”Tar du inte en konflikt så bevarar du den”
Varför skrev du boken?
”Det behövdes en bok om att få kontroll i sin vardag, över sig själv och andra. Makt är ett så laddat begrepp, men det är inget fel på det, det handlar bara om vem som utövar den. Både Hitler och Martin Luther King var ju makthavare.”
Det är viktigt att förstå varför vi reflexmässigt reagerar på makt, skriver du. Hur bra är svenska chefer på att inventera sin makt?
”Många står inför ett dilemma mellan auktoritetsmakt och social makt. Den som utövar auktoritetsmakt går före flocken och fattar beslut som inte alla tycker om men ändå litar på och ser upp till. Den som har social makt går med flocken. Det är en som alla tycker om. Problemet är att hen kan vilja vara omtyckt hellre än att fatta jobbiga beslut.”
Vilka maktstrategier är vanligast?
”Dåliga chefer tillämpar tystnadsmakt. De tiger ihjäl problemen. Men tar du inte en konflikt så bevarar du den. En annan vanlig maktstrategi är social makt. De som är mest framgångsrika är tydliga i sitt ledarskap, de ser till att ha tid för beslut och tid för att vara social.”
Är auktoritetsmakten på väg bort?
”Dinosaurieversionen, att säga ’jag är din chef, du gör som jag säger’ i stället för att använda argument, är på väg bort. Däremot behöver vi den goda auktoritetsmakten. De som vågar fatta jobbiga beslut. Att vara omtyckt av alla är en utopi.”
Vem är en bra förebild när det gäller maktutövande?
”Det beror på vilken maktstrategi man föredrar. Amelia Adamo och Micael Bindefeld är bra exempel på auktoritetsmakt. De gör ett bra jobb och kan betala priset för att inte vara populära. Skavlan är en skicklig social makthavare.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.