staffetpinne

Efter 10 år som vd – så lämnade Anders Källström över till ex-ministern

Få vd:ar i näringslivet får en vettig överlämning av sin efterträdare. LRF:s avgående vd Anders Källström tänkte annorlunda och la ner mycket energi för att nästa person på posten skulle lyckas.

Efter 10 år som vd och koncernchef för LRF bestämde sig Anders Källström för att kliva åt sidan. Han gav organisationen lång tid att hitta en efterträdare och när hon var på utsedd i form av förre IT- och regionministern Anna-Karin Hatt påbörjades den viktiga överlämningen.

Ett initiativ från Anders Källström själv.

”Jag upplevde att blev utslängd på djupt vatten som ny vd. Det vill jag inte att hon ska uppleva utan jag vill finnas som stöd och kunna svara på frågor som dyker upp under resans gång”, säger han.

Vad fattades i den överlämning du fick?

”Det var en sak att bli utsedd och få blommor. Men sen kommer den första gråa vardagen där allt öser över en. Plötsligt förväntas du kunna jobbet, men för mig tog det nog 3-4 år innan jag var helt varm i kläderna och kunde leverera som bäst. Jag vill att det ska gå snabbare för Anna-Karin (Hatt) än det gjorde för mig!”.

statsminister

Läs också: Betyg på varje statsminister: Från Palme – till Reinfeldt

Hur såg er överlämning?

”Vi har träffats en gång i månaden under våren. Det är viktigt att förstå att det är inget du river av på en dag utan något som måste få ta tid. Det handlar om att jag kan dela med mig av mina insikter av organisationen. Med 140 000 medlemmar är det en komplex verksamhet som tar tid att förstå”.

Vad krävs det för förutsättningar för att överlämningen ska bli bra?

”Ett intresse från den tidigare vd:n och den nye vd:n är en grundförutsättning. Sen är det viktigt att den som avgår har en intention att det ska gå bra för den nye vd:n. Jag vill verkligen vara en del av hennes framgång!”.

Jag har förstått att du faktiskt lämnade över en fysisk stafettpinne till Anna-Karin Hatt.

”Ja, det stämmer. Det är en pinne med där alla LRF:s alla vd:ars namn finns ingraverade. För mig betyder den insikten om att du som vd är en länk på en kedja. Det finns alltid någon före dig och någon efter dig”.

eisenhower

Läs också: Prioritera som en president

bylineg
webbredaktör/reporter
Sköter Chefs sociala medier och redaktör för Chef.se. Extra intresserad av AI, tech och ungt ledarskap. Kommer från kuststaden Piteå uppe i Norrbotten.

Relaterade artiklar

googlestudien
Beslutsfattande

Googlestudie: 10 saker chefen måste leva upp till

Uppdaterar svaren i den 10-åriga studien.

Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
cirkus
Beslutsfattande

Orädda chefer är mer framgångsrika

Hon myntade begreppet psykologisk trygghet och är nu aktuell med ny forskning i boken The fearless organization.

robot-8
Beslutsfattande

Här är svenska roboten som arbetstränar medarbetare

Nu är den lanserad – den svenska roboten Furhat som tagit sex år att utveckla. Den kan arbetsträna nya medarbetare i kniviga sociala situationer och göra mer fördomsfria arbetsintervjuer.
statsminister
Beslutsfattande

Betyg på varje statsminister: Från Palme – till Reinfeldt

Chefs egen sammanställning av sju historiska statsministrar kan ge en fingervisning inför valet.

nio-punkter
Arbetsrätt

Ledarligan

I varje nummer sedan Chef startade 1995 har vi testat en känd ledare. Här i Ledarligan visar vi cheftester från de senaste fem åren. Vi har markerat vilka chefer som har bytt befattning eller slutat sin tjänst sedan testet gjordes.
bossen
Delegering

12 administrativa uppgifter du kan delegera

Du behöver inte göra allt själv. Vi listar 12 uppgifter som du med gott samvete kan delegera.
framsida-svenskt-ledarskap
Beslutsfattande

Granskning: Därför gör svenska ledarskapet succé världen över

Många är de svenska storföretag som erövrat världen. Och den svenska startup-scenen är hetare än någonsin. Vad är hemligheten som gjort det svenska ledarskapet så framgångsrikt?