misstag-2

Psykologen: 3 misstag svenska chefer gör

En ständig jakt på snabba lösningar. Att tvingas vara resultatdriven är inte ovanligt för ledare. Här är 3 misstag som många gör, enligt arbetslivspsykologen Patrik Nyström.

Som chef har du en nyckelfunktion på arbetsplatsen. Du ska ut maximalt av dina medarbetare, leverera resultat och ta ansvar vid misslyckanden. Chefer har också stort inflytande i hur personalen i organisationen mår och trivs på jobbet.

Därför har psykologen Patrik Nyström listat 3 vanliga misstag svenska chefer gör i senaste numret av ”Du & Jobbet”.

Här är misstagen du kan dra lärdomar av:

1) Söker snabba lösningar

I stället för att lyssna in medarbetarna och skapa sig en helhetsbild söker många chefer snabba lösningar på ett specifikt problem. Om en medarbetare mår dåligt: Försök ställa många frågor och ta reda på vilka arbetsuppgifter som fungerar. Genom att visa att du ser medarbetaren vinner du viktigt förtroendekapital, menar Patrik Nyström.

2) Är inte tillräckligt nyfiken

Alla misslyckas. Då är det viktigt att chefen finns där som ett stöd – annars är risken att medarbetaren tappar motivation. Om personen tar kontakt med dig som chef vid ett misslyckat kundmöte eller projekt är det viktigt att du visar att du är engagerad. En chef som är nyfiken på medarbetarens tankar och känslor kan bidra med energi till arbetsplatsen.

3) Fokuserar ständigt på nya krav

Står nya krav ständigt i fokus när ni har möten finns en stor risk att du dränerar medarbetarna på energi. Då är det dessutom lätt att det skapas en motvilja till dessa möten eftersom det är förenade med en oöverskådlig mängd arbete. Psykologen Patrik Nyström tycker i stället att chefer ska förmedla en vi-känsla på mötena. Möten är också ett bra tillfälle att berömma medarbetarnas insatser.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

osjalviskachefer
Beslutsfattande

Osjälviska chefer får en högre lön

Vill du ha många barn och en hög lön? Då bör du vara en osjälvisk chef som gör uppoffringar för dina medarbetares skull, visar en studie från Stockholm Universitet.
Christina Forsberg, CSN. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + CSN

Christina Forsberg: CSN möjliggör drömmar

Studiestödet måste säkras – för nya generationer, längre arbetsliv och ständigt lärande. CSN:s generaldirektör Christina Forsberg berättar om hur hon leder arbetet med att möjliggöra livsdrömmar.

toppcheferna
Beslutsfattande

5 superchefer avslöjar: Våra mötesknep

Över hälften av alla svenska chefer går på för många möten. De är dessutom väldigt ineffektiva, visar Chefs nya undersökning. Nu avslöjar 5 kända vd:s sina knep – för att hålla bättre möten med sina anställda.
rymdchef
Beslutsfattande

4 trendiga tecken på bra ledarskap

Som chef måste du hela tiden utveckla dig själv för att vara en bra ledare. Här är 4 tecken – som är extra trendiga – på att du är på god väg.
smartabeslut
Beslutsfattande

4 tips: Så tar du smartare beslut – med din grupp

”Ju fler kockar desto sämre soppa” är ett negativt talesätt. Men faktum är att du som chef kan vinna mycket på att inkludera fler i viktiga beslut. Här är 4 sätt för att lyckas.
nio-punkter
Arbetsrätt

Ledarligan

I varje nummer sedan Chef startade 1995 har vi testat en känd ledare. Här i Ledarligan visar vi cheftester från de senaste fem åren. Vi har markerat vilka chefer som har bytt befattning eller slutat sin tjänst sedan testet gjordes.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden