magkansla1800

Ny undersökning: högre chefer tar fler beslut på magkänsla under corona

Ekonomi är prio ett för högre chefer för att möta corona-pandemins framfart just nu, medan mellancheferna först och främst prioriterar hälsostatus bland sina medarbetare, visar en ny studie. 40 procent av de högre cheferna säger sig dessutom ta fler beslut med hjälp av magkänslan än förut.

Att anpassa företagets kostnader, regelbundet följa hälsostatus bland medarbetare och säkerställa att interna system och processer fungerar för medarbetares hemarbete är topp tre viktigaste prioriteringarna hos företag i privat sektor just nu.

Det svarar 500 högre chefer och mellanchefer i en undersökning gjord av Novus på uppdrag av Bisnode. Studiens syfte är att ta reda på hur chefer och privata företag agerar och prioriterar under den rådande corona-pandemin.

För högre chefer i privat sektor är det viktigast att anpassa företagets kostnader, medan närmare 50 procent av mellancheferna först och främst prioriterar hälsostatus bland sina medarbetare.

Nästan hälften av de tillfrågade svarar att de gör ungefär som vanligt vad gäller beslutfattande under den rådande corona-pandemin. 40 procent av de högre cheferna uppger dock att deras beslutsunderlag blivit mer baserat på erfarenhet och magkänsla än tidigare.

Nära sex av tio chefer uppger att pandemin har förändrat deras sätt att arbeta med försäljning, och en av tre av de tillfrågade i undersökningen uppger att den har förändrat deras marknadsföring för att nå ut till nya kunder i stor utsträckning.

Målgruppen för undersökningen är svenska högre chefer eller mellanchefer med minst 10 anställda i ålder 21-68 år. Totalt har 500 intervjuer genomförts under perioden 3-14 april 2020. Deltagarfrekvensen är 72 procent, uppger Novus. 

blocketmotivation1800

Läs också: Blocket håller igång motivationen – med dans och virtuella spelkvällar

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

mall-webb-bild-kopiera
Ledarskap

Framtidens kvinnliga ledare 2022: "Man behöver inte vara den traditionella ledaren"

Under tisdagen utsåg Sveriges chefsorganisation Ledarna Framtidens kvinnlig ledare 2022. Vinnaren blev Jenny Jonsson som både är vd på fastighetsbolaget ByggVesta och medgrundare och ordförande i Yalla Rinkeby, ett projekt för kvinnor som befinner sig långt från arbetsmarknaden. ” Det betyder väldigt mycket att kunna vara en förebild för andra unga kvinnor som eftersträvar att bli ledare och ta chefspositioner”.

Psykologen Agnes Mellstrand samt bild på nöjda medarbetare.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 saker alla chefer borde göra – innan stressen blir farlig

Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
Prispokaler
Ledarskap

Sveriges Radio utsedd till den mest jämställda arbetsplatsen

Vad har Uniper, Sveriges Radio och Sveriges Riksbank gemensamt? Samtliga toppar varsin kategori i Nyckeltalsinstitutets årliga kartläggning över 2021 års mest attraktiva, jämställda respektive hälsosamma arbetsgivare i Sverige. Resultatet grundar sig på drygt 650 000 medarbetares faktiska arbetsvillkor.

miat-768x432
Ledarskap

Fem sätt att hantera oro och växa som chef

Knappt hälften av cheferna känner sig emellanåt som en bluff, visar Chefs undersökning. Mia Törnblom säger att det inte är så konstigt om man känner att man tappat lite lite självkänsla i rollen som ledare under pandemin. Här ger hon fem tips på sätt att hantera oro som dessutom kan få dig att växa som chef. 

Collage med bokomslag på ett träbord med påskägg och påskblommor.
Ledarskap

Glad påsk önskar redaktionen med dessa boktips

Påsken kan vara den mest avkopplande ledigheten vi har. Inga julklappar som ska jagas och ingen lång semester som ska planeras. Nu ska det ätas godis och njutas. Samtidigt som du gräver efter godbitarna i påskägget har vi på redaktionen grävt fram godbitarna från våra bokhyllor. Glad påsk och glad läsning önskar vi med tipsen här nedan!

sabunimadestam1
Ledarskap

Statsvetaren om vilken ledarstil Liberalerna nu behöver

Under fredagen kom beskedet att Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni fattat beslutet att avgå. Med fem månader kvar till valet blir det Johan Pehrson, Liberalernas gruppledare i riksdagen, som nu tar över arbetet som ny partiledare. Statsvetaren Jenny Madestam ger sin bild av vad som krävs av den nya ledaren i det här läget och vilka egenskaper som gör att en ledare går hem i stugorna.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
Ett finger med ett snöre som påminner
Ledarskap

Många medarbetare? Här är bästa minnesteknikerna

Kommer du ihåg de där detaljerna kring vad en av dina medarbetare berättade om sin semester så att du kan återkoppla och få medarbetaren att känna sig sedd? Vi blir allt sämre på att utnyttja hjärnans minneskapacitet.