner hans ”community” och en viktig fast punkt.

Om alla avsnitt lyckas vara lika varma, roliga och samtidigt djupt allvarliga som det första är Michelle Obama på väg att bli en starkt lysande stjärna i poddvärlden.
Podden produceras exklusivt för Spotify, vilket Daniel Ek och company måste vara väldigt glada över.

Tre citat från ”The Michelle Obama podcast”

Michelle: ”I think my obligation – my personal obligation – Michelle Obama – is that it is not enough that I succeed on my own. I have to care about the kid in the desk next to me at school because he’s just as smart but his mom works.”

Michelle: ”Yeah, I never opened the bottle. I just joined the wine club. It seemed like the very professional thing to do.”
Barack: [Laughs] ”Yeah, I think I teased you a little bit on that one.”
Michelle: ”Oh, definitely. Definitely.”

Barack: ”I think I figured out once I got to school that if I am chasing after my own success, that somehow, I am going to end up alone and unhappy.”

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden