Efter 10 år som vd – så lämnade Anders Källström över till ex-ministern

Få vd:ar i näringslivet får en vettig överlämning av sin efterträdare. LRF:s avgående vd Anders Källström tänkte annorlunda och la ner mycket energi för att nästa person på posten skulle lyckas.

Kommunikation
Publicerad

Efter 10 år som vd och koncernchef för LRF bestämde sig Anders Källström för att kliva åt sidan. Han gav organisationen lång tid att hitta en efterträdare och när hon var på utsedd i form av förre IT- och regionministern Anna-Karin Hatt påbörjades den viktiga överlämningen.

Ett initiativ från Anders Källström själv.

”Jag upplevde att blev utslängd på djupt vatten som ny vd. Det vill jag inte att hon ska uppleva utan jag vill finnas som stöd och kunna svara på frågor som dyker upp under resans gång”, säger han.

Vad fattades i den överlämning du fick?

”Det var en sak att bli utsedd och få blommor. Men sen kommer den första gråa vardagen där allt öser över en. Plötsligt förväntas du kunna jobbet, men för mig tog det nog 3-4 år innan jag var helt varm i kläderna och kunde leverera som bäst. Jag vill att det ska gå snabbare för Anna-Karin (Hatt) än det gjorde för mig!”.

Hur såg er överlämning?

”Vi har träffats en gång i månaden under våren. Det är viktigt att förstå att det är inget du river av på en dag utan något som måste få ta tid. Det handlar om att jag kan dela med mig av mina insikter av organisationen. Med 140 000 medlemmar är det en komplex verksamhet som tar tid att förstå”.

Vad krävs det för förutsättningar för att överlämningen ska bli bra?

”Ett intresse från den tidigare vd:n och den nye vd:n är en grundförutsättning. Sen är det viktigt att den som avgår har en intention att det ska gå bra för den nye vd:n. Jag vill verkligen vara en del av hennes framgång!”.

Jag har förstått att du faktiskt lämnade över en fysisk stafettpinne till Anna-Karin Hatt.

”Ja, det stämmer. Det är en pinne med där alla LRF:s alla vd:ars namn finns ingraverade. För mig betyder den insikten om att du som vd är en länk på en kedja. Det finns alltid någon före dig och någon efter dig”.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden