Per Grankvist, krönikör på Chef

Per Grankvist: ”Hon lärde mig slå vakt om det mentala avståndet till Stockholm”

För Chefs krönikör Per Grankvist blev politiska chefredaktören Heidi Avellans ledarskap en boost i skrivandet. ”Hennes uppmaningar att skriva om lärde mig utveckla en slags hantverksskicklighet som jag haft mycket nytta av”, säger han.

Per Grankvist är journalist, författare och föreläsare och en av Chefs återkommande krönikörer.

Berätta om en kvinna som varit viktig för dig i din karriär?

”Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan, var den första som förstod att uppskatta mitt sätt att förklara aktuella saker ur nya perspektiv, och plockade in mig som fristående kolumnist på Sydsvenskans ledarsidor. Innan dess hade jag alltid fått höra att jag borde skriva annorlunda eller råkat ut för att chefer försökte få mig att skriva som alla andra gapiga åsiktsjournalister.”

Per Grankvist, krönikör på Chef

Läs också: Per Grankvist: ”Säg som det är – du jagar status”

”Heidi lärde mig att slå vakt om det geografiska och mentala avståndet till debatten i Stockholm. Att inte försöka ge sig in i en debatt för att göra sin röst hörd, utan att lita på min vilja och förmåga att hjälpa läsarna att bli klokare inom ett aktuellt ämne”, säger Per Grankvist.

Minns du någon särskild situation där hon gjorde intryck på dig?

”De gånger hon stoppat mina texter för att de varit för dåliga, för oklara, för krångliga eller när de lika gärna kunde varit skrivna av någon annan. Hennes uppmaningar att skriva om lärde mig utveckla en slags hantverksskicklighet som jag haft mycket nytta av”, säger han och tillägger:

”En journalist är bara så bra som sin redaktör, så jag är oerhört tacksam för att jag haft förmånen att jobbat med någon som är så bra som Heidi.”

#Honlyftemig

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Vill du också tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär? Skriv ett inlägg i sociala medier och använd taggen #honlyftemig!

startsida1

Läs också: Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Relaterade artiklar

Tre män iförda arbetskläder står och diskuterar på en byggarbetsplats.
Mångfald

Var femte byggchef har utsatts för rasism

Trots att 16 procent av byggcheferna själva har varit utsatta för rasism uppger endast sex procent att de tror att etnisk diskriminering förekommer på deras arbetsplats idag. Det kan bero på dålig kunskap och att endast fyra av tio chefer gör mätningar, säger branschföreningen Byggcheferna.

Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

Ahmed Abdirahman utanför stiftelsens kontor.
Mångfald

Ny kartläggning: Chefer dåliga på etnisk mångfald

Gärna etnisk mångfald, men inte på min gata. En färsk undersökning visar att det glappar mellan hur svenska chefer lever och de värderingar de säger sig ha.
”Näringslivet och cheferna kommer undan för lätt”, säger Ahmed Abdirahman, vd och grundare av The Global Village.

En grupp personer håller upp gula skyltar med frågetecken på framför sina ansikten.
Mångfald

Två av tre chefer väljer bort fördomsfri rekryteringsmetod

Fördomsfri rekrytering är viktigt, uppger nio av tio chefer. Ändå frångår två av tre chefer fakta till förmån för sin egen intuition när de anställer. En kartläggning från TNG visar på ett stort glapp mellan vad man säger och vad man gör. 

Sofia Falk och omslaget till Mångfaldsparadoxen
Mångfald

Magin med mångfald

Mångfaldsarbete i organisationer handlar inte om att leva upp till diskrimineringslagen utan om att ta tillvara en mångfald av perspektiv för bättre affärer. Det menar inkluderingsaktivisten Sofia Falk, aktuell med boken Mångfaldsparadoxen.
Helya Riazat, rektor på Järvaskolan, är Framtidens kvinnliga ledare
Ledarskap

Helya Riazat är Framtidens kvinnliga ledare 2021

Järvaskolans rektor Helya Riazat har utsetts till Framtidens kvinnliga ledare 2021 av fackförbundet Ledarna.

Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

linda_waxin_kronikor
Arbetsmiljö

Linda Waxin: ”Vågar du skapa dålig stämning?”

”Många som känner mig ytligt kommer att ha väldigt svårt att tro på detta. Men jag är en av de många kvinnor som hållit tyst”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.