mangfald-2

Rani Kasapi är Årets mångfaldschef 2014

Vilka förändringar har du gjort inom Riksteatern för att öka mångfalden?
”Vi har rekryterat fler producenter med andra livserfarenheter, kontaktytor och språkkunskaper. De har bra kunskaper, bland annat om vilka kommunikationskanaler vi behövde använda för att nå ny publik. Riksteaterns utbud och publik har breddats och ökat. Vi har haft kontinuerliga gästspel från Sarajevo och kultursamarbeten med Turkiet och Finland. Vi har också arbetat tematiskt utifrån olika livserfarenheter.”

Hur har du hittat producenter med annan bakgrund än etniskt svensk?
”Jag har ett stort nätverk och så letar jag väl på rätt ställen. I vissa fall har personer befunnit sig i nära anslutning till organisationen och då har jag sett till att de har anställts”.

Och om man inte har det nätverket?
”Identifiera personer med stora nätverk, i kretsar där du själv inte ingår och se hur de kan hjälpa till att sprida informationen. Annonsera på andra ställen än i dag. Det kan även handla om nyhetsbrev till specifika grupper.

Har det varit svårt att driva förändringen?
”Det har tagit lång tid att skapa nyfikenhet och intresse för frågan. Riksteatern är en institution med lång tradition och invanda mönster. Normer och arbetsprocesser har ibland stått i vägen för nya typer av produktioner. Det kan kännas hotande för många att andra typer av kompetenser är viktiga, särskilt om det är kunskap eller erfarenheter som man inte själv bär på. Att öka mångfalden handlar om omfördelning av makt.”

Hur har arbetet varit för dig som person?
”Det är tur att jag är envis. Det är alltid svårt att arbeta med frågor där man bryter mot normer. Jag har fått enorm kraft och kunskap av mina medarbetare och vi har haft väldigt roligt. Medarbetarna har gjort det lustfyllt.”

 

Se en intervju med Rani Kasapi:

 

Relaterade artiklar

allbright-2
Mångfald

”Arbetsgivaren 'stjälper till' i jämställdhetsarbetet”

”Det handlar om vad man som anställd uppmuntras göra för val”, säger Amanda Lundeteg, vd för Allbright, som släpper sin jämställdhetsrapport idag.

Stressforskaren Sören Hjälm utbildar chefer och ledare om stress hos Consensus. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Lär dig kontrollera ditt ledarskap vid stress

Stress kan förgifta ditt ledarskapsbeteende. ”Chefer behöver träna på att hantera tuffa situationer”, säger stressforskaren Sören Hjälm som utbildar chefer hos Consensus. Lär dig fatta rätt beslut – inte beslut som styrs av stress.

malning
Mångfald

”Känslan av att jag gör lite fel sitter kvar”

Harke Steenbergen är rektorn som har lett ett gigantiskt integrationsprojekt med Sveriges största högstadieskola i Nyköping – men som själv säger att han inte är född till ledare. Och han vet hur dåligt man kan må av att känna sig utanför.

Prideparaden i Stockholm, Vix Viktoria Herjeryd
Mångfald

Pride-ordföranden: ”Inkluderande viktigt – även i IT-branschen”

I år är det 50 år sedan Priderörelsen fick sitt startskott. Chef pratade med Vix Viktoria Herjeryd, ny ordförande för Stockholm Pride, inför festivalens 22:a upplaga.
Har du själv plockat upp något nyttigt i poddsamtalen? ”Massor! Utöver energin som samtalen i sig skapar, givet att samtalsämnena är så spännande, viktiga och roliga så tar jag med mig några saker som Linda ofta säger: Att när man involverar team och människor i organisationer i olika stora frågeställningar så går de från att känna sig som medarbetare till att känna sig som medansvariga. Att man ska jobba tillsammans, inte jobba samtidigt. Och att man kan prata om att man jobbar med förbättringar istället för förändringar”. ”Utöver det så tycker jag att det är himla roligt att Anders gång på gång lyfter att han tycker att det är så bra, men ovanligt, att vi involverar och bjuder in alla medarbetare till att vara med i arbetet kring ’stora’ saker, såsom bland annat omorganisationen”.
Karriär

Kvinnor ändrar sitt ledarskap - för att kunna nå toppen

Samtidigt som ledningar blir mer jämställda pekar en färsk rapport från KPMG på att kvinnliga chefer behöver anpassa sitt ledarskap mer än manliga kolleger för att kunna nå toppen.
Kvinnor över 50 diskrimineras på grund av ålder.
Karriär

Kvinnor över 50 ratas - och får sämre lön

Kvinnor över 50 år diskrimineras på arbetsmarknaden på grund av sin ålder – med löneglapp på 10 000 kr. Det visar en rapport från Jurek.
Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Det här gillar medarbetare allra mest med chefen

När medarbetare ska berömma sin chef är det tre egenskaper som oftast lyfts fram.
Det finns också områden där många tycker att chefen borde vässa sig.

Tre av fyra tjejer vill ha en ledarroll enligt en undersökning av Plan International.
Hållbarhet

Studie: 3 av 4 tjejer vill bli ledare

En ny internationell undersökning genomförd av organisationen Plan visar att 3 av 4 flickor vill ha en ledarroll i framtiden. Samtidigt saknas kvinnor helt i ledningen på 1 av 4 företag.