Psykologen: 5 sätt att göra ett gott första intryck

Du har säkert fått rådet: ”Gör ett bra första intryck”. Men hur lyckas man? Här är 5 huvudregler du kan följa.

Kommunikation
Publicerad

Som chef är det troligt att du regelbundet träffar nya människor genom jobbet. Vid första mötet vaknar reptilhjärnan till och ställer frågan: Vem är den här människan egentligen?

Genom att skanna av personen hoppas du få svar på om det här är en person att lita på. Men hur ska du agera för att göra ett gott första intryck? I en krönika i Veckans Affärer har psykologen Anne Grefberg grävt i frågan och kommit fram till 5 huvudregler du kan följa för att öka dina odds.

1) Var en god lyssnare

Nej, det är inte charmigt med någon som är helt upptagen av sig själv. Enligt Grefberg är det ett sätt att framställa sin motpart som helt ointressant. Försök istället att med hela kroppen bjuda in till samtal och ställ följdfrågor på det den säger. Låt den andra ta plats helt enkelt! Vi människor älskar att känna oss sedda.

2) Kom påläst till mötet

Vet du något om personen du träffar? Bra! Ta upp det och var generös med beröm. Fråga gärna mer om just det specifika du uppfattat på förhand.

3) Rikta fokus mot hela gruppen

Träffar du en grupp människor är det lätt att rikta fokus och uppmärksamhet mot den du finner mest intressant i en inledningsfas. Men enligt Anne Gredberg är det ett vanligt misstag i början. Försök ge varje person du träffar uppmärksamhet. Rätt som det är får du veta något du aldrig trodde skulle få veta på förhand.

4) Låt mobilen ligga kvar i fickan

Att ta fram sin mobil under ett första möte kan ge ett nonchalant intryck – även om det bara är som hastigast. För att göra ett gott intryck och visa att du är uppmärksam på mötet – låt den ligga kvar i fickan till efter mötet.

5) Var generös

Sista rådet som Anne Grefberg kommer med handlar inte nödvändigtvis om att du ska bjuda motparten på lunchen. Snarare att du ska vara generös med din kunskap. Om motparten är att du vill parasitera är risken stor att den backar. Utgångsläget bör därför vara att du har något du vill dela med dig av. Då är också chansen stor att du får mycket mer tillbaka av mötet!

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden