Så agerar du som chef – i den ekonomiska krisens olika faser
Hittills har vart femte företag i Sverige tappat hälften av sin försäljning under coronakrisen. Enligt Svenskt Näringsliv kommer 30 000 företag gå i konkurs inom den närmaste månaden – och mest drabbade är småföretagen.
Günther Mårder, vd på Företagarna som representerar 60 000 småföretagare i hela landet, ger sina bästa tips till chefer utifrån hur drabbade deras verksamheter är av krisen. Han delar in de drabbade företagen i tre ringar baserat på förlorad omsättning.
Yttre ringen: Business as usual
Företag som förlorat 0-40 procent av sin omsättning, här hittar vi exempelvis företag inom livsmedel, telekom, hemelektronik och bank.
Råd till chefer i yttre ringen: ”Erbjud ert stöd och investera i ett osynligt trygghetskapital för framtiden” ”De här cheferna jobbar i branscher där man kan ha tappat litegrann eller till och med ökat sin omsättning på grund av krisen. Mitt tips är att passa på nu att stärka relationerna med de i er värdekedja som har det riktigt tufft. Nu gäller det att vara så snäll och schysst som möjligt. De hårt drabbade företag som kommer att klara den här krisen, de kommer att minnas dem som hjälpte och stöttade under krisen.”
”Här bär alla ett ansvar och som chef kan du hjälpa dina hårt drabbade underleverantörer genom att erbjuda förskottsbetalningar, du kan gå till de drabbade företagen i er värdekedja och fråga vilka tjänster ni kan köpa från dem nu för att underlätta deras likviditet. Eller tvärtom, erbjuda stöd från dina medarbetare och låna ut kompetens och hitta former för återbetalning längre fram. Det kan vara svårt att se värdet av detta nu, men de ledare som sträcker ut en hand nu kommer ha ett osynligt trygghetskapital som kan underlätta hejdlöst mycket när ni själva befinner er i en kris i framtiden.”
Mellersta ringen: Kämpar mot konkursen
Företag som förlorat 40-70 procent av sin omsättning, här hittar vi exempelvis företag inom reklam- och PR samt inom handeln.
Råd till chefer i mellersta ringen: ”Lyft blicken och fundera över hur ni kan positionera er efter krisen” ”Chefer i den mellersta ringen kan använda många verktyg från sparpaketen som regeringen presenterat, det kommer rädda flera företag även om vi kommer att se konkurser även här. Mitt tips till chefer på dessa företag är att använda de verktyg som finns, lyfta blicken och förbereda dig för tiden efter krisen. Ställ in siktet på att komma ut starkare på andra sidan!”
”Helt klart är att det kommer finnas färre aktörer kvar inom din bransch när den här krisen är över, det finns alltid dem som tagit högre risker än ditt företag vilket innebär att konkurrensen kan minska. Fundera därför över hur du och dina medarbetare kan positionera er för att komma tillbaka. Vi kommer återgå till ett normalläge även om det normala kommer vara något annorlunda än det vi levde i, till exempel strukturomvandlingar kommer att förstärkas och de som inte hade automatiserat och digitaliserat före den här krisen kommer behöva göra det nu för att överleva. Vad kan du som chef förbereda inför det?”
”Sedan tycker jag att du som korttidspermitterat dina medarbetare ska uppmuntra dem att nyttja den här tiden till kompetensutveckling. Tyvärr finns det inget krav reglerat kring korttidsarbete för arbetsgivaren att styra medarbetarna i hemmiljön, men du som har en god relation till dina medarbetare kommer få en enorm utdelning längre fram om du har möjlighet att få dem att använda tiden till att bredda sin kompetens. Det behöver inte vara mer komplicerat än att de går en webbutbildning eller läser böcker under sin permitterade tid.”
Företag som förlorat 70-100 procent av sin omsättning, här finns exempelvis företag inom hotell-, restaurang- och resebranschen samt även inom hår och skönhet.
Chefer i inre ringen: ”Du ska inte känna skam, ingen förväntar sig att du ska lösa krisen ensam” ”Chefer i den innersta ringen jobbar på företag där det råder panik och kris, de kan vara dagar från konkurs. De här företagen har svårt att överleva oavsett möjlighet att skjuta upp skatteinbetalningar, om inte intäkter kommer in måste de nedmontera och de har det riktigt tufft just nu.”
”De cheferna ska komma ihåg att det som händer just nu är inte orsakat av dig som chef. Du ska inte känna skam för det som händer och ingen förväntar sig att du ska lösa krisen ensam. Jag hoppas att det relativt snart kommer ett stöd från politiskt håll där de här företagen erbjuds omsättningsstöd.”
”Tänk på att alla medarbetare reagerar olika i den här typen av kriser. Fråga inte bara hur det går, ta reda på hur medarbetarna mår på riktigt. En del medarbetare kommer kanske att förlora sin framtidstro helt för att de blir av med sina jobb och de ser sina drömmar och planer för sig själva och sina familjer slås i spillror, och du som chef har en viktig roll i att lyssna in deras oro och tankar.”
3 råd till dig som chef från Günther Mårder
1. Behåll lugnet och lyft blicken ”Ledare måste i den här oroliga tiden vara rationella och kunna se bortom det mest akuta, man måste höja blicken och våga sätta upp en visionär bild av det ’nya normala’ som man ska tillbaka till. Om inte cheferna behåller lugnet, hur ska då medarbetarna i deras organisationer kunna göra det?”
2. Överdriv självledarskapet ”Allt börjar med självledarskapet. Sammanvägt handlar det om att du måste säkra upp att det som får dig att må bra planeras in mer av än vanligt under den här perioden. Sedan om det är fysisk motion eller tid för dig själv spelar mindre roll. Självledarskap är nödvändigt nu.”
3. Vässa distansledarskapet ”Inte alla, men många chefer tvingas leda på distans och det är svårt. De som lyckas ställa om till att kommunicera framgångsrikt utan fysiska möten och har en förståelse för både logik och teknik kommer att ha stor nytta av det senare i karriären och göra sig själva mer eftertraktade på arbetsmarknaden.”
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Pandemin drabbar Stockholm hårt, med ökande utslagning och matfattigdom. Åsa Paborn, ny direktor för Stockholms Stadsmission, har fått en tuff jobbstart med distansjobb och slutkörda medarbetare. ”Men ljuset överväger”, säger hon i podden Chef Dilemma.
46:07
Annonssamarbete
Chef + Handelshögskolan i Stockholm
Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.
Många chefer vittnar om att svåra samtal är det tuffaste en ledare behöver göra. Psykologen och samtalsexperten Liria Ortiz guidar dig – ett steg i taget.
Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.
Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
Nu tar myndigheterna militärt ledarskap till hjälp i kampen mot den osynliga fienden coronaviruset. På Socialstyrelsen finns en särskild stab för krisledning där militär personal ingår.
Under pandemin har korttidspermitteringar och ökat hemarbete frigjort tid för många svenskar, tid som kunde ha utnyttjats till kompetensutveckling. Men lärandet ligger i stort sett stilla – trots stora behov.
Bristande arbetsglädje kan sänka livskvaliteten, och för chefer i högre positioner kan jobbet i ett sådant läge kännas som en återvändsgränd. Så här kan du ta dig ur karriärfällan.
Visst är det härligt när alla är överens. Men du som gått över helt till digitala möten märker kanske att ja-sägandet ökat? Såhär kan du göra för att istället främja fritt och kreativt tänkande.
Vi behöver ägna 101 dagar åt kompetensutveckling för att ens kunna utföra våra grundläggande arbetsuppgifter år 2022 enligt World Economic Forum. Det är 25–30 dagar per år. Eller 5 timmar i veckan. Hur många timmar ägnar du och ditt team?
Det livslånga lärandet har på senare år lyfts fram som en karriärnödvändighet. World Economic Forum går nu steget längre, och utropar en akut global kunskapskris. Och organisationen pekar ut en viss färdighet som viktigare än alla andra att tillägna sig.
Hjärnan är fantastisk, men när det gäller att lära sig nya saker så har den sina begränsningar. Så här kan du behålla kunskapen med smarta mobilverktyg.
karriären – hemifrån Måste karriärutvecklingen sättas på paus under ett globalt krisläge? Inte nödvändigtvis. Här är fem tips för att fortsätta växa professionellt trots att du sitter ensam på hemmakontoret.
Videomötena avlöser varandra som aldrig förr under covid-19. Och även om det är praktiskt att kunna ses utan att träffas kan videosamtalen upplevas som mer utmattande än vanliga möten. Detta kan du göra för att minimera Zoom-tröttheten.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Vi är glada för att du besöker Chef.se! Vi vill gärna veta mer om dig och varför du besöker oss.
Vill du delta i vår undersökning? Det tar bara tre minuter – vi lovar!Om du väljer att lämna din e-postadress tävlar du om en valfri webbkurs från Chef.
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se