petter-hav1-2

Petter Stordalen: ”Utan dig hade jag varit slutkörd”

De gav sig ut i det okända tillsammans. Nu vill norske hotellkungen och Chefs krönikör Petter Stordalen hylla den modiga kvinna som vågade satsa allt. ”Tack för ditt mod att lämna det trygga!”

Hundratals chefer och medarbetare har redan delat med sig av sina hyllningar till kvinnliga chefer de haft. Kärleksfulla inlägg taggade med #honlyftemig har verkligen tagit över flödena på sociala medier. Nu vill även hotellkungen Petter Stordalen lyfta den kvinna som betydde mest för honom i sin karriär.

”Karin Fosser. Min första sekreterare. Hon var Sten & Ströms (Norges svar på NK) ägarfamiljs privata sekreterare. En person fostrad utifrån att chefernas order togs emot genom stenografi och utrymmet för nya idéer var obefintligt. När jag blev vd på Sten & Ström så blev hon del av mitt liv.”

Vilka var de viktigaste lärdomar hon gav dig?

”Jag var ung, oerfaren och ivrig. Hon var den som hjälpte mig att fånga upp signalerna från medarbetarna. Lärde mig vikten av att alltid ta med medarbetarna i det som händer och lyssna till deras råd och förslag.”

Minns du någon särskild situation där hon gjorde intryck på dig?

”Hennes vardag förändrades över en natt när den konservativa ägarfamiljen till Sten & Ström byttes ut till förmån för mig. Hon anpassade sig snabbt. Efter att jag blivit sparkad som vd och behövde en ny sekreterare ringde jag Karin. När jag frågade ifall hon vill lämna sin trygga tillvaro i bolaget till att komma och jobba för en revanschsugen Stordalen med en osäker framtid framför sig så sa hon: Oavsett vad mina nuvarande chefer säger så börjar jag hos dig imorgon. Från den dagen blev det ordning på mig och på det nya bolaget.”

Vad skulle du vilja säga för att tacka henne?

”Utan dig så hade jag möjligen varit där jag är idag men jag hade varit totalt utsliten och slutkörd. Du höll ordning på det viktigaste i mitt liv i en tid då jag behövde det som mest. Jag kan inte tacka dig nog mycket för det. Jag är oändligt tacksam för vad du gett mig och för ditt mod att lämna det trygga för att ge dig ut i det okända tillsammans med mig. Tack!”

Story: #honlyftemig

I samband med internationella kvinnodagen 8 mars lanserar Tidningen Chef #honlyftemig.

Har du haft en kvinnlig chef, mentor eller kollega som du vill hylla? Skriv ett inlägg i sociala medier, tagga personen och lägg till #honlyftemig

Läs också: Här är hela samlingssidan för #honlyftemig!

Relaterade artiklar

Siri Wikander.
Mångfald

Siri Wikander: ”Använd din makt!”

“Jag känner nästan ingen som har så mycket vita privilegier som du har”. Orden träffade mig rakt i hjärtat. Med min väns kommentar klingande i öronen inser jag att att jag är ”mannen”. Jag är den med privilegiet. Frågan är vad jag gör med den insikten, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander. 

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Bild på personer som rör sig på en flygplats. Och en bild på Maija, som är intervjuad i artikeln.
Mångfald

Allbrightrapporten: Fler ojämställda börsbolag än på länge

Trots att kvinnorna tar allt större plats kommer börsbolagens styrelser med dagens tempo att bli jämställda först 2033. Men Maija Inkala, ansvarig för Allbright-rapporten 2021, är ändå positivt överraskad. ”Efter tappet förra året ökar nu antalet kvinnor som vd:ar och i ledningen, och det är ledningsgrupperna som står bakom förändringar neråt i organisationerna.”

Tecknena för kvinna och man i svenska flaggans färger. En kvinna som gör tummen ner.
Mångfald

Sverige i bottenligan för jämställdhet och mångfald

Sverige och svenska företag är sämre än flera andra europeiska länder när det gäller jämställdhet, mångfald och inkludering på arbetsplatsen, visar en ny studie utförd av Workday och Sapio Research. Sverige hamnar på plats 11 av 15 länder, enligt studien.

Tre män iförda arbetskläder står och diskuterar på en byggarbetsplats.
Mångfald

Var femte byggchef har utsatts för rasism

Trots att 16 procent av byggcheferna själva har varit utsatta för rasism uppger endast sex procent att de tror att etnisk diskriminering förekommer på deras arbetsplats idag. Det kan bero på dålig kunskap och att endast fyra av tio chefer gör mätningar, säger branschföreningen Byggcheferna.

Ahmed Abdirahman utanför stiftelsens kontor.
Mångfald

Ny kartläggning: Chefer dåliga på etnisk mångfald

Gärna etnisk mångfald, men inte på min gata. En färsk undersökning visar att det glappar mellan hur svenska chefer lever och de värderingar de säger sig ha.
”Näringslivet och cheferna kommer undan för lätt”, säger Ahmed Abdirahman, vd och grundare av The Global Village.

Louise Wohrne utvecklas som hållbar ledare hos BillerudKorsnäs. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + BillerudKorsnäs

Hon förändrar världen på jobbet

På BillerudKorsnäs är inte bara produkterna hållbara utan även deras ledare. Men vad innebär det i praktiken? ”För mig betyder det att jag får verktygen för att utveckla både mig själv och medarbetarna och att jag bidrar till en bättre värld”, säger Louise Wohrne, Director Sustainability och Public Affairs, på BillerudKorsnäs.
En grupp personer håller upp gula skyltar med frågetecken på framför sina ansikten.
Mångfald

Två av tre chefer väljer bort fördomsfri rekryteringsmetod

Fördomsfri rekrytering är viktigt, uppger nio av tio chefer. Ändå frångår två av tre chefer fakta till förmån för sin egen intuition när de anställer. En kartläggning från TNG visar på ett stort glapp mellan vad man säger och vad man gör.