Psykologiska life-hacks som chefer kan dra nytta av

Psykologen och Chefboken-redaktören Björn Hedensjö har skrivit en bok om det han själv hade velat veta som chef. I Helikopterfaktorn beskriver han 76 verktyg från psykologin.

Beslutsfattande
Text: Maria Gerlofson
Publicerad

Vad fick dig att skriva boken?

”Jag har haft svåra uppdrag som chef och funderade mycket över varför vissa saker fungerade och andra inte. När jag sedan läste psykologi tänkte jag att jag hade haft det mycket lättare om jag vetat mer. Så jag har samlat viktiga psykologiska life-hacks för chefer.”

Vilka vänder du dig till?

”Alla som är chefer eller vill bli det. Det är en ny miljö vi behöver jobba i med en enorm informationsmängd, fler distraktioner och med uppluckrade gränser mellan jobb och fritid.”

Vilken av de 76 principerna är viktigast?

”Måste jag välja är psykologisk trygghet det viktigaste att skapa i dag. Det gör man genom att ha öppenhet och ärlighet, att det är okej att göra misstag och att ta risker och att det inte är en osund auktoritetstro. Att skapa den typen av arbetsplatser är viktigt eftersom innovation är så centralt för att lyckas.”

Vad behövs för ledarskapet i den digitala tidsåldern?

”Det är nya förmågor som behövs i dag. Vi måste kunna rikta vår uppmärksamhet mycket mer eftersom det är så mycket som drar. Det kräver att vi kan sortera, välja och välja bort på ett medvetet sätt. Vi behöver också självkännedom för att bli bättre beslutsfattare. Då får vi syn på våra egna tankeprocesser och känslomönster och kan undvika vanliga tankefällor. För att lyckas behöver vi ta fler risker eftersom utvecklingstempot på många marknader är så högt. Men människor ogillar i regel risker och hatar att förlora. Vi måste ha koll på hur vi brukar reagera så att vi kan vara mer viljestyrda och mindre känslostyrda i förhållande till risk.”

Ta en smart genväg till ledarskapsläsning!

Vi vet att du vill hålla dig uppdaterad men att tiden inte räcker till. Boktraven på sängbordet bara växer. Med Chefboken får du sammanfattningar av böcker som får dig att ligga i framkant med nya metoder, idéer och trender inom ledarskap. Lyssna eller läs på bara 19 minuter!

Med Chefboken får du:

  • Tidsbesparande sammanfattningar
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden